"Türkiye ICT sektörü 160 milyar dolar olacak"

BTK Başkanı Acarer, Türkiye'nin 2023 yılında iletişim alanında dünyanın önde gelen ülkeleri arasında olacağını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Türkiye'nin 2023 hedefinde, ICT sektörünün toplam büyüklüğünün 160 milyar dolar olacağını kaydetti.

KoçSistem'in "Söz Bilgi ve İletişim Liderlerinde" projesinin www.kocsistem.com.tr'de yayınlanan röportajlar serisine konuk olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer BTK'nın geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği çalışmaları ve sektörün gelecek vizyonunu değerlendirirken, ayrıca son dönem uygulamaları değerlendirdi.

Genişbant teknolojisinin, BT sektörünün geleceğini şekillendirecek en önemli etken olacağını söyleyen Acarer, 2023 yılında iletişim altyapısı, üstyapısı, regülasyonlar, Ar-Ge, yenilikçilik ve küresel ekonomide rekabet edebilirlik açısından Türkiye'nin, dünyanın lider ülkeleri arasında yer almasını hedeflediklerini belirtti.

Bilişim sektörünün büyüklüğünün 160 milyar dolara çıkarılması, Türkiye'nin 2023 yılında küresel BİT pazarında söz sahibi en az bir ulusal şirkete, en az bir ulusal markaya, tasarım ve standardıyla Türkiye'ye ait en az bir ulusal ürüne sahip olunması, yakınsamanın dikkate alınarak yeni nesil şebekelere geçiş sürecinin tamamlanması, kamu, özel sektör ve üniversite işbirliğinin artırılması, ortak yatırımla bilişim Ar-Ge laboratuarlarının kurulması hedeflerine dikkat çeken Acarer, arabağlantı konusunda ise şunları kaydetti:

"Yapılan uygulamalar konusunda tüm operatörlerin aynı şekilde düşünmesini beklemiyoruz. Abone sayısının fazlalılığı bunun en büyük etkeni, bu gibi uygulamaların tüketiciye ne getirdiğine bakıyoruz. İşletmeciler arasında etkin rekabet ortamının sağlanmasına özen gösteriyoruz. Son üç yıldır arabağlantı ücretlerinde önemli oranda indirimler sağlandı. Bunun sonucunda arama sayısında da önemli artışlar oldu. 2008 yılında 109 milyar olan sayı, 2009 yılında 130 milyar olarak gerçekleşti. SMS sayısında da artış oldu. Aynı zamanda, işletmecilerin abone başına gelirleri de arttı. Bu da demek oluyor ki, önemli bir maliyet kalemi olan arabağlantı ücretleri düşürüldüğünde, bunun tüketicinin faturasına indirim olarak yansımasının yanı sıra, daha fazla konuşması, işletmecinin de daha fazla gelir elde etmesini sağlıyor. Arabağlantı ücretlerinin ilk kez belirlendiği 2004 yılından bu yana mobil hizmetlerde yüzde 52, sabitte ise yüzde 17 oranında düşüş gerçekleşti."

Koç Bilgi Grubu şirketlerinin öncülüğünde kurulan ve Tanı ve Zer'in de aralarında bulunduğu dokuz şirket ile STK'lar ve iş ortaklarıyla beraber toplam 19 farklı kurum ve kuruluşun ortak kurumsal sosyal sorumluluk çalışması olan Yeşil Bilgi Platformu'nun çalışmalarını beğeniyle takip ettiklerini belirten Tayfun Acarer, çevresel sorunlarla ilgili BT'nin rolüne yönelik dikkat çekici açıklamalarda da bulundu.

Acarer, "Sektörümüzün, çeşitli nedenlerden dolayı, son yirmi otuz yılda karbon emisyonu artırmasının yanı sıra, iklim değişikliği derdinden dünyayı yine BT'nin kurtaracağına inanıyorum. Bilgi toplumuna geçişi bunun için bir fırsat olarak görüyorum. BT kullanımı ile ofislerimiz kağıtsız hale geliyor, e-devlet hizmetleriyle daha az kağıt tüketiyoruz. Devletin ayağına getirtmeden benzin tükettirmeden vatandaşın işlerini halletmesini sağlıyoruz. Bu örnekleri artırmak mümkün" açıklamasında bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir