"Türkiye, tek Çin politikasını benimsemektedir"

TBMM Başkanı Şahin, Çin Halkı Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Wuwei ile görüştü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halkı Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Li Wuwei ve beraberindeki heyeti kabul etti.
Meclis Başkanlığından önce üstlendiği bakanlık görevleri nedeniyle Çin Halk Cumhuriyeti'ni 4 kez ziyaret ettiğini anlatan Şahin, Devlet Personel Başkanlığı ile Çin Personel İdaresi arasındaki işbirliği protokolü çerçevesinde ilişkileri geliştirmek için ciddi çalışmalar yaptıklarını belirtti.
Şahin, çalışma bürosundaki en güzel fotoğraflardan birinin, Çin'de panda merkezinde küçük bir pandayla çektirdiği fotoğraf olduğunu dile getirdi. Şahin, Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı döneminde de Pekin Olimpiyatlarını izlediğini kaydetti.
Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Haziran ayında Çin'i ziyaretiyle yeni bir ivme kazandığını vurgulayan Şahin, "Türkiye, tek Çin politikasını benimsemektedir. Çin Halk Cumhuriyetini, tüm Çin halkının yasal temsilcisi olarak görmektedir" dedi.
Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubunun, bu yıl içinde 2 kez Çin'de temaslarda bulunduğunu dile getiren Şahin, Ulusal Halk Kongresi İçişleri ve Adli İşler Komisyonunun, Mayıs 2009'daki ziyaretinin, parlamentolararası ilişkileri önemli bir noktaya taşıdığını belirtti.
Mehmet Ali Şahin, Türkiye ile Çin'in coğrafi olarak birbirinden uzak olabileceğini ancak karşılıklı ziyaretlerin, her alanda ilişkileri geliştirmeye zemin hazırladığını ifade etti. Özellikle ekonomik alanda ciddi ilişkiler bulunduğuna işaret eden Şahin, ticaret hacminin 17 milyar doları bulduğunu vurguladı.
Şahin, geçen yıl Eylül ayında Karma Ekonomik Komisyon toplantısıyla 16. kez bir araya gelindiğini dile getirerek, "Karma Ekonomik Komisyon olarak, bu denli yoğunlukta başka bir ülkeyle temasımız yok" dedi.
Çin Halkı Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Wuwei
Çin Halk Cumhuriyeti Çin Halkı Siyasi Danışma Konferansı Başkan Yardımcısı Lı Wuwei de Türkiye ile Çin arasında 1971'de diplomatik ilişkilerin kurulmasından bu yana, ekonomik, siyasi ve kültür alanlarında ilişkilerin çok hızlı bir şekilde geliştirildiğini vurgulayarak, iki ülkenin bir çok konuda aynı ya da benzer fikirleri paylaştığını belirtti.
Wuwei, "İki ülkenin dostane temaslarında zorluk ve engelin olmasına rağmen, halkların ortak çıkarlarından hareket edilebilirse, mutlaka doğru çözüm yolları bulabilirler" dedi.
Küresel ekonomik krize karşı aldıkları önlemlerden bahseden Wuwei, kazanılan başarıların en önemli nedeninin sosyalizm olduğunu söyledi. Wuwei, "Önümüzdeki dönemde, barış içinde ortak gelişmeyi geliştirmeyi arzu ediyoruz" diyerek, sözlerini tamamladı.