"Türkiye'de 1 milyon ton kırmızı et var"

Bakan Eker, Türkiye'deki besi ahırlarında 2 milyon 170 bin besi sığırı bulunduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, yapılan ölçümlere göre Türkiye'deki besi ahırlarında 2 milyon 170 bin besi sığırı bulunduğunu tespit ettiklerini belirterek, "Bu ne demektir? Yılda 1 milyon ton kırmızı ete tekabül eder. 70 milyon tüketici kıymayı, kuşbaşını çok yüksek bir fiyattan alıyorsa o zaman bu işte bir yanlışlık var" diye konuştu.

Eker, Sakarya'da Akyazı Ticaret Borsası, Ziraat Odası ve İlçe Tarım Müdürlüğünün hizmet binalarının açılışına katıldı.

Kırmızı et fiyatlarındaki artışa dikkati çeken Eker, AK Parti iktidarı döneminde hayvancılık desteklerini 15 kat arttırdıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Türkiye'de hayvancılık çok önemli gelişme gösteriyor. Aralık, şubat ve nisan aylarında üç defa Türkiye'de bütün besi ahırlarını tespit ettik. Türkiye'de besi ahırlarında 2 milyon 170 bin besi sığırı var. Bu ne demektir? Yılda 1 milyon ton kırmızı ete tekabül eder. Bu kadar besi danası var, fiyatlar anormal yükseliyor. Üreticinin ahırından buzağı çıkarken kilosu 5, 6, 7 liradan çıkıyor ama kesime geldiğinde bir bakıyoruz 12, 13, 14, 15 lira.

Biz dedik ki 'Arkadaşlar burada durun, birileri bu işi speküle ediyor, üreticinin de aleyhine olacak bu, sonuçta sürdürülebilir bir şey değil.' Daha önce hayvan üreticilerine verilen 83 milyon lira destek, tam tamına 1 milyar 250 milyon liraya çıktı. Nakit destekten bahsediyorum. Yem, hayvan başı, süt prim desteği veriyoruz. Bu, toplam desteklerin yüzde 23'ünü oluşturuyor. 5 milyar 600 milyon liranın yüzde 22,3'ünü hayvancılık desteği oluşturuyor. Bu, devraldığım noktaya göre tam 15 katlık artıştır."

"Yanlışı düzeltmemiz gerek"

Türkiye'de 70 milyon tüketiciye karşılık 425 bin hayvan üreticisi bulunduğunu belirten Eker, şunları söyledi:

"70 milyon tüketici kıymayı, kuşbaşını çok yüksek bir fiyattan alıyorsa o zaman bu işte bir yanlışlık var. Bunu da bizim düzeltmemiz gerekiyor. O nedenle dedik ki, fiyatlar normal düzeye gelinceye kadar Et ve Balık Kurumu kasaplık canlı hayvan getirecek. Yanlış anlaşılmasın, kasaplık canlı hayvan getiriyor, başka yerlerde kesilmiş et değil. Sağ olsun televizyonlarımız et ihalesi diye veriyor, milletimiz de oradan aldığı bilgilerle haklı olarak yanılıyor. Bu doğru değil, kasaplık canlı hayvan. Besisini tamamlamış, kesime hazır canlı besi sığırını alıyoruz. Niye burada yaptırıyoruz? Bunun maliyeti, istihdamı, katma değeri Türkiye'ye gelsin. Kafasından, derisinden, kemiğinden ve iç organlarından da Türkiye istifade etsin. Tüketici makul bir fiyat düzeyine gelirse, biz o taktirde ithalata gerek görmeyeceğiz."

8 bin baş kasaplık canlı sığır için ihale yapıldığını hatırlatan Eker, "Bir miktar besi sığırı üreticiye zarar vermez, üreticilere zarar verecek uygulamanın içinde olmayız ama tüketicileri de korumak mecburiyetindeyiz. 26 Nisandan itibaren ithalat yapacağımızı söyleyince et fiyatlarında perakende fiyatlarında yüzde 19'luk düşüş oldu. Yüzde 19'luk fiyat düşmesi tüketimi yüzde 25 oranında arttırdı. İnsanlar daha önce aldığından dörtte bir oranında evlerine daha fazla et almaya başladılar" diye konuştu.

Eker, pazartesi günü yağlı tohum primlerinin bir çoğunu çiftçilerin hesabına yatıracaklarını sözlerine ekledi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir