"Türkiye'nin yanındayız"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Reyhanlı'daki bombalı saldırıyı düzenleyenlerin en kısa zamanda hesap vermesini istediklerini belirterek, "Türkiye'nin yanındayız" dedi.

Westerwelle ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Berlin'de yaptıkları görüşmenin ardından Türkiye ile Almanya arasında Stratejik Diyalog Mekanizması kurulmasına dair ortak bildiriyi imzaladı. İki bakan daha sonra ortak basın toplantısı düzenledi.
Westerwelle, Reyhanlı'daki bombalı saldırı nedeniyle taziyeleri iletti ve saldırıyı şiddetle kınadıklarını söyledi. Hayatını kaybedenlerin ailelerin acısını paylaştıklarını ifade eden Westerwelle, "Sorumlularının en yakın zamanda hesap vermek durumunda olmalarını istiyoruz. Almanya Türkiye'nin yanındadır" ifadesini kullandı.
Westerwelle, kimyasal silah konusundaki soru üzerine, Davutoğlu'nun bu konuyla ilgili bilgi verdiğini, iki ülke gizli servislerinin de bilgilerini paylaşacağını söyledi. Westerwelle, "Biz kendi bilgilerimizi de ekleyerek değerlendirme yapacağız. Türkiye'nin elinde olan bulguları paylaşmasını önemsiyoruz. Bu, bir karar zemini oluşturabilecek" dedi.
Suriye konusunda ABD ve Rusya'nın girişimiyle yapılacak bir uluslararası konferansın en kısa zamanda yapılmasını istediklerini ifade eden Westerwelle, "Uluslararası toplumun da bir an önce kararlarını vermesi lazım. Bu konferansın başarılı olmasını istiyoruz" diye konuştu.

Davutoğlu: Ortak tavır belirleme vakti geldi

Reyhanlı'da meydana gelen bombalı saldırılardan sonra Almanya'nın verdiği desteğe teşekkür eden Davutoğlu, bugünkü toplantının Türk-Alman ilişkileri için tarihi bir sayfa olacağını, ancak Reyhanlı'da meydana gelen patlamanın da etkisiyle Suriye meselesinin de görüşüldüğünü kaydetti.

Her geçen gün artan mülteci sayılarıyla komşu ülkelere yönelik güvenlik riskinin arttığını dile getiren Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Suriye'de devam eden krizin iki etkilenen tarafı varsa biri Suriye halkıdır, diğeri de komşu ülkelerdir. Artık uluslararası toplumun gecikmeden, kendi halkına karşı her türlü acımasız yöntemi kullanan rejime karşı ortak bir tavır belirleme vakti gelmiştir. 100 binlerce Suriyeli misafir ediyoruz. Mültecilerin sayısı her gün artıyor. Türkiye'ye ve komşu ülkelere yönelik güvenlik riski artıyor."