"Türkmenistan ile ticaret hacmi 2 milyar doları geçecek"

Bakan Çağlayan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin krize inat büyüyerek ve gelişerek arttığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bu yıl iki ülke arasındaki toplam dış ticaretin 2 milyar doları geçeceğinin öngörüldüğünü belirterek, 2009 yılında 2008'e göre iki ülke arasındaki ticaretin yüzde 52 oranında artış kaydettiğini söyledi.

Çağlayan, Hükümetlerarası Ekonomik Komisyon 3. Dönem Toplantısı için Türkiye'de bulunan Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov, Türkmenistan Ticaret ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Bayar Abayev, Petrol ve Doğalgaz Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bayramgeldi Recepoviç Nedirov, Ekonomi ve Kalkınma Bakanı Başimmırat Atamıradoviç Hocamuhammedov, Kültür ve Televizyon Radyo Yayınları Bakanı Gulmırat Hudayberdiyeviç Muradov, Türkmenistan Ticaret Odası Başkanı Palvan Taganov ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti.

Bakan Çağlayan burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ticaret hacminin krize inat büyüyerek ve gelişerek arttığını vurgulayarak, "Bu yıl iki ülke arasındaki toplam dış ticaretin 2 milyar doları geçeceği görülüyor. 2009 yılında 2008'e göre ise iki ülke arasındaki ticaret yüzde 52 oranında artış kaydetti" dedi.

Türk müteahhitlerin en yaygın işlerden birini Türkmenistan'la yaptıklarına işaret eden Bakan Çağlayan, "Türkmenistan'da yapılan tüm inşaat işlerinin yüzde 90'ının Türk müteahhitleri tarafından yapılması önemlidir. Türk müteahhitleri Türkmenistan'daki 608 projede 17 milyar dolardan fazla iş yaptılar. Yalnızca geçen yıl alınan işler 2,5 milyar dolardan fazladır" diye konuştu.

Çağlayan, 30 Ağustos-1 Eylül tarihlerinde Türkmenistan'ı ziyaret edeceğini belirterek, burada 2. Türk İhraç Ürünleri Fuarını açacaklarını ve Türkiye-Türkmenistan İş Konseyi'nin toplantısını düzenleyeceklerini anlattı.

Türk firmalarına Türkmenistan'da yatırım yapmaları çağrısında bulunan Çağlayan, iki ülke arasındaki işbirliğinin yalnızca müteahhitlikle sınırlı kalmasını istemediklerini, Türklerin Türkmenistan'da sanayi, ticaret ve turizmde de yer almasını istediklerini ifade etti.

Bakan Çağlayan, Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov ve beraberindeki heyetle bu sabah yaptıkları görüşmede, Türkmenistan Ticaret Odası ve Ankara Sanayi Odası'nın (ASO) kardeş olması yönünde görüşlerini ifade ettiklerini belirterek, iki ülke arasındaki ilişkileri teknik yardımlaşma noktasında da artırmayı hedeflediklerini kaydetti.

Denizcilik Müsteşarlığı ve sektör temsilcilerinin 13-15 Temmuzda Avaza'daki gemi inşa sanayiyle ilgili Türkmenistan'ı ziyaret ettiklerini hatırlatan Çağlayan, bu sayede Avaza'da gezinti tekneleri yapacaklarını, tersane ve liman konusunda fizibilite çalışmaları yapılacağını dile getirdi.

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Türkmenistan Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyaçları konusunda teknik hazırlıklar yaptıklarını da kaydetti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Muhammedo

Türkmenistan Devlet Başkanı Yardımcısı Hocamuhammed Muhammedov, Türkiye ve Türkmenistan arasındaki ilişkilerin her geçen gün arttığına dikkat çekerek, "2008 yılına göre 2009 yılının dış ticaret hacmi oranı karşılaştırıldığında 1,5 kat büyüme oldu. 2009 yılı ilk 6 ayı ile 2010 yılı ilk 6 ayı karşılaştırıldığında ise 2,5 kat büyüme gözlendi" dedi.

Muhammedov, yılın ilk yarısında iki ülke arasındaki dış ticaretin 1 milyar 600 milyon doları bulduğunu dile getirerek, bugüne kadar yaklaşık 17 milyar dolarlık inşaat işleri yapıldığını, bu miktarın büyük kısmının da son 3 senede yapılmış işler olduğunu vurguladı.

Türkmenistan'ın yüzden fazla ülkeyle ticari ilişkileri olduğuna işaret eden Muhammedov, Türkiye'nin bu ülkeler arasında ikinci sırada bulunduğunu söyledi.

Görüşmenin sonunda Bakan Çağlayan Muhammedov'a çini bir vazo hediye etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir