"Uluslar arası sıcak ilişkiler 2009'u rahatlatır"
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, önümüzdeki aylarda özellikle otomotiv ihracatında bir miktar düşüş bekliyor
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye'nin uluslararası kurumlarla olan ilişkilerini sıcak tutmasının, 2009 senesini daha rahat geçirmek için son derece önemli olduğunu söyledi.
Ekim ayı ihracat rakamlarını, düzenlediği bir basın toplantısıyla açıklayan Büyükekşi, konuşmasında, Türkiye'nin büyük ölçüde dışa açık bir ülke olarak, yaşanan küresel krizden belirli bir miktarda etkileneceğini ve etkilenmeye de başladığını söyledi.
Döviz kurunun yükselmesinin, ihracat için olumlu olduğunu ifade eden Büyükekşi, "Döviz kurunun değerini bulması ihracatımız açısından motive edicidir. Diğer taraftan döviz kurlarının değerlenmesi ithalatımızı sınırlayarak yurt içinde üretime olumlu katkıda bulunacaktır" dedi.
Büyükekşi, son dönemde düşük kurları nedeniyle iç piyasa yerine dış piyasadan ham madde ve ara malı temin etmenin, iç piyasada üreticiler için dezavantajlı bir durum meydana getirdiğini vurgulayarak, kurların geldiği seviyelerden sonra bu dezavantajın kısmen ortadan kalkacağını anlattı.
Kurlardaki sallantı belirsizlik yaratıyor
Kurlarda yaşanan aşırı dalgalanmaların, reel sektörün önünü görmesini zorlaştırdığına dikkati çeken Büyükekşi, bu konuda alınacak tedbirlerin, ihracatçıları belirsizlik ortamından kurtaracağını belirtti.
Büyükekşi, şöyle devam etti:
"Uluslararası kurumlarla olan ilişkilerimizin sıcak tutulması 2009 senesini daha rahat geçirmemiz için son derece önemlidir. Çünkü önümüzdeki sene ekonomimizin büyüme hızı oldukça düşecektir. İhracatın artış hızı da yavaşlama kaydedecektir. Ancak ithalatımızın ihracatımızdan daha hızlı yavaşlaması dış ticaret açığımızı ve cari açığımızı düşürücü etki yapacaktır. Düşen petrol fiyatlarıyla birlikte azalacak enerji faturamız da bu durumu destekleyecektir."
Mehmet Büyükekşi, devlet, özel sektör işbirliğinde atılacak adımlarla birlikte Türkiye'nin bu krizi avantaja dönüştüreceğine inançlarının tam olduğunu ifade etti.
"Gereken adımlar gereken zamanda atılmalı"
Türkiye'nin 2001 krizinden sonra ciddi yapısal reformlar gerçekleştirdiğine ve ekonomisinin artık eskisi kadar kırılgan olmadığına işaret eden Büyükekşi, "Bu, hepimizin memnuniyet duyduğu bir husus. Geldiğimiz bu aşamanın devamı ve daha güçlü günlerin temini için gereken tedbirlerin zamanında alınmasının hayati bir değer taşıdığını belirtmek isteriz" diye konuştu.
Toplantıda gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Büyükekşi, otomotiv sektörünün ihracatının yüzde 70'ini AB ülkelerine yaptığını anlatarak, AB pazarlarında daralma olacağını daha önceden söylediklerini, bunun hızlı bir şekilde kendini gösterdiğini belirtti.
Büyükekşi, önümüzdeki aylarda özellikle otomotiv ihracatında bir miktar düşüş beklediklerini dile getirdi.
32 ay sonundaki ilk gerileme
Büyükekşi, bir soru üzerine ekim ayı ihracat rakamlarındaki gerilemenin, 32 ay sonra ilk gerileme olduğunu bildirdi.
İhracat rakamlarının YTL olarak karşılaştırılması yapıldığında, geçen yıl yapılan YTL ihracatı ile bu yıl yapılan arasında yaklaşık yüzde 20'lik artış olduğuna işaret eden Büyükekşi, geçen yıl ekim ayı itibariyle YTL olarak yapılan ihracatın 11 milyar YTL iken, bu yıl 14 milyar seviyesinde olduğunu söyledi.
TİM Başkanı Büyükekşi, YTL'nin ekim ayı içinde belli miktarda değerini kaybetmesi ve döviz kurlarında artış olmasının ihracata olumlu yansıdığını iade etti.
Geçen yıl ilk sekiz ayında yüzde 55 olan AB'ye yapılan ihracatın, bu yılın aynı döneminde yüzde 50'ye düştüğünü, komşu ve çevre ülkelere yapılan ihracatın yüzde 44'e çıktığını vurgulayan Büyükekşi, daralan piyasalarda rekabet zorlaşacağı için komşu ve çevre ülkelere ihracat yapmanın, yeni pazarlara açılmanın, avantaj sağlayacağı ve bunun Türk ihracatına katkıları olacağı değerlendirmesinde bulundu.
Mehmet Büyükekşi, 2008 yılı bütçesinde ihracat hedefinin 125 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, şu anda 12 aylık ihracatın 132 milyar dolar olduğunu, bu yıl sonunda 130 milyar doları yakalamayı öngördüklerini ifade etti.
Kurun aşırı hızlı artışını da, aşırı hızlı düşüşünü de istemediklerini, istikrarlı bir kur beklediklerini belirten Büyükekşi, önümüzdeki günlerde eğer kur bu seviyesini korursa, mutlaka aramalı ve ham maddede içerideki üreticiler bir avantaj kazanacak" dedi.