"Uluslararası toplumun daha aktif rol almasını istiyoruz"
KKTC Cumhurbaşkanı Talat, Kıbrıs Rum kesimi ile yürütülen müzakerelerdeki son durum hakkında bilgi verdi
İSTANBUL - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Kıbrıs Rum kesimi ile çözüme yönelik müzakere sürecinde uluslararası toplumun daha aktif rol almasını istediklerini bildirdi.
Swissotel'de basın kuruluşlarının dış haberler editörleriyle bir araya gelen Talat, Kıbrıs Rum kesimi ile yürütülen müzakerelerdeki son durum hakkında bilgi verdi.
Müzakerelerin "yönetim ve güç paylaşımı", "mülkiyet", "AB konuları", "ekonomi", "toprak/harita" ile "güvenlik ve garantiler" olmak üzere 6 başlık altında yürütülen birinci safhasını tamamlamak üzere olduklarını belirten Talat, "Şu anda garantilerin ilk turunu tamamladık. Müzakerelerin ikinci turuna 'yönetim ve güç paylaşımı' altındaki vatandaşlık, göç ve sığınma konusuna gelecek hafta görüştükten sonra geçilecek" dedi.
Yıl sonunda Türkiye'nin AB ilerleme raporunun sunulması ve KKTC'de gelecek yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin müzakere sürecinde iki doğal zaman sınırı olarak bulunduğunu hatırlatan Talat, "İkinci dönemeçten önce referandumun yapılması hedefini güdüyoruz. Bunun için BM'nin, uluslararası toplumun daha aktif rol almasını istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki Kıbrıs sorunu uluslararası bir sorundur. Uluslararası sorunlar uluslararası ilgiyle çözülebilir. Kıbrıs Rum tarafı buna ilkesel olarak karşı çıkıyor" diye konuştu.
Rum tarafının dünyaca tanındığı için acelesinin olmadığını hatırlatan Talat, şunları söyledi:
"Kıbrıs Rum yönetimi liderliğinin bir anlamda iç muhalefetle baş edebilmesi için böyle bir yavaş ilerleme tercih ediliyor. Bizim açımızdan konu oldukça önemli ve insanımızın da gittikçe çözüme olan inancı azalıyor. Çözüm arzusu devam etmekle birlikte AB ve çözüm sürecine güven düşüyor. İnsanlar çözüm istiyor, ancak çözüm olacağına dair güven azalıyor. Tabii bunun esas nedeni, 2004'te Kıbrıslı Rumların çözüme 'Hayır' demesi önemli olmuştur. Çözümle ilgili herhangi bir umudu yeşermediği için bu yerleşik bir hal almıştır."
Müzakere takvimi
6 Ağustosta son görüşmelerini yapacaklarını ve Ağustos ayında görüşme olmayacağını anlatan Talat, Eylül başından itibaren yine görüşmelerin başlayacağını, Eylül ayının ikinci yarısından itibaren Rum kesimi lideri Hristofyas'ın BM Genel Kurulu çalışmalarına katılmak üzere New York'a, temsilcilik açmak üzere Küba'ya gideceği için süreçte 2-3 haftalık bir kesinti olacağını söyledi.
Talat, "Ekim ayı ortasında itibaren kısa süreli bir çalışma gerekebilecekken, Kasım ve Aralık gibi al-ver sürecine geçip bir an önce bu meseleyi sonuçlandırmaya çalışmak gerektiğini düşünüyoruz. Böylece yıl sonu veya önümüzdeki yıl başında bir referanduma gitmek ve bu sorunu halkın onayıyla sonuçlandırmak ve çözmek talebindeyiz" diye konuştu.