"Üstün zekalı çocuk" bir ülkenin hazinesidir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
İSTANBUL - Üstün zekâlı bireylerin, erken yaşta fark edilip, özel eğitim almaları gelişimlerini hızlandırarak topluma katkılarını arttırır. Bu özel çocukların potansiyellerinin keşfedilmesinde öncelikli görev ailelere ve eğitimcilere düşüyor. Anafen Okulları, bu görevin bilincinde olarak, 2005 yılından beri üstün zekâlı çocuklar için geliştirdiği "Üstün Potansiyelliler Eğitim"  programını uyguluyor. Anafen Okulları’nın geliştirdiği bu programın temel amacı; üstün zekâlı bireylerin yüksek potansiyellerini harekete geçirip, geleceğin bilim adamlarının yetişmesini sağlamak.
Üstün zekâlı çocukların erken keşfedilmesi, yönlendirme imkânı bulunması açısından çok önemli. Geliştirdiği "Üstün Potansiyelliler Eğitimi" kapsamında her yaş grubu için özel sınıflar açan Anafen Okulları, bu ayrıcalıklı çocukları seçmek için 4 aşamalı bir süreç izliyor. İlk olarak her kayıt dönemi başında birinci sınıfa kayıt için başvuran tüm öğrencilerine gruplar halinde "Okul Olgunluğu" testi yapıyor ve bu aşamada başarılı olan çocuklar birinci aşamayı geçerek, okula kayıt yaptırma hakkı kazanıyor. İkinci aşamada ise öğrencileri WISC-R testi yapılması için okul dışı yetkin kurumlara yönlendiren Anafen Okulları, test sonuçlarını başarı sıralamasını belirlemek için kullanıyor. Okula kesin kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrenciler, üçüncü aşama için Eylül ayının ilk haftası Anafen Okulları’na çağırılarak toplam 4 gün sürecek bir oryantasyon programına alınıyor. Bu oryantasyon programında seçilen çocuklar, son değerlendirmelerden sonra  "üstün zekalı öğrenciler" sınıfını oluşturuyor. 
 
Çocuğun Üstün Zekalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Üstün zekâlı çocukların; zihinsel heyecan, güçlüklerle mücadele, yaratıcılık, keşfetme ve üretme açısından beklentileri yaşıtlarına oranla daha fazladır. Üstün zekâlı çocuğu olan ailelerin, çocuklarının özelliklerini ve ihtiyaçlarını mutlaka bilmeleri gerekir. Eğer çocuğunuz; 18 aylıkken düzgün cümleler kurabiliyorsa, konsantrasyonu yüksekse, iki yaşındayken 30 dakika boyunca aynı şeyle ilgileniyorsa, zihinsel beceri gerektiren faaliyetleri erken yaşta yapabiliyorsa, çok parçalı yap-bozları iki yaşında olduğu halde birleştirebiliyorsa, müziğe tepki veriyorsa, oyuncaklarını gruplara kendi başına ayırabiliyorsa, çok soru soruyorsa, daha önce gittiğiniz bir yeri ayrıntılarıyla tasvir edebiliyorsa gerekli mecralar ile iletişime geçip profesyonel yardım almanız gerekiyor. Burada unutulmaması gereken en önemli nokta; özel eğitim görmeyen üstün özellikli çocukların eğitim ihtiyaçlarının karşılanmaması durumunda yeteneklerinin zamanla köreldiği gerçeği.
Anafen Okulları Üstün Potansiyelli Öğrenciler Eğitim Koordinatörü Mehmet Erdem; "Geliştirmiş olduğumuz üstün zekâlı/yetenekli öğrenciler eğitim modelinin hedefi; ülkemizde potansiyelinin ve yeteneklerinin gerektirdiği özel eğitimi alamayan çocukların, gelişme ihtiyaçlarına cevap verebilmektir. Bu amaçla; gerektiğinde esneklik, gerektiğinde hızlandırma yapılarak ve her zaman üretkenliğe, proje geliştirmeye yönelik olan bir program hazırladık. Zenginleştirme programlarımızla özel bireylere farklılaştırılmış öğrenme, ortam ve yaşantıları sağlanmasına yönelik yol haritası belirledik. Böylece örgün eğitim hizmetinin yanı sıra üstün zekâlılara/yeteneklilere sunulacak destek eğitim etkinliklerinin de verilmesini hedeflemekteyiz. "Eşit olmayan insanlara, eşit davranmaktan daha büyük eşitsizlik olamaz" ilkesinin gereği olarak bu çocuklarımıza en uygun eğitimi vermeyi kendimize amaç edindik" açıklamasında bulundu.