"Usulsüz taltif " iddianamesi kabul edildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, "bazı polislere, hak etmedikleri halde usulsüz taltif verildiği" iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma kapsamında 17 kişi hakkında hazırladığı iddianame, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi. 

Memur Suçları Soruşturma Bürosu Cumhuriyet Savcısı Alper Türközmen'in hazırladığı iddianamede, sanıklar Halil Dumanlı, Hüseyin Şimşek, Gökhan Kabukcu, Bekir Akarsu, Gökmen Tekin, Muhammed Hamarat, Faik Ozan Karadağ, Hakkı Okumuş, Veli Yılmaz, İsmail Çiçekçi, Haydar Akyürek, Zeki Akyol, Cemil Çevik, Servet Deniz Kalem, Eray Kılıçarslan, Saruhan Kızılay ve Davut Gürbüz olarak yer aldı. 

İddianamede, sanıkların Emniyet Genel Müdürlüğü Güvenlik Dairesi Başkanlığında çalıştıkları ve 2011-2013 yılları arasında ülke genelinde meydana gelen olaylarla ilgili 27 personel için hazırlanan taltif teklif dosyalarında, senelik izinli, mazeret izinli, geçici görevli, doktor raporlu ve henüz birime ataması yapılmamış, olay tarihinden sonra atanarak birimde göreve başlayan personelin göreve başlamasından önceki olayda görevliymiş gibi gösterilerek, taltif listesine dahil edildiği belirtildi. 

Haksız taltif verdikleri, görevin yerine getirilmesinde hoşgörü ve savsaklama gösterdikleri gerekçesiyle "Taltif ön komisyonunda görev alan başkan, üyeler ve taltif dosyalarının hazırlanışında kontrol ve imza yetkilerini kullanırken yeterince titiz davranmadıkları" için 27 personele ön inceleme yapıldığı hatırlatılan iddianamede, 17 personel hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından soruşturma izni verildiği kaydedildi. 

İddianamede, bazı sanıkların Emniyet Genel Müdürlüğünce verilen soruşturma iznine yaptığı itirazın Ankara Bölge İdare Mahkemesince reddedildiği kaydedildi. 

Evlilik iznindeki memura 2 maaş taltif 

Taltife konu dosyalarda, personellere hangi tarihlerde ve hangi olaylardan dolayı taltif verildiği anlatılan iddianamede, bazı polis memurlarına hak etmedikleri halde taltif verildiği kaydedildi. 

İddianamede, polis memuru İ.K'nın 25 Haziran - 14 Temmuz 2012'de senelik izinde, polis memuru B.U'nun 26 Haziran - 3 Temmuz 2012'de evlilik izinde, polis memuru A.Ş'nin 30 Haziran - 2 Temmuz 2012'de dış görevde ve 1. Sınıf Emniyet Müdürü B.A'nın da 26 Şubat - 1 Mart 2013'te başka bir şehirde toplantıda olduğu halde taltif komisyonunca 2 maaş taltif ile ödüllendirildiğine dikkat çekildi. 

Taltif dosyalarının incelendiği hatırlatılan iddianamede, sanıklardan Halil Dumanlı ve Bekir Akarsu'nun 14, Faik Ozan Karadağ'ın 13, Muhammed Hamarat'ın 12, Cemil Çevik'in 11, Zeki Akyol ve Servet Deniz Kalem'in 9, Hüseyin Şimşek ve Eray Kılıçarslan'ın 6, Hakkı Okumuş'un 5, Haydar Akyürek'in 4, Saruhan Kızılay, Gökhan Kabukçu ve Gökmen Tekin'in 3, Davut Gürbüz, Veli Yılmaz ve İsmail Çiçekçi'nin ise 2 dosyada imza ve paraflarının yer aldığı belirtildi. 

Emniyet Genel Müdürlüğünce sanıkların gerçeğe aykırı evrak düzenleyerek kurumu 12 bin 240 lira dolandırdıkları ve söz konusu zararı da karşılamadıkları bildirilen iddianamede, sanıkların ayrı ayrı "Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık ve kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. 

Mahkeme, duruşma hazırlık tutanağında İstanbul, Batman, Van, Şırnak, Aksaray, Kars, Kütahya ve Sakarya'da bulunan sanıklar için davetiye gönderilmesine karar verdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir