"Vana Maliye'nin, vida EPDK'nın elinde"

PETDER, 10 numara yağ sorununun önemli kayıplara yol açtığını vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Ekim, kamuoyunda "10 numara yağ" olarak bilinen baz yağ, yağlama müstahzarları gibi ürünlerin, akaryakıta karıştırılması veya akaryakıt gibi kullanılması konusunda "10 Numaralı yağ sorununda vana Maliye'nin, vida ise EPDK'nın elinde" dedi.

Ekim, akaryakıt sektöründeki "10 numara yağ" sorunu konusunda değerlendirmelerde bulundu. Bazı endüstri kollarını teşvik amacıyla yağ çeşitlerinde ÖTV'nin tecil terkin kapsamında kilogram başına 0,30 lira olduğunu hatırlatan Ekim, düşük ÖTV nedeniyle bu yağların akaryakıta karıştırılarak kötü kullanımının söz konusu olduğunu, bunun da önemli kayıplara yol açtığını söyledi.

10 numaralı yağ konusunun şirketler ve bayiler açısından haksız rekabet yarattığını, devleti en az 1 milyar liralık vergi kaybına uğrattığını, kamu kurumları ve devlet için de bir itibar sorunu haline geldiğini anlatan Ekim, bu sorunun bir an önce çözüme kavuşturulmasının önemine işaret etti.

"Sahada vergiyi yükseltelim"

10 numaralı yağ sorununda vananın özel tüketim vergisi (ÖTV) düzenlemesi anlamında Maliye'nin, vidanın ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) elinde olduğunu belirten Ekim, şunları kaydetti:

"Burada kanayan yarayı durdurmamız gerekiyor. Yasa dışı olan vergi kaybına yol açan 10 numara olarak bilinen yağlarda sahada vergiyi yükseltelim, o zaman kötüye kullanım bıçak gibi kesilir. Yani vergiyi bugün yükseltin, yarın kesilir. O zaman bir takım mağdurlar olacak. Düzgün sanayiciler var, düzgün ihracat yapanlar var. Bu kesim de vergi iadesiyle korunabilir. Geniş bir yelpazede bütün vidaları sıkmazsanız, bu iş olmaz. Her vidanın ne kadar sıkılacağı ayrıdır.

"EPDK'nın iki tane vidası var"

Maliye'nin vida sıkması ayrı, EPDK'nın iki tane vidası var. Bir tanesi bu tür ham maddeler Petrol Piyasası Kanunu çerçevesinde bir ithalat mücadelesine tabi tutulabilir. Bununla en azından bir izleme düzeni getirirsiniz. EPDK'nın riski olan ürünlerin ithalatıyla ilgili bir düzen, bir kısıtlılık getirebilir. Kim ne zaman ne kadar ithal ediyor, bunu bilirsiniz. Çünkü teşhis koyabilmeniz için bilgiye ihtiyacınız vardır. Lisans verdiğiniz insanların yasayla size mükellefiyeti doğacaktır.

Madeni yağ Petrol Piyasası Kanununa göre lisans gerektiren bir konudur. Verilen lisansa bir takım ön kurallar getirmek lazım. EPDK şunu da biliyor ki, 200'ün üzerinde madeni yağ üretim lisansı var. Bir gariplik var yani. Madeni yağ üretim lisansı verdiğiniz şirketler her yıl değişiyor. Yani yağmur gibi her kuruma yeni madeni yağ üretim lisansı müracaatı oluyor.

Arkasından sıkılması gereken vida, bir belge verdiniz, bunlar yaşıyor mu? Yoksa bir masa bir sandalye mi? Ne yapıyorlar, yerleri nerede? Yani gidip bunları denetlemezseniz olmaz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir