"Vatandaşların yüzde 99'u mevzuata uygun hareket etti"

Bakan Eroğlu, "Vatandaşlarımız kurbanlarını rastgele yerlerde ve sokaklarda kesmemiştir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
AFYONKARAHİSAR - Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Vatandaşlarımızın yüzde 99'u mevzuata uygun hareket etmiş ve kurbanlarını rastgele yerlerde ve sokaklarda kesmemiştir" dedi. 
Kurban Bayramı tatilini Afyonkarahisar'da geçiren Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, Emirdağ Belediyesi'nde düzenlenen bayramlaşma törenine katıldı. 
Törenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Eroğlu, bayram süresince vatandaşların kurban kesimine ilişkin belirlenen kurallara yüksek oranda riayet ettiklerini belirtti. 
Eroğlu, yaşanan istisnai durumlar dışında Türkiye genelinde Bakanlığın belirlediği çevre kurallarına uyulduğuna işaret ederek, şunları söyledi: 
"Bayramın birinci gününü İstanbul'da, ikinci gününü ise Ankara ve Afyonkarahisar'da geçirdim. Kurban kesiminde kurallara riayet edilip edilmediğini şahsen inceledim. Ayrıca çevre ve orman il müdürlerimizden de bilgi aldım. Esasen netice çok iyidir.Vatandaşlarımızın yüzde 99'u mevzuata uygun hareket etmiş ve kurbanlarını rastgele yerlerde ve sokaklarda kesmemiştir. Çok az da olsa kaçan hayvanların yakalandıkları yerde kesilmesi gibi bazı istisnai durumlar oldu. Hatta bir gazetede bu konuda 10 üzerinden 6,5 verilerek iyiye gidiyor diye verilmiş konu. Bana göre o öyle hesap edilmez. Türkiye'de kaç tane kurban kesiliyor, bunların yüzde kaçı düzenli mevzuata uygun kesiliyor, yüzde kaçı mevzuat dışı kesiyor diye hesaplanması lazımdır. Bana göre belki 10 üzerinden 10 alamadık ama 10 üzerinden en azından 9, 9,5 aldığımıza inanıyorum. Çünkü vatandaşlarımızın yüzde 99'u mevzuata uygun hareket etti."
Kurban kesimleriyle ilgili net bilgilerin kendilerine ulaşacağını belirten Bakan Eroğlu, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:
"Cezalar 5 kat artırıldığı ve daha önce duyurulduğu için kimsenin gözünün yaşına bakmıyoruz. Hatta bazı gazetelerde çıkan haberlerle ilgili olarak gerekli tahkikatı yapacağız ve onları da cezalandıracağız. Bir iki istisna dışında hiç kimsenin mevzuat dışı hareket ederek Türkiye'nin itibarını zedelemeye hakkı yoktur. Kesilen hayvanlar da canlıdır. Hayvanlara karşı da saygılı olmamız onları da sevmemiz gerekir diye düşünüyorum. Onlar canlarını veriyorlar. Dolayısıyla bizim onları okşayarak götürmemiz gerekir. Yoksa eziyet ederek, sopayla döverek veya işkence ederek davranmak dinimizin emirlerine aykırıdır. Dinimiz sevgiyi ve merhameti emreder. Dolayısıyla vatandaşlarımızın büyük bir kısmı hakikaten çok olgun şekilde davrandı ve mevzuata uygun hareket etti. Onlara ben gönülden teşekkür ediyorum. İnşallah istisnai hadiseler bundan sonra olmayacaktır. Daha sıkı takip yapacağız."
Bir basın mensubunun Çevre ve Orman Bakanlığı ile Antalya Büyükşehir Belediyesi arasında bir sorun olup olmadığı yönündeki bir sorusu üzerine Bakan Eroğlu, kendisine intikal eden bir durum olmadığını belirterek, "Kamu kurumları arasında sorun olmaz" diye konuştu. 
Eroğlu, "Belki bir kişinin meselesini Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Orman Bakanlığı arasında bir tartışma haline getirmesi doğru değil. Bana intikal eden herhangi bir mesele yok" dedi. 
Antalya için Bakanlık olarak büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, şunları kaydetti: 
"Kaldı ki biz Çevre ve Orman Bakanlığı olarak Antalya için en büyük yatırımları yaptık. Antalya şu anda 'mavi bayrağa' sahip olma anlamında dünyada ilk 3'e giriyor. Bütün atık su arıtma tesisleri tamamlandı. Ayrıca bütün sahiller tertemiz. Ağaçlandırma ve altyapı da keza öyle. Biz Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak sürekli taşkınlara maruz kalan Antalya'yı taşkınlardan korumak için dev tesisler yaptık. Antalya'ya hizmetimiz çok büyük. Şu anda Antalya'nın 2050 yılına kadar içme suyu problemini çözecek olan projeler üzerinde tartışıyoruz. O bakımdan Antalya'ya yapılan hizmetler çok fazladır ki onu özellikle belirtmek isterim."
Eroğlu, Emirdağ'da ziyareti kapsamında ayrıca Emirdağ Devlet Hastanesi Ömer Halaç Diyaliz ünitesi açılışını da gerçekleştirdi.
Bu konularda ilginizi çekebilir