"Yardımcı kitaplar da devlet gözetiminde olamalı"

Anayasa Mahkemesi, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ders kitapları ve yardımcı kitaplara ilişkin hükmünü iptal gerekçesini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Anayasa Mahkemesinin, Milli Eğitim Temel Kanunu'nun ders kitapları ve yardımcı kitaplara ilişkin hükmünü iptal gerekçesinde, "Yardımcı kitapların da Atatürk ilkelerine, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına uygun olup olmadığının devletin gözetim ve denetimi altında bulunması gerekir" denildi. 

Anayasa Mahkemesinin, CHP'nin açtığı davada, Milli Eğitim Temel Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun'un kısmen iptaline ilişkin karanının gerekçesi, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. 

Yüksek mahkemenin kararında, yasanın 1. maddesiyle Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 51. maddesine eklenen 4. fıkrada, "Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli Hazine mülkiyetindeki taşınmazlar ile Milli Eğitim Bakanlığı kullanımında bulunan mülkiyeti il özel idaresine veya köy tüzel kişiliğine ait taşınmazlardan gerekli görülenlerin, mülkiyetinin Hazineye bedelsiz devrinden sonra; Milli Eğitim Bakanlığı ile mutabık kalınarak tahsislerini kaldırmaya ve 1050 sayılı Muhasebei Umumiye Kanunu'nun 24. maddesine bağlı olmaksızın satmaya Maliye Bakanı yetkilidir" hükmünün getirildiği anımsatıldı. 

İl özel idaresi ve köyün, idari ve mali özerkliğe sahip kamu tüzel kişiliği oldukları belirtilen kararda, merkezi idarenin bu kuruluşlar üzerindeki vesayet yetkisinin yerindelik ve hukukilik denetimleriyle sınırlı olduğu, vesayetin, yerinden yönetim kuruluşları yerine geçerek icrai karar alma yetkisini içermediği kaydedildi. 

Kararda, il özel idaresinin herhangi bir kararına bağlı olmaksızın yasa kapsamındaki taşınmazlarının satışı için Hazineye bedelsiz devrinin öngörülmesinin, mahalli idarelerin özerkliği ile bağdaşmadığı belirtildi. 

 

Ders kitaplarının belirlenmesi

Yasa'nın 2. maddesiyle değiştirilmesinden önce 55. maddedeki "Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmeyen hiçbir kitap ve eğitim aracı okullarda okutulamaz" hükmünün yeni düzenlemede yer almamasının Milli Eğitim Bakanlığının belirlemediği kitapların okullarda okutulmasına zemin hazırladığının öne sürüldüğü anlatılan kararda, ilköğretim ve ortaöğretim kurumlarında okutulacak yardımcı ders kitapları ve eğitim araçlarının Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenmesi uygulamasına son verildiği, sadece ders kitapları yönünden bakanlığın yetkili kılındığı ifade edildi. 

Kararda, "Ders kitapları dışında yardımcı kitapların da Atatürk ilkelerine, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına uygun olup olmadığının devletin gözetim ve denetimi altında bulunması gerekir. Böylece devletin birliğini ve bütünlüğünü bozucu faaliyetlerin, Anayasa'nın felsefesi dışına çıkan teşebbüslerin eğitim kurumlarında gelişmesi önlenebilir" denilerek, düzenlemenin Anayasa'ya aykırı olduğu kaydedildi. 

Karar oy çokluğuyla alındı. 

Yüksek mahkeme, ders kitaplarıyla ilgili iptal kararının, doğacak hukuksal boşluk karşısında gerekli düzenlemelerin yapılması amacıyla bugünden itibaren 6 ay sonra yürürlüğe girmesini de kararlaştırdı.