"Yargı Reformu Strateji Taslağı tek yanlı hazırlanmıştır"
Türkiye Barolar Birliği, Ulusal Program'da öngörülen değişikliklerin yaşama geçirilmesi mümkün olmadığını belirtti
ANKARA - Türkiye Barolar Birliğinden (TBB) yapılan açıklamada, Yargı Reformu Strateji Taslağı'nın "tek yanlı hazırlandığı" ileri sürülerek, "Barolar ve Türkiye Barolar Birliği'nin çabası olmadan Ulusal Program'da öngörülen değişikliklerin yaşama geçirilmesi mümkün değildir" denildi.
TBB'nin yazılı açıklamasında, Birliğin, hükümetin gönderdiği "Avrupa Birliği Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı" hakkındaki değerlendirmelerini Dışişleri Bakanlığına ilettiği kaydedildi.
Taslakta "avukat sözcüğüne yer verilmemesinin" eleştirildiği kaydedilen açıklamada, barolar ve Birliğinin çabası olmadan Ulusal Program'da öngörülen değişikliklerin yaşama geçirilemeyeceği öne sürüldü. Açıklamada, "Adalet Bakanlığının yargı organları ve barolar ile Türkiye Barolar Birliğine gönderilerek kesinleştirileceği yetkililer tarafından defalarca söylendiği halde Yargı Reformu Strateji Taslağı tek yanlı hazırlanmıştır. Ulusal Program'ın yargı bölümünün bu plan nazara alınarak hazırlandığı anlaşılmaktadır" denildi. Taslağa yönelik eleştiriler şöyle sıralandı:
"-Savcılık ve savunma arasında 'silahların eşitliği' ilkesi açısından alınacak önlemler açık olarak belirtilmelidir.
-Yürütmenin Ceza Muhakemesi Kanunu'nda yer almayan kısıtlayıcı düzenlemeleri yönetmelikler aracılığıyla yürürlüğe koymak iradesi devam etmektedir.
-İşkence ve kötü muameleye karşı mücadele başlığı altında avukatların anılmaması kabul edilemez bir durumdur. Bu başlık altında avukatların "Avukatların kolluk ve savcılıktaki tüm işlemlere her aşamada etkin şekilde katılmaları sağlanacaktır' ifadesinin eklenmesi bir zorunluluktur.
-Kolluk güçlerince avukatlara karşı şiddet uygulanması olayları karşısında etkin ve kararlı tavır alınacağının bu başlık altına eklenmesi gerekmektedir.
-Ceza yargılamasında görevlendirilen avukatlara yeterli ve zamanında ücret ödenmesi konusunda düzenlemeler yapılması konusu mutlaka belgeye eklenmelidir.
-Adli yardımın etkinleştirilmesi de dahil olmak üzere adalet erişimin kolaylaştırılması konularında sürdürülecek tüm çalışmalarda avukatların ve baroların etkin katılımının sağlanacağı belgede belirtilmelidir.
-Türk Ticaret Kanunu tasarısının yasalaşmasından sonrası için planlanan eğitimde avukatlara yer verilmemesi bir hatadır.
-Yargı Bilişim Kanunu kapsamında işbirliği yapılacak kurumlar arasında barolar ve TBB sayılmamaktadır. Yargı sisteminin güvenilirlik ve doğruluğunun en üst düzeyde sağlanması amacıyla hazırlanan taslakta avukatların meslek örgütünün yer almaması, avukatın yargının kurucu unsurlarından birisi olduğu gerçeğinin gözden kaçırıldığını göstermektedir.
-Baroların ve TBB'nin katkısı olmadan 'Yargı Eğitici Havuzu' oluşturulması mümkün değildir. Avukatları dışlayacak bir eğitici havuzu yargıdaki mevcut sorunların devamını garanti altına almak işlevine sahip olacaktır.
-Temel Haklar başlığı altında sayılan mevzuat değişiklikleri içerisinde sorumlu kurumların yanı sıra barolara ve Türkiye Barolar Birliği'ne de görev verilmesi gerekmektedir.
-Göç ve iltica konularında yapılması öngörülen değişikliklerin avukatlara verilecek eğitimlerle desteklenmesi, özellikle göçmenlerin sıklıkla kullandıkları güzergah üzerinde bulunan barolar bünyesinde kurullar kurulması, 'Adli Yardım' başlığı altında özel bir düzenleme yapılması konularının eklenmesi gerekmektedir. İltica sistemi içerisinde savunmaya nasıl bir yer ayrıldığı metinden anlaşılmamaktadır.
-Tüketici hakem heyetlerine eğitim sağlanması öngörülen bu başlıkta avukatların eğitimine yer verilmemesi bir eksikliktir. Barolar bünyesinde kurulu bulunan Tüketici Hakları Kurullarının güçlendirilmesi ve kurumsallaştırılması için Türkiye Barolar Birliği sorumluluğu altında alınması gereken önlemlerin belgeye yazılması yerinde olurdu."