"Yargıya müdahale algısı var"

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, yolsuzluk operasyonu ile ilgili, "Yargı siyaseti şekillendiren bir güç olarak kullanılamaz, yargının şaibelerden arındırılması zorunludur" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, TBB'de düzenlediği basın toplantısında, rakamlara bakıldığında, Cumhuriyet tarihinin en büyük yolsuzluk soruşturmasıyla karşı karşıya olunduğunu öne sürdü.

Soruşturma sürerken polis amirlerinin görev yerlerinin değiştirildiğini anımsatan Feyzioğlu, "Bunu toplum vicdanının kabul etmesi mümkün değildir" diye konuştu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturmayı başlatan iki savcının yanına iki yeni savcı daha görevlendirildiğini belirten Feyzioğlu, "Bu savcıların kararlarını oy çokluğuyla vereceklerine dair bir talimat yazılmıştır. Bütün bunlar soruşturmanın frenlenmek, yönlendirilmek ve ört bas edilmek istendiği, özetle yargıya müdahale edildiği algısını yaratmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, derin bir yapılanmadan söz ettiğini dile getiren Feyzioğlu, bunun siyasi söylem olmaktan çıkartılıp ispat edilmesi gerektiğini söyledi.

Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda ve Gezi Parkı odaklı olaylarda bir takım hukuksuzluklar yapıldığını öne süren Feyzioğlu, "Siyasi iktidar açısından görevden alma ölçüsü, kamu görevlilerinin hukuka aykırı eziyetleri, şiddetleri, adam öldürmeleri, adam öldürenleri korumaları, yurttaşa galiz küfürler etmeleri değil, Başbakanın canının sıkılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Soruşturmaların siyasi motivasyonla yürütüldüğü kaygısının toplumda hakim kanaat olduğunu savunan Feyzioğlu, "Yargı siyaseti şekillendiren bir güç olarak kullanılamaz. Bu sebeple, yargının bütün şaibelerden arındırılması, tarafsız, bağımsız, hukukun üstünlüğünü esas alan bir yargının oluşturulması hepimizin asli görevi olmak zorundadır" diye konuştu.

İddialarda ismi geçen bakanların ve kamu görevlilerinin istifa etmeleri gerektiğini söyleyen Feyzioğlu, aksi halde toplumun bu yükü kaldıramayacağını söyledi.

Feyzioğlu, "Muhalefet partilerinin de daha önce hukuk dışı yargısal işlemlerle, insan hayatı üzerinden yargı yoluyla siyaseti etkilediği görülen kişi ve yapıları kutsamak yerine, yurttaşı, hukuk devletini ve demokrasiyi esas alan bir duruş sergilemesi" gerektiğini ifade etti.

Türkiye'de avukatların mahkeme salonundan çıkıp içeride başından geçenleri anlatmasının dahi adil yargılamayı etkileme kabul edildiğini savunan Feyzioğlu, "Yürüyen bir soruşturmada soruşturmanın savcının emrinde çalışan polis kadrosunu soruşturma başlar başlamaz görevden almak, kuşkusuz polisin adli kolluk görevi henüz bitmediğine göre yargılamayı etkilemeye yöneliktir" iddiasında bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı'nın yeni savcılar görevlendirerek kararların oy çokluğuyla alınacağı yönündeki uygulaması sorulan Feyzioğlu, böyle bir hukuki düzenleme olamayacağını söyledi. 

Feyzioğlu, bir soru üzerine savcının, bakanlar hakkında fezleke hazırlama yetkisi olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir