"Yeni diyalog stratejisi oluşturmak istiyoruz"
AB Bakanı Çavuşoğlu, "Avrupa genelinde yeni bir diyalog stratejisi oluşturup hayata geçirmek istiyoruz" açıklamasında bulundu
ANKARA - AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, "Önyargılardan arındırmak ve diyaloğu güçlendirmek için Avrupa Parlamentosu seçimlerinden sonra Avrupalı dostlarımız, büyükelçilerimiz ve milletvekillerimizle birlikte Avrupa genelinde yeni bir diyalog stratejisi oluşturup hayata geçirmek istiyoruz" dedi.
Çavuşoğlu, TBMM'de Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'nin kapanış töreninde yaptığı konuşmada, projenin önemine değinerek, en önemli adımlardan birisinin parlamenter diplomasi olduğuna dikkati çekti. Parlamenter diplomasiyi çok önemsediklerini ifade eden Çavuşoğlu, "Parlamenter diplomasinin amacı kariyer diplomatların mesleğini elinden almak değildir. Aksine resmi ortamlarda devlet temsilcileri, gerek diplomat, gerekse hükümet temsilcileri, konuşamadığı çoğu konuyu gayriresmi olarak parlamenter diplomasi aracılığıyla çok rahat biçimde konuşabiliyor. Hatta sadece orada konuşmakla kalmıyor. Sonra o mesajlar ülkelere gidiyor, daha sonra hükümet politikalarına yansıyor" diye konuştu.
Çavuşoğlu, 11 yıllık aktif milletvekilliği sürecinde parlamenter diplomasinin önemini gördüklerini kaydederek, şunları söyledi:
"Örneğin Rusya-Gürcistan savaşının en şiddetli olduğu zamanlarda bile iki ülke milletvekillerinin yerinden edilmiş insanların ya da mültecilerin haklarını konuşabildiğini, Karabağ sorunu devam ederken Azerbaycan ve Ermenistan milletvekili arkadaşlarımızın oradaki kadınların ve çocukların sorunlarını konuşabildiğini gördük. Kıbrıs'ın her iki yanından genç siyasetçilerin Kıbrıs'ın geleceği ile ilgili her türlü meseleyi konuştuklarını gördük."
"Önyargılar sebebiyle ırkçılık artıyor"
Toplantılardaki konulara bakıldığında, Avrupa halklarının yaşadığı ortak sorunlara çok ciddi şekilde değinildiğine dikkati çeken Çavuşoğlu, terör sorunu ile göç ve entegrasyon sorununda ülkelerin başarılı çözümler üretemediğini gördüklerini ifade etti.
Bugün Avrupa'da en çok konuşulan konulardan birinin de cinsiyet eşitliği olduğunu belirten Çavuşoğlu, "Bunun yanı sıra kadına yönelik şiddeti nasıl durdurabiliriz ya da çocukları cinsel istismardan nasıl koruyabiliriz. Bunların hepsi bu parlamenter platformunda konuştuğumuz, yasalar çıkardığımız hatta yer yer de hep birlikte kampanyaya dönüştürdüğümüz önemli konulardır" ifadelerini kullandı.
Diyaloğun önyargılardan arınmak için önemli bir unsur olduğunu düşündüklerini kaydeden Çavuşoğlu, gerek Avrupa'ya, gerekse Avrupa-Türkiye ilişkilerine bakıldığında en önemli konulardan birinin önyargılar olduğunun altını çizdi. Önyargılar sebebiyle ırkçılığın arttığını ifade eden Çavuşoğlu, İslamafobinin yanı sıra anti Semitizmin de artış gösterdiğini vurguladı.
Irkçı partilerin Avrupa Parlamentosu'nda ne kadar yer alabileceğinin tartışıldığına dikkati çeken Çavuşoğlu, şöyle konuştu:
"Maalesef bazı anket sonuçlarına baktığımız zaman Fransa'da, Avusturya'da ve bazı ülkelerde bu ırkçı partiler birinci ya da ikinci durumda. Merkez partilerinin o oyları geri alabilmek için ırkçı partilerle aynı söylem içine girdiğini görüyoruz. Bizi endişeye düşüren budur. Irkçılıkla mücadele etmenin en önemli yolu diyalogdur. AB Bakanlığı olarak 9 milyon avro civarında bir bütçeyi sivil toplum örgütlerine, diyalog projelerine hibe etmiş durumdayız. Önyargılardan arındırmak ve diyaloğu güçlendirmek için AP seçimlerinden sonra Avrupalı dostlarımız, büyükelçilerimiz ve milletvekillerimizle birlikte Avrupa genelinde yeni bir diyalog stratejisi oluşturup bunu da hayata geçirmek istiyoruz."