"Yuan güçlenmek yerine zayıflayabilir"

Roubini, yuanın ABD'nin istediği gibi güçlenmek yerine tam tersine zayıflayabileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Çin'in para birimi yuanı esnek hale getirmek istemesinin, ABD'nin istediği gibi güçlenmesi yerine tam tersine zayıflaması anlamına gelebileceğini söyledi.

Roubini, elektronik posta yoluyla yaptığı açıklamada, hala Çin'in yeni sistemi nasıl uygulamaya koyacağını görmek gerektiğini ifade etti.

Yuanın son aylarda euro karşısında hızla yükseldiğini, euronun değer kaybetmeyi sürdürmesi durumunda, paradoksal sonuç olarak, yuanın da dolar karşısında değer kaybedebileceğini belirten Roubini, Çin'in yuanın dolar karşısında değerlenmesine izin vermesi durumunda bile, bu değerlenmenin boyutunun ılımlı olacağını ifade etti.

Çin Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'na akademik danışmanlık yapan Li Daokui de benzer şekilde euronun dolar karşısında gerilemeyi sürdürmesi durumunda, yuanın da dolar karşısında değer yitireceğini söyledi.

Öte yandan, Çin Merkez Bankası bugün yaptığı açıklamada, istikrarlı döviz kurunu koruyacaklarını belirterek, yuanın değerinde çok büyük değişiklik beklenmemesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamada, döviz kurunun "makul, dengeli bir seviyede" tutulmasının ekonomik istikrara katkıda bulunacağı ve Çin ekonomisinin yeniden yapılanmasına yardımcı olacağı ifade edildi.

Banka, dün geçen iki yıl boyunca ABD Dolarına sabitlenen para birimi yuanın aşama aşama daha esnek hale getirileceğini açıklamıştı. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir