”Rahatsız edilirsek, biz de rahatsız ederiz”

Bakan Tüzmen, Rusya'nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Rusya'nın Türk ürünlerine getirdiği kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu belirterek, "Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi. 

Bakan Tüzmen, Bangladeş Ticaret Eğitim Bakanı Hüseyin Zillur Rahman ve beraberindeki heyeti kabulünde, gazetecilerin sorularını yanıtladı. 

Gazetecilerin, son dönemde Rusya ile ticarette yaşanan sorunlara ilişkin sorularını yanıtlayan Tüzmen, sadece Türkiye'ye uygulanan bir sınırlamanın olmasının son derece rahatsız edici olduğunun altını çizdi. 

 

"Türkiye sezonu kaçırabilir"

Bakan Tüzmen, Türk ürünlerine uygulanan kısıtlamanın, Çin gibi, Hindistan gibi söz konusu pazarda kendilerine pazar payı kapma mücadelesi yapan ülkeler karşısında Türkiye'yi önemli bir dezavantajla karşı karşıya bıraktığını söyledi. 

Rusya'ya yapılan ihracatta tüketim mallarının ağırlıklı olduğunu belirten Tüzmen, bu nedenle de Türk ürünlerinin sınırlarda bekletilmesinin Türkiye'yi çok rahatsız ettiğini kaydetti. Bakan Tüzmen, Türk TIR'larının şu anda Rusya'ya girememesinin özellikle konfeksiyon ürünlerinde sezonun kaçırılmasını gündeme getirebileceğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: 

"Sezon şu anda başladı. Kış sezonu için Türkiye'nin yeni koleksiyonları gönderilmiş durumda. Bunlar 3 haftadır bekletiliyor. Dolayısıyla birkaç hafta sonra TIR'ların içeriye girmesinin de bir anlamı kalmayacak. Çünkü sezon başka ülkeler tarafından getirilen koleksiyonlarla doldurulmuş hale gelebilir. 

Gümrüklerdeki rakamlar arasındaki farklılıklar gündeme getirmelerine rağmen, Rusya'nın AB ile ticaretinde en fazla farklılık var. Dünyanın çeşitli ülke istatistiklerinde de farklılıklar var. AB'den Rusya'nın ithalatı 80 milyar dolar görünüyor, ancak AB'den rakamlar alındığında bu rakam 115 milyar dolar. Biz bunları gündeme getirdik. 

Kaldı ki bir iç genelge yayımlandı, bu gizli bir genelge idi. Sadece Türk ürünlerine bir kısıtlama getirilmesiyle ilgiliydi. Bunları da kendilerine belirttik." 

Tüzmen, bu kısıtlamanın son derece rahatsız edici olduğunu yinelerken, "Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" dedi. 

 

"Rusya ciddi bir ortak"

 

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin Rusya'yı ciddi bir ortak olarak gördüğünü belirterek, bu yıl 7 milyar dolarlık ihracat ve 38 milyar dolar ticaret hacmine ulaşılmasının beklendiğini de hatırlattı. 

"Çok emek sarf ettiğimiz bir yer ve birinci ticaret ortağımız şu anda" diyen Tüzmen, Türkiye'nin Rusya ile ticaretin, yatırımların ve hizmet çalışmalarının aynen devam ettirmek istediğini söyledi. Rusya ile çok platformlu bir anlaşma yapıldığını ve amacın aynı şekilde bu çalışmaların devam etmesi olduğuna işaret eden Tüzmen, bu ortaklığın iki taraflı olduğunu ve Rusya'nın son dönemde yaptığı uygulamaların bu ortaklığa yakışmadığını dile getirdiklerini bildirdi. 

Bir gazetecinin, "Rusya tarafından, Türkiye'nin girişimlerine yönelik bir geri dönüş olup olmadığına" ilişkin sorusu üzerine, Rusya'nın şu anda çalışmaların devam ettiğini söylediğini bildirdi ve şöyle konuştu: 

"Tahmin ediyorum bugünlerde gerekli çalışmalar yapılıyordur. Gümrükler arası görüşme bugünlerde devam edecek, öyle gözüküyor. Bizim istediğimiz, bütün bu bölgede, komşu ve çevre ülkelerde, önemli çalışmaları sürdürebilmek. Belli bir noktaya gelebilmek. 

Niye? Rusya dediğimiz zaman bir numaralı ticaret ortağımız, 38 milyar dolar. Enerji anlaşmalarımız, petrolde yüzde 40 olarak bağımlı olduğumuz, gazda yüzde 65 olarak bağımlı olduğumuz bir ülke. Ulaştırmada, enerjide ortaklıklarımız olan, ticarette ortaklığımız olan, bölgesel bazda ortaklığımız olan, müteahhitlik sektöründe beraber çalıştığımız son derece önemli bir ülke." 

Bakan Tüzmen, gazetecilerin "Biz de rahatsız edilirsek, rahatsız edeceğimizi uygun bir dille anlatmaya çalıştık" sözlerini biraz açmasını istemeleri üzerine, "Onun herkes ne anlama geldiğini bilir" yanıtını verdi.