Raylı sistemin ilk vagonu bu ay geliyor

 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERı'DEN / Mahmut SABAH

[email protected]

Metro ya da tramvay... ışlevleri, 'toplu taşım' aracı olan ve hizmet verdikleri kalabalık nüfuslu büyük şehirlerde, ulaşımın soluklanmasına katkı sağlayan raylı taşıma sistemleri...

'Tramvay' sözcüğü, Kayseri için yabancı olmayan bir sözcük. 1970'li yıllarda girdi kent halkının kültürüne. Önce, zamanın belediye başkanı Niyazi Bahçecioğlu taşıdı tramvay işini gündeme, sonra Hüsamettin Çetinbulut uğraş verdi proje için. Somutlaştırmak ve de hayata geçirmek ise Mehmet Özhaseki'ye kısmet oldu.

Her üçü de değişik dönemlerde, değişik partilerden seçilerek oturmuştu başkanlık koltuğuna. Aralarında görüş ayrılıklarının olması normaldi. Ama eğer, sorun Kayseri'nin geleceğini ilgilendiriyor ve de 'tehlike' sinyalleri vermeye başlayan ulaşım konusunda düğümleniyorsa, görüş ayrılıkları ortadan kalkmalı, kentin çıkarları siyasal çıkar ve tercihlerin önüne geçmeliydi. Nitekim, öyle de oldu. ıç başkanın üçü de sorunun ancak raylı sistemle çözüme kavuşabileceği konusunda görüş birliği yapanların saflarında buluştu. Onlara göre de en ideali raylı sistemdi. Zaten, topoğrafik konumu, kentsel dokusu, aktif insan yapısı, artan nüfusu ve de çevresel özellikleri, ulaşım sorununun çözümünde Kayseri'yi yıllar öncesinden raylı sisteme eli mahkum duruma getirmişti.

Kısacası, Kayseri hızlı büyüyen bir şehirdi. Göç alıyor, nüfusu sürekli artıyordu. Varoşlar genişliyor, yeni yeni semtler oluşuyordu. Dolayısıyla, gelecekte ciddi boyutlara varabilecek türden sinyaller veren şehir içi ulaşım sorununun, fazla gecikmeden sağlıklı bir yapıya kavuşturulması, yaşanması muhtemel sıkıntıları ortadan kaldırmak bakımından büyük önem taşıyordu. Ve, yıllardır konuşulup tartışılan, dahası belediye başkanlarının düşlerini süsleyen 'raylı sistem' sonunda gerçek oldu. Raylar döşendi; kavşaklar, ana arterler kimlik değiştirdi. Cunhuriyet Meydanı bile 'sistem'e uyum adına, imaj değişikliği yaparak yeni görselliğini benimsemek zorunda kaldı. Çalışmalar bitmek üzere. Temmuzda ilk vagon gelecek. Ağustosta organize sanayi bölgesi (OSB) içindeki hareket merkezinde test sürüşleri yapılacak. Bunu öteki vagonların gelişi izleyecek, ardından da OSB-Belsin hattında deneme seferleri başlayacak.

şayet bir aksama olmaz, işler planlandığı gibi giderse, şehir halkı yeni yılla birlikte 'merhaba' diyecek tramvaya. Ve tabii hem 'çevre dostu', hem de 'konforlu' olduğu söylenen bir ulaşım düzeninde iki 'güzelliği' bir arada yaşamanın tadına vararak.

Umarım, tramvayımız söylendiği gibi olur...