Redhack 'üniversite'nin gizli belgelerini ele geçirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA – Redhack, bugün Çukurova Üniversitesi'ne ilişkin ele geçirdiği belgeleri açıkladı. Soruşturma evrakına göre üniversite 4,5 milyon dolar zarara uğratılırken, dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ise yetkilileri koruduğu savunuldu. 
 
Redhack'in açıkladığı 12. belgede, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Mustafa Yalçın Kekeç'in, üniversitenin 4 milyon 537 bin dolar zarara uğratıldığına ilişkin iddiaları konu edildi. Redhack, (Kızıl Hackerlar) YÖK'ün sayfasını hackleyerek birçok önemli dosyayı ele geçirdiğini duyurdu. Dosyaların bir kısmı internet üzerinden paylaşılırken, önemli yolsuzluk iddialarının yer aldığı dikkat çekti. Redharck, Çukurova Üniversitesi'nde yaşanan ve ucu YÖK eski Başkanı Yusuf Ziya Özcan'a kadar uzanan ihale yolsuzluğunun belgelerini paylaştı. Çok gizli ibareli belgeler "Çukurova Üniversitesi yolsuzluk ve ve Yusuf Ziya Özcan olayı" başlığı adı altında duyuruldu. Duyuruda yer alan belgelere göre, yapılan bir sahteciliğe yönelik belgelerde YÖK eski başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın soruşturulması istenen görevliler hakkında soruşturma yapmadığı ortaya çıktı. Redhack'ın yayınladığı belgelere göre, 8.9 milyon daha ihale edilen 60 yataklı Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Yoğun Bakım Ünitesi'nde yüklenici firmanın şartnameye aykırı olarak eksik, hasarlı, bozuk cihazların hastaneye temin edilerek devletin 4.5 milyon dolar zarara uğratıldığı iddia edildi. Dönemin Üniversite Prof. Dr. Alper Akınoğlu ve Prof. Dr. Benhan Alper'in yüklenici firmanın şartnameye uygun olarak hizmet tesliminde bulunduğu, ihale yolsuzluğunun sahte evraklarla örtbas ettiği iddia edilen belgelerde, söz konusu isimlerin mahkemeleri sahte rapor hazırlayarak yanılttığı öne sürüldü. 
 
Soruşturma açılmadı
Belgelerde, yüklenici firmanın ihalede taahütlerine uymadığı, ihalede usulsüzlük yapıldığı ihale mevzuatına aykırı davrandığı ve buna kamu görevlileri tarafından göz yumulduğu, ihaleyi fesheden idarenin ihalenin feshi işleminde haklı olduğu, yüklenici firmanın ayıplı mal verdiği kamu ve kurum zararının oluştuğunun mahkeme kararları ile kesinleştiği savunuldu. Yüklenici firmanın sözleşmesinin feshine ilişkin Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü aleyhine Adana 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde dava açıldığı belirtilen belgelerde, "Bu dava sürecinde 'mahkemeleri yanıltmak sorumlularını kurtarmak, üniversite aleyhine firma lehine sonuç doğurmak, rücu işlemine zemin hazırlamak için firmanın taahhütlerine uymuş olduğuna dair' üniversite yetkilileri tarafından sahte rapor hazırlatılarak mahkemele sunulmuştur" ibarelerinin yer alması dikkat çekti. Belgelerde, söz konusu kişiler hakkında YÖK'e suçluların belirlenmesinde başvuruda bulunulduğu ancak dönemin YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan'ın resmi belgede sahtecilik suçunu işlediği savunulan sorumlular hakkında disiplin ve ceza soruşturması açmadığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi. Belgeler arasında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "4483 sayılı Memur ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkındaki Kanunun 2.maddesinin 2 fıkrasında 'görevleri ve sıfatları sebebiyle özel soruşturma ve kovuşturma usulüne tabi olanlara ilişkin kanun hükümlerinin saklı olduğu', bu nedenle YÖK'de görev yapanlar hakkında yasa hükümlerinin uygulama imkanının bulunmadığı, şikayet edilenlerin YÖK Başkanı ve diğer YÖK görevlileri oldukları bu nedenle de haklarındaki soruşturmanın 2547 sayılı yasanın tabi olduğu gerekçesiyle" görevsizlik verdiğine ilişkin kararda yer aldı.