Reel kesim, güven tazeledi

Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi, şubat ayında 3.4 puan yükseldi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi (MBRKGE) şubat ayında bir önceki aya göre 3.4 puan artışla 105.4 puan seviyesine çıktı. 

MB'den yapılan açıklamada endeksin şubatta 105.4 puana çıktığı duyuruldu. Açıklamada, gelecek üç aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, toplam istihdam, mevcut toplam sipariş miktarı ve genel gidişat eğilimine ilişkin değerlendirmelerin endeksi artış yönünde etkilediği; sabit sermaye yatırım harcaması eğilimi, mevcut mamul mal stok miktarı ve son üç aydaki toplam sipariş miktarına ilişkin değerlendirmelerin ise endeksi azalış yönünde etkilediği ifade edildi.

Endeksin üçer aylık hareketli ortalamalarının da Şubat ayında bir önceki aya göre 4.7 puan artarak 99.8 olduğu kaydedildi.

1641 işyerinin katıldığı anketin sonuçları hakkında yapılan değerlendirmede şu ifadelere yer verildi:

"Sonuçlar üzerinde mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam sipariş, ihracat sipariş ve iç piyasa siparişlerinin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin sürdüğü görülmektedir. Mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normalinde olduğu gözlenmektedir.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyrin güçlenerek devam ettiği gözlenmektedir. Gelecek üç aydaki ihracat sipariş, iç piyasa sipariş ve toplam sipariş miktarlarında da Ocak ayında başlayan artış beklentilerinin güçlendiği görülmektedir. Gelecek üç aydaki toplam istihdam beklentisindeki azalış yönlü seyrin 2008 yılı Temmuz ayından beri ilk defa yerini artışa bıraktığı gözlenmektedir. Gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü seyrin ise azalarak devam ettiği görülmektedir.

Ortalama birim maliyetlerinde son üç aydaki ve gelecek üç aydaki artış eğiliminin bir önceki aya göre azalarak sürdüğü gözlenmiştir. Gelecek üç ayda satış fiyatlarında artış beklentisinin ise önceki anket dönemi seviyesinde devam ettiği görülmektedir. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE enflasyonu beklentisi ise geçen aya kıyasla 0.2 puan artarak yüzde 7.4 olmuştur.

Sanayi dalındaki genel gidişat konusunda  iyimserler lehine olan seyrin devam ettiği görülmektedir. İçinde bulunduğu sanayi dalı hakkında bir ay öncesine kıyasla daha iyimser ve daha  kötümser  olduğunu  belirtenlerin   oranı  bir önceki aya göre azalırken, aynı diye görüş belirtenlerin oranının artarak yüzde 65.2 olarak gerçekleştiği gözlenmiştir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir