Rekabetçi piyasa modeli güçlenecek

İTO Başkanı Yalçıntaş, "Krizin sebeplerinden biri, rekabetçi piyasa modelinin gereklerinin yerine getirilememesi" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, sağlıklı bir ekonomik düzenin varlığının ancak serbest rekabet ortamında piyasa ekonomisinin doğal işleyişiyle kurulabileceğini ifade etti.

Murat Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, "rekabet savunuculuğu" konusundaki anlayış ve duyarlılığın yaygınlaşmasının, tüm dünyanın krizden çıkış yollarını aradığı bu dönemde daha da önem kazandığını belirtti.

2008'den bu yana kendisini hissettiren küresel ekonomik krizden çıkış sürecinde, rekabetle bağdaşmayan çözümlerin ön plana çıkarıldığını, kamu müdahaleleri ve desteği ile krizin etkilerinin hafifletilmeye çalışıldığını anımsatan Yalçıntaş, kriz dönemlerinde özel uygulamaların anlayışla karşılanabileceğini ancak bu durumun devam ettirilmesini istemenin ekonominin gerçekleri ile bağdaşmadığını kaydetti.

Yalçıntaş, özel dönemlere ilişkin uygulamaların kısa vadede rahatlamalar getirebileceğini ama sürdürülebilir olamayacağını vurgulayarak, "Son analizler ortaya koymuştur ki, rekabetçi piyasa modeline bağlılık küresel krizin sebeplerinden biri değildir. Aksine rekabetçi piyasa modelinin gereklerinin yerine getirilememesi krizin sebeplerinden birisidir" dedi.

Küresel krizin aşılmasının rekabetçi piyasa modelinin zayıflaması değil, güçlenmesi sonucunu doğuracağının altını çizen Yalçıntaş, şöyle devam etti:

"Çünkü bu kriz, her alanda rekabetin sürdürülebilirlik temeline oturtulması gerektiğini ortaya koymuştur. Sağlıklı işleyen, rekabet gücü yüksek bir ekonomik düzenin varlığını, kısa vadeli ve geçici kamusal müdahalelerle sağlamak mümkün değildir. Sağlıklı bir ekonomik düzenin varlığı ancak ve ancak, serbest rekabet ortamında piyasa ekonomisinin doğal işleyişiyle kurulabilir."

Murat Yalçıntaş, teknoloji geliştirmenin, insan kaynağına yatırım yapmanın, yeni stratejiler oluşturmanın ve üretim süreçlerindeki ilerlemeleri takip etmenin ekonomik gelişmenin olmazsa olmazları haline geldiğine işaret ederek, "Bu tür bir rekabet düzeni, öncelikle ülkemizde rekabet kurallarının adil ve etkin bir şekilde uygulanması ile elde edilebilecektir. Bu bakımdan Rekabet Kurumu'nun varlığını ve faaliyetlerini hayati bulduğumuzu belirtmeliyim" ifadesini kullandı.

"Rekabet Kurumu'nun rolü büyük"

Yalçıntaş, şöyle devam etti:

"İstanbul Ticaret Odası olarak, rekabet kurallarının kurumsallaşmasında Rekabet Kurumu'nun çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyoruz. Bu açıdan Kurum'un kamuoyu ile özellikle son yıllarda artan iletişim çabalarını destekliyoruz. Bu nedenle, Rekabet Kurumu Başkanı Prof. Dr. Nurettin Kaldırımcı'nın '2010 Rekabet Mektubu'nu internet sitemizde de yayımlayarak üyelerimizle paylaştık. Rekabet Kurumu'nun, geleneksel kamu yönetimi anlayışından farklı olarak, toplumun tüm kesimlerine yönelttiği işbirliği teklifini ve bu konudaki somut öneri ve beklentilerini üyelerimizin en iyi şekilde değerlendireceğine inanıyoruz."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir