Rekabette ‘ucuz emtia’ tek başına bir şey ifade etmiyor
Metin TAHİRLER - Cemre Koltuk Firma sahibi
Bir zaman Capital dergisi Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı ile bir röportaj yaptı… Zorlu Holding Başkanı röportajda enteresan bir cümle sarfetti. Aslında bu enteresan cümle bizim için bir yol haritası niteliğindedir. Neydi cümle?
‘Rekabet emtiadan Bağımsızlaştı.’ Yani eskiden hakim olan ‘alırken kazanmak’ ifadesi bir nevi hükmünü kaybetti. Siz sattığınız ürünü kaç paraya mal ederseniz edin.en derin satın alma taktiklerini kullanıp rakiplerinizi bertaraf etseniz de şayet ürün tasarımında bir farklılık yoksa maalesef para kazanmak bir hayalden ibaret oluyor. Evet kaça mal ettiğinizin çokta önemi yok.. Şayet tasarımda başarılı iseniz.. Mesela Apple’ın akıllı telefonunun maliyetini sorgulayan yok…Maliyetinin çokta önemi yok. Zira tasarım, yenilik, farklılık bu üründe olduğu müddetçe satış fiyatı asla pahalı gelmeyecek. Hatta benim çevremde bazı arkadaşlar şunu söylüyor; “1000 dolar değil de 2 bin dolarda olsa ben bu telefonu alırım…” Bu yüzdendir ki, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, bu telefondaki tüketim çılgınlığını ve kârdaki katma değeri gördü ve konuşmasının birine konu yaptı…
Diğer taraftan İskandinav ülkelerinden bir tanesinin ticaret bakanı ülkelerindeki telekominikasyon ve kağıt endüstrisini baltalayan firmanın Apple olduğunu itiraf etti.. Üretici yada satıcı için bu kural değişmiyor. Ürettiğiniz yada sattığınız üründe farklı bir tasarıma yada faydaya sahip değilse satmakta zorlanıyorsunuz. Maliyeti ne kadar düşük olursa olsun. Benzer ürünler bizi adeta rekabet cehennemine düşürüyor. Farklı tasarımlar ise katma değer olarak şirketlere geri dönüyor.
Geçtiğimiz yıl İnegöl’den mobilyacı işadamları olarak 1 uçakla Milano’ya uçtuk. Milano, 2.5 milyon nüfuslu içinde 95 bin tasarımcısı olan bir şehir. Mobilya, koltuk, mutfak her birine baktık. Bir koltuk takımı 15 bin euro.
◗ Pahalı değil mi?
Diyorsunuz...
◗ Benzeri yok...
Diyor... Haklı, benzeri yok. zira birbirine benzer ürünlere insanın bakası dahi gelmiyor. Bu tasarım anlayışı yüzünden İtalya mobilyanın modası..Bu yüzden İtalya mobilyadan para kazanıyor.
Hatta daha ilginci şu, an İtalya tasarım eğitimi veriyor ki; Bu eğitimden kazanılan para, mobilya üretiminden kazanılan paradan daha fazla… İşin hülasası maliyeti boş verin. tasarım ve fayda, asıl parayı kazandıran unsurlar gibi gözüküyor..