Reklam yatırımları 4.7 milyar TL'ye dayandı
Reklamcılar Derneği Medya Asbaşkanı Demet İkiler, ''Geçen yıl reklam yatırımları yüzde 8'lik büyüme ile 4 milyar 652 milyon liraya çıktı'' dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Reklamcılar Derneği Medya Asbaşkanı Demet İkiler, geçen yıl reklam yatırımlarının yüzde 8'lik büyüme ile 4 milyar 652 milyon liraya çıktığını söyledi.
İkiler, Reklamcılar Derneği tarafından sektörün 2012 yılı performans değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, sektörle ilgili son verileri paylaştı.
Geçen yıl reklam yatırımlarının yüzde 8'lik bir büyüme ile 4 milyar 652 milyon lira olarak gerçekleştiğini kaydeden İkiler, reklam yatırımları artış gösterse de, reklam verenlerin sayısının yüzde 7 oranında azaldığını ifade etti.
İkiler, 2012 yılında öne çıkan sektörlerin finans, yayıncılık, perakende, içecek, ev temizliği ve gıda olduğunu vurguladı.
Reklamı azalan sektörlerin ise elektronik ev eşyaları, bilgi teknolojileri, yakıt ve enerji, sigorta, inşaat ve dekorasyon ile iletişimin diğer alanında yapılmış olan yatırımlar olduğunu kaydeden İkiler, ''Reklamı aynı kalan sektörler ise GSM, otomotiv, mobilya ve ev tekstili, tekstil ile kozmetik oldu'' ifadelerini kullandı.
İngiltere'de dijital reklam yatırımlarının TV'ye yapılan reklam yatırımlarını geçtiğini anlatan İkiler, sözlerine şöyle devam etti:
''Rusya, Türkiye gibi TV'nin domine olduğu bir pazar. İtalya da öyle, ama dijital payı Türkiye'nin üzerinde. Türkiye, reklam yatırımları bakımından en çok Çin ile benzerlik gösteriyor. Hindistan TV ile yazılı basının hala egemen olduğu bir pazar. Japonya'da ise TV güçlü, ama dijital oranları Türkiye'nin üstünde.
Reytingi ölçülen kanallar reklam yatırımlarının yüzde 78'ini, reytingi ölçülemeyen kanallar ise yüzde 22'sini almış durumda. Gazete ise payını koruyor. Gazete reklamları geçen yıl yüzde 6 artarken, reklam veren sayısında ise yüzde 4'lik bir düşüş var. Dergi reklam yatırımları da yüzde 6'5 artmış. Reklam verenler ise yüzde 3 düşmüş ve 6 bin 800 seviyesine gelmiş. Outdoor reklamlarında ise yüzde 7'lik bir büyüme var, reklam verenleri ise artmış. Radyo reklam yatırımları ise yüzde 7,5 artıyor. Reklam veren adedinde ise yüzde 8'lik azalma var. Sinema reklam yatırımlarında ise reklam veren sayısı yüzde 6 artmış.''
''Türkiye 2012'de Avrupa'nın en çok marka başvurusu yapan ülkesi oldu''
Reklamcılar Derneği Başkanı Alper Üner, 2013 reklam yatırımlarında yüzde 12 civarında bir büyüme beklediklerini söyledi.
Geçen yıl sektörün yüzde 8 büyüdüğünü kaydeden Üner, yine de sektörün alacak çok yolu olduğunu ifade etti.
Devletin yurt dışındaki markalara yönelik önemli destekleri olduğunu anımsatan Üner, bu desteklerin yurt içinde de olmasının faydalı olacağını düşündüklerini dile getirdi.
Reklamcılar Derneği Saymanı Oğuz Yavuz ise reklam yatırımlarının yüzde 50'sinin üstünün TV'ye gittiğini söyledi.
Reklamcılar Derneği Genel Müdürü Ayşegül Molu da Türkiye'nin 2012'de Avrupa'nın en çok marka başvurusu yapan ülkesi olduğunu belirtti. 182 bin 307 yerli, 30 bin 156 da yabancı marka başvurusu yapıldığı bilgisini veren Molu, bu rakamların pazarlamanın çok güçleneceğinin işaretleri olduğunu ifade etti.
Yerli marka tescilinin bir önceki yıla kıyasla yüzde 46 arttığını aktaran Molu, yabancı marka tescilinin ise yüzde 99 yükseldiğini dile getirdi.