Reyhanlı'da 'kamu soruşturması'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Hatay Cumhuriyet Başsavcılığından, Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılara ilişkin yapılan açıklamada, "Söz konusu patlama olayının meydana gelmesi öncesi ve sonrasında ihmali görülen tüm kamu görevlileri ile ilgili ayrıca Hatay Cumhuriyet Başsavcılığımızca soruşturma açılmıştır"  ifadesine yer verildi.

Vali'nin açıklaması

 

 

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Reyhanlı'daki bombalı saldırılarla ilgili "Olayla ilgili olarak şuana kadar toplam 18 kişi gözaltına alınmış, bunların 7'si sevk edildikleri adli mercilerce tutuklanarak cezaevine konulmuştur" dedi.

Vali Lekesiz, Reyhanlı Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen değerlendirme toplantısındaki konuşmasında, patlamaların meydana geldiği andan itibaren devlet büyükleri başta olmak üzere herkesin konuyla yakından ilgilendiğini belirtti.

İlçede 11 Mayıs'ta meydana gelen patlamalar sonrası 51 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Lekesiz, şunları kaydetti:

"Hayatını kaybeden 50 kişinin cenazeleri kimlik tespiti yapılarak ailelerine teslim edilmiş durumda. Halk arasında (aslında ölü sayısı daha fazlaymış veya daha azmış) gibi değerlendirmeler olduğunu duyuyoruz. Bunların tamamı adli makamların yetkileri çerçevesinde yürütülen faaliyetlerdir. Bugün itibariyle hayatını kaybeden sayısı 51'dir. Hayatını kaybeden 51 kişiden birinin kimlik teşhisi henüz yapılamamıştır. Şuana kadar (yakınım bu olayda hayatını kaybetti, kayıp oldu, arıyorum, bulamıyorum) diyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimse bulunmamaktadır. Kimliği teşhis edilenlerden 45'i Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 5'i Suriyelidir. Olayın olduğu ilk günden itibaren hastanelerimize 222 kişi yaralı olarak müracaat etmiştir. Bunların önemli bir bölümü ayakta tedavi edilerek taburcu edilmiştir. Halen hastanelerde tedavisi süren 17 kişi vardır. Bunların 14'ü Türk vatandaşı 3'ü Suriye vatandaşıdır. Yaralı vatandaşlardan 7'sinin tedavisi ilimiz dışındaki hastanelerde sürdürülüyor. Ayrıca hastanelerde 3'ü Türk 1'i Suriyeli 4 ağır yararı var."

Gözaltı sayısı 18

Olayın faillerinin yakalanmasıyla ilgili çalışmalara da değinen Lekesiz, bu konudaki çalışmaların güvenlik ve istihbarat birimleri tarafından son derece titiz ve kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü vurguladı.

Patlamalarla ilgili 18 kişinin gözaltına alındığını anımsatan Lekesiz, şöyle devam etti:

"Birimlerimizin kararlı ve yoğun çalışmaları sonucunda olayla ilgili olarak şuana kadar 18 kişi gözaltına alınmış, bunların 7'si sevk edildikleri adli mercilerce tutuklanarak cezaevine konulmuştur. Halen aranmakta olanların sayısı ise 4'tür. Gerek şuana kadar yakalanan 18 kişi gerekse de aranmakta olan 4 kişi ilimiz nüfusuna kayıtlıdır. Bunların hiçbiri Reyhanlılı veya Suriyeli değildir. Bu saldırıyı gerçekleştirerek insanı nedenlerle geçici olarak misafir edilen sığınmacılar ile kardeşlik, hatta akrabalık bağları olan Hatay insanını karşı karşıya getirmek isteyenlerin amaçlarına ulaşamaması konusunda gösterdikleri sağduyudan dolayı bir kez daha Reyhanlılılara, Hataylılara teşekkür ediyorum."

Yaralar sarılıyor

Herkesin acısının büyük olduğunu anlatan Lekesiz, olaydan etkilenen vatandaşların yaralarını sarmak ve bir an önce sosyal hayatın normale dönebilmesi adına devletin imkanlarıyla tüm kurum ve kuruluşların çalışmalarını aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

İlçede vatandaşların yaralarının sarılması için önemli adımların atıldığını ve atılmaya devam edildiğini vurgulayan Lekesiz, "Bu kapsamda şuana kadar olaydan olumsuz etkilenen bin 47 vatandaşımıza gördükleri maddi zarardan dolayı acil ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için ödeme yapılmıştır. İş yeri hasarı nedeniyle iş yerinden maaş alamayan kişilerin en az 3 ay maaşını devletimizin verebilmesi için çalışmalar başlatılmıştır" dedi.

Bugüne kadar ilgili birimler tarafından 430 iş yerinin ziyaret edildiğini, gayrimenkul hasarlarının belirlenmesi kapsamında 760 dosyanın tamamlanarak ödeme için hazır hale getirildiğini aktaran Lekesiz, olaydan etkilenen vergi mükelleflerinin durumunun ise beyanname verme ve ödeme sürelerinin 30 Eylül tarihine kadar ertelendiğini bildirdi.

Lekesiz, Reyhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından mağdur olan aile ve esnafa bir defaya mahsus nakdi yardım yapılmaya başlandığını da açıkladı.

Olayın sosyal ve psikolojik etkilerinin ortadan kaldırılması için de ilgili birimlerce çalışma yapıldığını ifade eden Lekesiz, oluşturulan ekipler tarafından yakınlarını kaybeden ailelere ve yaralanan vatandaşlara psikolojik destek verildiğini de dile getirdi.

"Galeyana getirmeye çalıştılar"

Hatay'daki kardeşlik ve sevgi iklimini canlı tutmaya ve gelecek kuşaklara daha güçlü bir şekilde bırakmaya mecbur olduklarını belirten Lekesiz, özellikle gençlerin duygularının istismar edilmesine izin verilmemesi gerektiğine işaret etti.

Lekesiz, patlamalardan 3 gün önce ilçede yaşanan gerginliğe dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Reyhanlılıların da çok yakından bildiği, tanıdığı bir şahsın karıştığı hesap ödeme konusu yüzünden insanımızı 'Suriyeliler bayrağımızı yaktılar' diye galeyana getirmeye çalıştılar. Ortada yanan, yakılan ne bir bayrak vardı ne de bir şey. O oyunun işe yaramadığını, kardeşliği bozamadığını gören hain eller bu kez 11 Mayıs günü başka bir yolu denediler ve 51 insanımızın hayatına kasteden bu hain saldırıyı gerçekleştirdiler. Birileri ilimizde insanımızı birbirine düşürmek istiyor olabilir, ilimiz üzerinde kirli planlar yapılıyor olabilir, geleceğimizi heba etmek için senaryolar yazılıyor olabilir, sosyal medya üzerinden alelacele yayılan şok haberler dolayısıyla kışkırtıcı eylemler yapılsın isteniyor olabilir. Kaos çıkarılsın, kardeş kavgası başlasın isteyenler olabilir. Toplumsal yaşama güvensizlik duygusunun hakim olmasını isteyenler olabilir. Lütfen hep beraber bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da bunlara izin vermeyelim. Bugünlerde kardeşlik saflarımızı biraz daha sıklaştırmamız, biraz daha dikkatli ve duyarlı olmamızda yarar var."

Toplantıya, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Mustafa Başoğlu, Reyhanlı Kaymakamı Yusuf Güler, Belediye Başkanı Hüseyin Şanverdi, Mustafa Kemal Üniveritesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder, İl Emniyet Müdürü Ragıp Kılıç, vali yardımcıları, bazı belediye başkanları, kurum müdürleri, sivil toplam kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleri katıldı.