Risk yönetiminde yeni dönem başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



İSTANBUL  - Kredi Kayıt Bürosu (KKB) Genel Müdürü Kasım Akdeniz, Risk Raporu sayesinde vadeli mal satarken, borç verirken, ortaklık kurarken ya da ev kiralarken, risk alınan her işlemde karşı tarafın finansal durumu hakkında bilgi istenebileceğini belirtti.

Akdeniz, yaptığı açıklamada, 25 milyon bireysel yatırımcıya ait 160 milyon veriyi bünyesinde barındıran KKB'de yeni bir dönemin başladığını belirterek, bugüne kadar sadece bankalarla paylaşılan kredi ve kredi kart bilgilerinin 10 Eylül'den itibaren artık kişi ve kurumlara da açıldığını ifade ederek şunları kaydetti:

"KKB'nin yeni ürünü olan Risk Raporu ile herkes kendi kredi ve kredi kartı bilgilerine ulaşırken, artık finansal durumu hakkında da bir sicile sahip oluyor. Böylece bundan sonra ev kiralarken, borç alırken, yeni iş kurarken Risk Raporu sayesinde finansal şeffaflıkta aranan en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Yurt dışında yaygın olarak kullanılan Risk Raporu uygulaması ile Türkiye'de de ticari hayat artık daha şeffaf hale geliyor. Bugün sadece kredi ve kredi kartı bilgilerini paylaşan KKB önümüzdeki dönemde cep telefonundan, su faturasına kadar bir çok ödeme aracını da Risk Raporu'na eklemeyi öngörüyor.

Bugüne kadar sicil sorgulama hizmetimizle bankaların kredi ve kredi kartı tahsislerinde kişilerin ve kurumların finansal durumlarını rapor halinde paylaşıyorduk. Ancak şimdi bu raporları herkese açık hale getirdik. Risk Raporu sayesinde artık vadeli mal satarken, borç verirken, ortaklık kurarken ya da ev kiralarken, kısaca risk aldığınız her işlemde karşı tarafın finansal durumu hakkında bilgi isteyebileceksiniz."

Akdeniz, raporun içeriğinde bireysel müşteriler için kredili çalışılan finans kurumu sayısı, toplam kredili hesap sayısı, toplam limit ve borç bakiyesi, gecikmedeki kredi sayısı ve borç bakiyesi, mevcut en uzun gecikme süresi, takibe alınmış kredi adedi ve bakiyesi ve en eski takip tarihi bilgilerinin bulunacağını aktardı. Ticari firma raporlarında ise kredili çalışılan finans kurumu sayısı, ilk ve son kredi kullanım tarihleri, toplam nakdi ve gayri nakdi limit ve borç bilgileri, gecikmedeki kredi sayısı ve borç bakiyesi, takibe alınmış kredilerin takip anındaki ve güncel bakiyesi ve en yakın ve en eski takibe alınma tarihleri bilgilerinin bulunacağını ifade eden Akdeniz, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Risk Raporu tüm bankalardan ve bu bankaların istenilen bir şubesinden alınabiliyor. Rapor aldığınız bankanın müşterisi olma zorunluluğu yok. Ancak bankalar raporu sadece kişinin kendisine verebiliyor. Yani Risk Raporu rapor sahibinin bilgisi ve onayı dışında üçüncü kişiler ile paylaşılmıyor. Risk Raporu'nun önümüzdeki dönemde internet, akıllı telefon gibi farklı kanallar üzerinden de ulaşılabilmesi için çalışmalar hızla devam ediyor. İlk adımının kredi ve kredi kartı bilgileri ile başlatıldığı Risk Raporu'nda önümüzdeki dönemde kapsamı da genişlemesi hedefleniyor. Alt yapı çalışmalarının ardından cep telefonundan su faturasına doğalgazdan vergi ödemelerine kadar birçok adımın Risk Raporu'nda yer alması bekleniyor.

Yurt dışında yaygın bir şekilde kullanılan Risk Raporu uygulamasına kimlik ve adres bilgileri, ödeme geçmişi, diğer kurumlar tarafından kişinin kredibilitesi hakkında yapılmış sorgulamalar ve icra, iflas mahkeme kayıtlarının yer aldığı risk raporları günlük hayatta sık olarak kullanılıyor. Yurt dışında bu raporlar en çok kredi veren kurumlar, ev sahipleri, sigorta şirketleri, işverenler, kişisel uyarı hizmeti veren kurumlar gibi birçok kurum tarafından riski alan kişi ve kurumlar tarafından talep ediliyor."
 

Bu konularda ilginizi çekebilir