Rize'de heyelan felaketi

Rize'de sağanak sonucu oluşan heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı 12'e yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak sonucu oluşan heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısının 12'e yükseldiği bildirildi.

Rize'nin Gündoğdu beldesinde etkili olan sağanak nedeniyle meydana gelen heyelanlarda yıkılan 2 evin enkazından 3 ceset çıkarıldı. Daha önce aynı bölgede ise 8 kişinin cesedine ulaşılmıştı.

Alınan bilgiye göre, beldeye bağlı Hamidiye Mahallesi'nde, sağanak  sonucu meydana gelen heyelanda yıkılan evin enkazında Akif Kopuz, aynı mahallede yıkılan başka bir evin enkazında ise Sonay ile eşi Serdar Pehlivan'ın cesetlerine ulaşıldı.

Vatandaşlar ve Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekiplerince çıkarılan cesetler, Rize'deki hastanelerin morglarına kaldırıldı.

Meydana gelen heyelan sonrasında devam eden arama kurtarma çalışmalarında ise Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ekipleri, yaşlı bir kadının cesedine ulaştı.

Kimliği henüz belirlenemeyen cesedin bulunmasıyla heyelanda hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükseldi.

Öte yandan Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde sağanak sonucu oluşan heyelanda hayatını kaybettiği açıklanan Ali Efil'in sağ olduğu, cesedin ise Efil'in evinde misafir olarak bulunan Tahir Akat'a ait olduğu bildirildi.

Gelen ilk bilgilerde, ev sahibi Ali Efil'in cesedine ulaşıldığı belirtilirken, daha sonra yapılan incelemede, ölen kişinin, Efil'in evinde misafir olarak bulunan Tahir Akat'a (18) ait olduğu belirlendi.

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak incelemelerde bulundu

Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, sağanak sonucu heyelan meydana gelen Rize'nin merkeze bağlı Gündoğdu beldesinde incelemelerde bulundu.

Özak, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, dün akşam iftar saatinde aşırı bir yağış olduğunu hatırlatarak, "Bugüne kadar alışılmışın dışında bir heyelan olmuş. Gündoğdu'nun doğusundan batısına kadar aralıklarla heyelan oluşmuş. Geçmişte dere vadisinde üstten aşağıya inerek heyelan olurdu ama böylesini ilk defa görüyoruz" dedi.

Teknik çalışmaların, arama kurtarma ve yol açma çalışmalarından sonra yapılacağını ifade eden Özak, "Şu anda 7 canımızı kaybettik, acımız çok büyük. Aynı zamanda 6 kaybımız var, onları arıyoruz. Yaralılarımız da var, onlara acil şifalar diliyoruz. Afete dayalı vatandaşı koruyacak planlama yapmalıyız. Aksi takdirde daha büyük yağışlarda daha büyük sorunlar yaşanabilir" diye konuştu.

Özak, zararın tespit edilmeye başlandığını kaydederek, "Ankara'dan acil bir para gönderilecek ve gerekli yerlere harcanacak. İlk planda evlerinden çıkan vatandaşımızın kiraları 6 ay, 1 yıl, ne kadar süre evlerine giremeyeceklerse tespit edilir, ödenir" dedi.

Bakan Özak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bu sabah Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek ile görüştüğünü, Çiçek'in, Başbakan Erdoğan'ın tahsis ettiği uçakla bölgeye geleceğini bildirdi.

İncelemelere Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş ve diğer yetkililer de katıldı.

166.2 kilogram yağış düştü

Rize'ye dün 166.2 kilogram yağış düştüğü bildirildi.

Meteoroloji Trabzon Bölge Müdür Vekili Erol Aydın, yaptığı yazılı açıklamada, yapılan son meteorolojik değerlendirmelere göre, halen bölgede devam eden gök gürültülü sağanak yağışların Trabzon, Rize ve Hopa çevrelerinde bugün etkisini azaltarak yerini parçalı bulutlu ve güneşli bir havaya bırakacağını belirtti.

Rüzgarın değişik yönlerden orta kuvvette eseceğini ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

"Hava sıcaklığı mevsim normalleri civarında seyredecek. (En düşük 20 derece ve en yüksek 27 derece) Nispi nem yüzde 65-85 oranında olacaktır. Bölgemizde son 24 saat içerisinde Trabzon'da metrekareye 5.3 kilogram, Rize'ye 52.5 kilogram, Rize'nin Pazar ilçesine 3.2 kilogram, Artvin'in Hopa ilçesine ise 14.6 kilogram yağış düştü. Yağışlar özellikle sağanak ve lokal olarak yağdığı için yağış alan bölgelerde etkili olmaktadır. Rize'de dün toplam yağış 166.2 kilogram olmuştur."

Kızılay bölgeye yardım yapacak

Türk Kızılayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Rize'deki sağanak yağışın ve heyelanın ardından Afet Operasyon Merkezi ile Trabzon'daki Karadeniz Bölge Afet Yönetim Merkezi ve Erzurum'daki Kuzeydoğu Bölge Afet Yönetim Merkezi alarma geçirildi.

Erzurum Bölge Merkezi'nden 5 personel, 1 haberleşme aracı ve 2 kamyon ile Trabzon Bölge Kan Merkezi'den 6 personel, 1 haberleşme aracı olmak üzere toplam 2 kamyon ve 2 haberleşme aracı ile 11 personel bölgede ihtiyaç tespit ve dağıtım çalışmalarına başladı.

Rize Gündoğdu beldesine 25 çadır, 4 gölgelik çadır, 150 battaniye, 25 mutfak seti, bin 512 adet 1.5 litrelik su, 50 gıda paketi, 1 jeneratör ve 2 projektör cihazı bölgeye ulaştırıldı.

İftar için 500 kişilik kumanya dağıtımı yapılması için hazırlıklar sürüyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek

Özel uçakla Trabzon'a gelen, buradan karayoluyla Rize'ye geçen Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak ve Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu ile birlikte heyelan bölgesinde incelemelerde bulundu.

Afet bölgesindeki vatandaşların mağdur olmaması için Rize Valiliği'nin, bünyesindeki yurtlar ve öğretmenevini barınma için hazır hale getirdiğini anlatan Çiçek, şunları kaydetti:

"Yemek ve diğer ihtiyaçlar da gideriliyor. Vatandaşlarımız ihtiyaçlarını gidermek için yardımcı oluyor. Bu bizim için sevindirici. Her türlü acıyı paylaşıyorlar. Parasal sorunumuz yok. Gerekli harcamalar Ankara'dan gönderiliyor, bundan sonra da gönderilecek. Şu an için en acil konumuz bu durumu biraz olsun normale döndürebilmek. Vatandaşlarımızdan özellikle bir şeyi rica ediyorum, yeni yağış söz konusu olduğunda ilave riskler söz konusu olabilir. Valiliğimizin ve ilgili birimlerimizin açıklamalarına itibar ederek, (Bir şey olmaz) demeden, en azından bir iki gün Valiliğimizin hazırladığı imkanlardan istifade etmelerini istiyoruz.

Bölgeyi olabildiğince tahliye edebilirsek hem çalışmaları daha kolay yapabiliriz hem de bir risk söz konusu olursa bunu daha rahat önlemiş oluruz. İşin bu şekilde neticelenmesinde önceden yapılmış bir uyarı olmasının getirdiği faydayı da görmüş olduk. Felaketin boyutu biraz daha yukarıda olabilirdi, bu kadarla sınırlı kaldı. İnşallah bu kadar da olur."

Bu konularda ilginizi çekebilir