Rize'nin temizliği 15 günde biter

Rize'de yaşanan sel felaketinin ardından 3 ev çöktü, 10 ağır hasarlı ev var, boşaltılan ev sayısı ise 400 civarında.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Rize'deki şiddetli yağışın ardından şehir merkezinde biriken çamuru temizleme çalışmaları sürdürülüyor.

Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Müftü Mahallesi, Ekrem Orhon Mahallesi ve Çarşı Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Buralarda vatandaşlarla görüşen Bakırcı, mağduriyetlerin giderilmesi için çalışmaları hızlandırdıklarını belirtti.

İnceleme sonrası gazetecilere açıklama yapan Bakırcı, Rize'deki yağışın 1937'den bu yana en yüksek oran olduğunu ifade ederek, "Hasar çok yüksek. Rakamsal boyutlarını konuşmak mümkün değil. 3 çöken ev, 10 ağır hasarlı ev var. Boşaltılan ev sayısı ise 400 civarında. Arka mahallelerde ulaşımın olmadığı ve su verilemeyen yerler var" dedi.

Çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini kaydeden Bakırcı, "Şehir merkezinde kendi ekiplerimiz ve diğer illerden gelen ekiplerle 120 iş makinesi, 20 adet su boşaltma pompası çalışıyor. Şehrin temizliğini 15 günde ancak bitirebiliriz. İller Bankası ile hasarların bir kısmını alabilir miyiz diye görüşüyoruz" diye konuştu.

Esnafın gözükmeyen hasarının çok fazla olduğunu ifade eden Bakırcı, şöyle devam etti:

"350 binanın bodrumu su dolmuş. Yaklaşık bin esnafımız yağmurdan etkilendi. Esnafın kaybı noktasında merkezi hükümetin tedbirleri olacak. Sigortasız olan esnafımız var. Esnafımızın çoğunun sermayesi kadar malı zarar görmüş. Bunlara da bir tedbir düşünmemiz gerekiyor. Şehir olarak en kısa sürede toparlamak için çalışacağız."

Bakırcı, çok sayıda aracın otoparklarda su altında kaldığını, maddi kayıp oluştuğunu sözlerine ekledi.

Öte yandan, birçok iş yeri sahibi, sigorta şirketlerinin hasar tespiti yapmaması nedeniyle temizlik çalışması yapamadıklarını belirtti.

Sigorta şirketlerinin duyarsız davrandığını öne süren esnaf, olayın üzerinden iki gün geçmesine rağmen şirketlerin eleman yetersizliğini öne sürüp eksperlerini inceleme yapmaya göndermediğini söyledi.

Rize'ye 3 milyon TL acil yardım

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkan Vekili İ. Ejder Kaya, aşırı sağanak yağış sonucu meydana gelen sel, heyelan ve su baskınları nedeniyle Rize Valiliği emrine 3 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiğini bildirdi.

Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, 24 Eylül 2011 Cumartesi günü Rize ili ve çevresinde, aşırı sağanak yağış sonucu meydana gelen sel, heyelan ve su baskınları sonucu AFAD koordinasyonunda; Rize Valiliği, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), İl Özel İdaresi ve Sivil Toplum Kuruluşlarına bağlı ekipler tarafından yürütülen çalışmalarda, 257 vatandaşın arama-kurtarma ekiplerince, bir binada mahsur kalan 11 vatandaşın ise askeri helikopter ile kurtarılarak güvenli bölgeye nakledildiğini bildirdi.

AFAD tarafından bölgede yaşanan sel felaketi sebebiyle acil ihtiyaçların karşılanması amacıyla Rize Valiliği emrine 3 milyon TL acil yardım ödeneği gönderildiğini belirten Kaya, ayrıca Rize Valiliği'nin yaptığı hasar tespit çalışmalarına destek olmak ve heyelana yönelik etüt çalışmalarını yürütmek üzere AFAD Planlama ve Zarar Azaltma Dairesi ve İyileştirme Dairesi Başkanlıklarının yanı sıra Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Artvin illeri ile AFAD'tan 30 kişilik teknik personelin de bölgeye gönderildiğini kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir