RK: Haksız rekabet yok

Rekabet Kurumu aralarında Mey İçki'nin de bulunduğu ve "haksız rekabet" iddiası ile açılan 3 dosyada soruşturmaya gerek duymadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurumu, Mobil Oil Türk A.Ş'nin bazı varlıklarının THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş. tarafından devralınması işlemine izin verdi. Rekabet Kurulu'nun 17 Kasım 2011 tarihli kararları, kurumun internet sayfasında yayımlandı.

Buna göre, Türkiye Elektrik İletim A.Ş'nin açtığı rüzgar enerjisi santrali bağlantı noktası yarışmalarından Sütlüce Trafo Merkezi bölgesine ilişkin yarışmada rekabet kurallarının ihlal edildiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda soruşturma açılmasına gerek duyulmadı.

Kurum, Mey İçki San. ve Tic. A.Ş'nin piyasadaki faaliyetleriyle rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırdığı, hakim durumunu kötüye kullandığı, açık noktalarla yaptığı sözleşmelerin münhasırlık içerdiği iddiası üzerine yapılan inceleme sonucunda da soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin ve geçici tedbir talebinin reddine karar verdi.

Rekabet Kurumu, Lezita, Erpiliç, Beypiliç, Şen Piliç, Keskinoğlu markalı piliç ve sofralık yumurta üreticisi firmaların, bayileriyle münhasırlık koşuluyla çalışması sebebiyle küçük ölçekli üreticilerin pazardan pay almasının engellendiği iddiası üzerine yaptığı incelemeyi de tamamladı.

İnceleme sonucunda; dosya konusu iddialara yönelik olarak Rekabet Kanunu uyarınca soruşturma açılmasına gerek olmadığına, şikayetin reddine, ayrıca, Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. A.Ş'ye bayilik sözleşmelerinin süresinin 5 yılla sınırlandırılması işleminin ivedilikle yapılması yönünde görüş bildirilmesini kararlaştırdı.

Menfi Tespit ve Muafiyet

Efes Pazarlama Dağıtım ve Ticaret A.Ş. ile kapalı satış noktaları arasında yapılan 'Kapalı Satış Noktası Sözleşmesi'ne menfi tespit belgesi verilmesi/muafiyet tanınması ve sözleşmenin ilgili karara uygunluğunun tespiti için yapılan inceleme sonucunda, daha önceki Kurum kararında öngörülen yükümlülüklerin Efes Pazarlama A.Ş. tarafından yerine getirildiğine, bildirim konusu sözleşmeye menfi tespit belgesi verilmesine karar verildi.

Birleşme ve Devralma

Kurum, Kayalar Kimya San. ve Tic. A.Ş. ile Noroo Paint & Coatings Co. Ltd. tarafından Kayalar Noroo Boya San. ve Tic. A.Ş. unvanlı bir ortak girişim şirketi kurulması işlemine, rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verdi.

Mobil Oil Türk A.Ş'nin bazı varlıklarının THY Opet Havacılık Yakıtları A.Ş. tarafından devralınması işlemine de hakim durum yaratılması veya mevcut hakim durumun güçlendirilmesi ve böylece rekabetin önemli ölçüde azaltılması sonucuna yol açmayacağından izin verilmesi kararlaştırıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir