”RTÜK ile BTK birleşebilir”
Bakan Yıldırım, RTÜK'ün Anayasa'da yer alan bir kurum olduğunu belirterek birleşme için anayasa değişikliğinin olabileceğini söyledi
ANTALYA - Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, sektördeki iki düzenleyici kurum olan RTÜK ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) birleşmesinin gündeme gelebileceğini belirterek, "Ancak RTÜK Anayasa'da yer alan bir kurum, orada bir anayasa değişikliği söz konusu olabilir" dedi.
Bakan Yıldırım, sektördeki gazetecilerle bir araya geldiği sohbet toplantısında soruları yanıtladı. "Türk Telekom hisselerinin blok satışının yapılıp yapılmayacağının" sorulması üzerine Yıldırım, "Türk Telekom'un hisselerinin bir kısmı daha halka arz edilebilir ama bunun zamanlamasını ve oranını şimdiden söylemek mümkün değil. Konjonktüre, yasalara bağlı... Kamu yararının en üst düzeyde sağlanacağı şartları görmemiz lazım" yanıtını verdi.
"Türk Telekom'un blok satışı ve halka arzı 2010 planında var mı?" sorusunu da Yıldırım, "Özelleştirme İdaresi, portföyündeki kuruluşlarla ilgili çalışma, takip yapıyor. Bu konuda yapacakları çalışmalardan herhangi bir adım atmadan önce ÖYK üyelerini bilgilendireceklerdir. O zaman tabii değerlendirilecek" diye cevapladı.
Yıldırım, "RTÜK ve BTK yakınsamaya dahil olacak, birleştirilecek mi?" sorularına karşılık "RTÜK de BTK da yakınsamaya dahil kurumlar. Veri iletimi, ses ve görüntü iletimi yakınsamaya dahil. Bir yoldan pek çok vasıtanın gitmesi gibi. İki düzenleyici kurum olan RTÜK ve BTK'nın birleşmesi gündeme gelebilir. Ancak RTÜK Anayasada yer alan bir kurum, orada bir anayasa değişikliği söz konusu olabilir. Bu da biraz zaman alabilir, çünkü Anayasa değişikliği yapılması diğer yasa değişiklikleri kadar kolay olmayabiliyor" dedi.
"Karayolları tüzel kişiliğini tekrar kazanacak"
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğüne ilişkin yasa tasarısına yönelik bir soru üzerine de şu yanıtı verdi:
"Meclis'e sevk edilen Karayolları Teşkilat Kanunudur. Kamu Yönetimi ve Kontrol Kanununda yapılan değişiklikler sonucu Karayolları Kanununun güncelleşmesi icap ediyor. Bu yeni tasarı, bu güncelleşmeyi gerçekleştiriyor. Karayolları'nın tüzel kişiliğini tekrar kazanmasını sağlayan düzenlemedir, başka bir şey yok. Özelleştirme ile doğrudan alakası yok."
Yıldırım, Karayolları Genel Müdürlüğünün başlangıç bütçe rakamlarına ilişkin soruya karşılık, Karayolları Genel Müdürlüğünün bütçesinin başlangıç ödeneklerine göre değerlendirilmemesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Karayolları'nın bütçesi 2.5 katrilyondu, bu seneki gerçekleşmesi yaklaşık 7 katrilyon oldu. Karayolları'nda geleceğe yönelik iş yapma metodu var. Bu sene kalanı gelecek yıl yapabiliyorsunuz. Böyle bir metotla bütçe ödeneklerinin üç katına kadar iş yapabiliyoruz. 2009 içerisinde özel kanunla Karayolları'na ek ödenek çıkardık. Onunla beraber başlangıç bütçe ödeneğinin üç katına yakın bir gerçekleşme sağlamış olduk. Başlangıç ödeneği pek ölçü olarak alınmamalı, projeler aynı şekilde devam edecek."
Yıldırım, gelecek yıl 2 bin kilometreye yakın bölünmüş yolun tamamlanacağını, 2012 hedeflerinin ise 22 bin 500 kilometre olduğunu anlattı.
Wimax lisanslarına ilişkin düzenleme
Binali Yıldırım, "Wimax lisanslarına ilişkin düzenleme" hakkındaki bir soru üzerine, bu konudaki düzenleme sürecinin sürdüğü ve 2010'da ilanına çıkmış olacaklarını bildirdi. Bilişim sektöründe ihtiyaçların çok hızlı değiştiğini, bu nedenle de alternatiflerin öngörülmesi gerektiğini vurgulayan Yıldırım, "Türkiye'deki dağları, denizleri, vadileri düşündüğünüzde Wimax gibi kolay kapsama sağlayan teknolojilerin kullanımı mümkün. Bununla da yetinmeyeceğiz, başka teknolojiler de gelecek. Bilişimi teknoloji bağımsız olarak geliştirmeye çalışıyoruz. Açık mimari ile bilişimi yerleştiriyoruz. Böylece gelen yeni teknoloji eskisini yok etmeyecek, ona ilave olacak" diye konuştu.
Yıldırım, e-Devlet Yasa tasarısının hazırlandığını, iki-üç hafta içinde Bakanlar Kurulu'na, ardından da TBMM'ye gönderileceğini bildirerek, "uyum" tasarısı olarak adlandırdığı düzenlemenin yasalaşması halinde "e-Devlet" uygulamalarında eski kurum kanunlarından kaynaklanan engellerin ortadan kaldırılacağını söyledi. Yıldırım, tasarı ile e-Devlet çalışmalarına ilişkin yasal sorunların Başbakanlık bünyesinde çözüme kavuşturulacağını, ancak yazılım ve teknik kısmın TÜRKSAT A.Ş tarafından yapılacağını belirtti.
Üçüncü Nesil Mobil İletişim Sistemleri (3G) lisanslarını alan operatörlere AR-GE ve yerli mühendis istihdamı şartları getirildiğinin hatırlatılması ve durumun sorulması üzerine Yıldırım, "Fena gitmiyor. Tam istediğimiz noktaya gelmedi ama dönüşleri şimdilik iyi" dedi.
Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığının adının "Ulaştırma ve Bilişim Bakanlığı" olarak değiştirilmesinin düşünülüp düşünülmediği sorusuna, "Bu yapılabilir... Ama önemli olan isim değil ne yaptığımız. Bu bir yasa değişikliği gerektiriyor. Olsa daha iyi olur ama olmasa da oluyor" yanıtını verdi.