”Rus turistler bu yaz vizesiz gelebilecek”

Davutoğlu, "Ermenistan protokolleri belli bir ileri aşamaya geldi. Buradan dönülmesi kimsenin çıkarına değildir." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında imzalanan vizelerin karşılıklı kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın "devrim niteliğinde bir adım" olduğunu belirterek, bu yaz içinde Rus turistlerin vizesiz gelebileceklerini, Türkiye'den Rusya'ya gidecek iş adamları, aydınlar ve turistlerin hiçbir vize engeline takılmadan rahatlıkla seyahat edebileceklerini söyledi.

Habertürk televizyonunda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Davutoğlu, Türkiye ile Rusya arasında bir yıl içinde toplam 4 üst düzey ziyaret gerçekleştiğini hatırlatarak, "Bu ilişkiler rekabet değil, işbirliği ve ekonomilerimizi entegrasyona dönüştürme iradesi" dedi.

Davutoğlu, son 5 yıl içinde Türkiye-Rusya ilişkilerinin doğasının değiştiğini ve bu değişimin Balkanlar'dan Çin'e kadar uzanan bölgede istikrara ciddi katkı sağlayacak bir değişim olduğunu ifade etti.

"Uluslararası ilişkiler paradigmasında hiçbir ülkeyi karşımızda görmüyoruz" diyen Davutoğlu, Türkiye'nin kendi parametreleri içinde herkesle, her ülkeyle ilişki içine girdiğini ve özellikle yakın çevresindeki ülkelerle bütünleşme stratejisi benimsediğini kaydetti.

Davutoğlu, "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi" modelinin Türkiye'nin geliştirdiği bir model olduğunu ve konsey oluşturulan ülkelerle ekonomik anlamda bütünleşme sağlanması halinde, bunun Türkiye ekonomisine ciddi katkısı olacağını söyledi.

İki ülke arasında enerji alanında yapılan anlaşmalara da değinen Davutoğlu, "Bu da Türkiye ile Rusya arasında Avrasya ölçekli bir enerji rekabeti olduğu tezini çürüten bir yaklaşımdır. Biz rekabet alanından işbirliği alanına, entegrasyon alanına nasıl geçilebileceğinin çok güzel modellerinden birini Rusya ile kuruyoruz" diye konuştu.

"Psikolojik bir değişim atmosferi yaratmak"

Başbakan Erdoğan'ın yarın başlayacak Yunanistan ziyaretiyle ilgili olarak Davutoğlu, ilişkilerde öncelikli olarak "psikolojik bir değişim atmosferi" yaratmaya, iki ülkenin birbirine rakip olduğu yönündeki algıyı değiştirmeye çalıştıklarını belirtti.

İki ülke ilişkilerinde hedeflerinin "sadece gerilimleri minimize etmek" olmadığını ifade eden Davutoğlu, "İşbirliği alanlarını öylesine maksimize edelim ki, tarafların zihninde gerilim diye bir mantık doğmasın" dedi.

Dışişleri Bakanı, Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinin bu anlamda "devrim niteliğinde" olduğunu ifade etti.

Yunanistan ile ilişkilerde ekonomik entegrasyona gitmek istediklerini belirten Davutoğlu, ekonomiden turizme kadar her alanda ilişkileri geliştirmeyi amaçladıklarını bildirdi.

Türk heyetine Fener Rum Patriği Bartholomeos'un da katılıp katılmayacağı sorusu üzerine Davutoğlu, "Üzerinde planlanmış bir şey yok, ancak biz Türkiye ile Yunanistan arasındaki dini azınlıklar konusunun karşılıklı anlayış içinde çözülmesine önem veriyoruz" dedi.

Ermenistan protokolleri

Davutoğlu, Türkiye-Ermenistan ilişkileri hakkında ise ilişkilerin bir sürece bağlı olduğunu ve bu sürecin kendi doğal akışı içinde devam ettiğini belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye olarak bu süreç içinde birtakım zorluklarla karşı karşıya kalacağımızı biliyorduk. Önemli olan bu zorluklarla karşılaşıldığında karamsar bir psikolojiyle oradan geri dönmemek. Israrla o politikayı sürdürmek ve uygun şartlar oluştuğunda süreci daha ileri götürmek. Şu anda bu süreç belli bir ileri aşamaya gelmiştir. Buradan geri dönülmesi kimsenin çıkarına değildir. Ne Türkiye'nin çıkarınadır, ne Ermenistan'ın çıkarınadır, hatta daha iddialı söyleyeyim, ne de Azerbaycan'ın çıkarınadır."

Ermenistan ile sürecin ilerleyeceğini belirten Davutoğlu, Türkiye'nin Balkanlar'da olduğu gibi Kafkaslar'da da "psikolojik devrimi" gerçekleştireceğini ifade etti. Davutoğlu, "Bir politikanın başarılı olması için o politikayı yürütenlerin önce o politikaya inanması lazım. İnandığı gibi, başkalarını da inandırması lazım. Biz inanıyoruz. Kafkasya'nın da makus talihini değiştireceğiz. Kafkasya'yı da barış, güvenlik havzası haline dönüştüreceğiz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir