Rusya-Batı gerginliği nereye?

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


Ahmet COŞKUNAYDIN
ahmetcoskunaydin@hotmail.com

   
Ukrayna’nın Rusya etkisinden uzaklaşıp, Batıya yaklaşmasıyla başlayan, Rusya-batı gerginliği artarak sürüyor. Batı’nın (AB) ve Amerika Birleşik Devletleri’nin Rusya’ya karşı başlattıkları ileri teknoloji ürünleri ile silah ambargosuna tepkisiz kalmayan Ruslarda Batılı ülkelerden gıda ve sebze meyve alımını durdurarak cevap vermişlerdi.

Bu gerginlikler yaşanırken, Amerika Birleşik devletleri ile Avrupa Birliği’nin (AB), Rusya’nın devlet petrol şirketi Rosnefti de ambargo kapsamına almaları gerginliğe yeni bir ivme kazandırdı. Çeşitli diplomatik çevreler, bu kararın Rusya’nın doğal gaz ihracatını etkilemeyeceğini ileri sürmelerine karşılık, Avrupa ülkelerinden de ambargoya karşı sesler yükselmeye başladı. Avrupalılar, Rusya’nın AB ülkelerine uyguladığı ambargonun, başta Almanya olmak üzere, Fransa ve benzeri ülkelerde ciddi bir işsizliğe yol açacağını öne sürdüler.

Bu tür iddialara göre, Rusya’nın karşı ambargosu nedeniyle Almanya’da 300 bin, Fransa’da 100 bin olmak üzere toplam olarak AB’de 1 milyon insan işsiz kalabilecek.

Bu gerginlikler arasında en son Rusya başbakanı Dimitri Medvedev, ülkesinin Batılı ülkelerin uçaklarına Rusya hava sahasını kapatabileceği uyarısında bulundu. Finlandiya gibi ülkeler ise Ukrayna ile Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında ateş kes uygulamasının halen sürdüğünü, bu nedenle de yeni yaptırımlara gerek olmadığı görüşünü öne sürüyorlar. Ukrayna Devlet Başkanı Peter Pereşenko’nun, ayrılıkçılar tarafından top ateşine tutulan Mariopul kentini ziyareti sırasında, ayrılıkçıların 1200 savaş esirini serbest bıraktıklarını açıklaması, az da olsa barış umutlarını artırdı. Başta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin olmak üzere, Rus yöneticiler, ambargonun beklenen sonucu vermeyeceğini ve karşı tarafın zararlı çıkacağını söylemeyi sürdürüyorlar.

ABD Başkanı Barack Obama ise, tırmanmanın bir ‘Soğuk Savaş’ ile sonuçlanmasının beklenmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Avrupa Birliği’nin (AB), resmen yürürlüğe girecek olan ek ambargo kararının, Ukrayna’daki gelişmelere endeksli olduğu, orada ateşkesin sürmesi ve barışın sağlanması halinde ‘geri çekilebilirliğinin’ olduğuna dikkat çekildi.
 
Askeri amaçtan çok daha fazla ekonomik karakter taşıyan, Rusya ile Amerika ve AB restleşmesinin, nasıl sonuçlanacağını ise Ukrayna’da gelişmeler belirleyecek. Fakat şu dönem için, tırmanma eğilimi daha fazla görünüyor.

Bunun yanında NATO’nun Ukrayna ile bir askeri tatbikat düzenleme kararı, bu konuda çok hassas olan Rusya’yı çileden çıkartacak yeni bir adım olarak değerlendiriliyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir