Rusya, denetim sürecinin basitleştirilmesini istedi
Rusya, ABD'den nükleer silah indiriminde denetim sürecinin basitleştirilmesini istedi
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MOSKOVA - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, nükleer silahların indiriminde sürecin basitleştirilmesi gerektiğini belirterek, "Artık aşırı şüphecilikten vazgeçme zamanı" dedi.
Rus ve Amerikalı yetkililer arasında Cenevre'de yürütülen Nükleer Silahların İndirimi Antlaşması'nın (START1) yerini alacak yeni anlaşmayla ilgili müzakerelerde son günlerde Amerikan tarafında "konuyu ağırdan alma" izlenimi edindiklerini belirten Lavrov, "Bu durumu ilave talimatlara ihtiyaçları var diye izah ediyorlar. Ama bizim ekibimiz çalışmaya hazır" ifadesini kullandı.
Yeni anlaşmada indirimlerin mümkün olduğunca kesin şekilde belirlenmesini, ancak START1'deki çok sıkı olan indirimle ilgili denetimlerin de yeni anlaşmada "daha az karmaşık ve daha az maliyetli" olmasını ümit ettiğini söyleyen Lavrov, "Rus ve Amerikalı müzakerecilerin iki ülke devlet başkanlarının talimatları uyarınca bu konulara yoğunlaşması halinde, anlaşmaya çak kısa bir sürede varacağımıza inanıyorum" dedi.
Lavrov, yeni anlaşmanın Kopenhag'daki BM İklim Konferansı sırasında, bu hafta iki devlet başkanı tarafından imzalanmasının olası görünmediğini de sözlerine ekledi.
Bu arada, ABD yönetiminden bir üst düzey yetkili, uluslararası haber ajanslarına yaptığı açıklamada, nükleer silah indirimiyle ilgili müzakerelerin 2010 yılına sarkabileceğini söyledi.
Hem Rus, hem de Amerikan tarafı START1'in yerini alacak yeni anlaşmanın iki ülke ilişkilerini sıfırdan başlatma politikasının temelini oluşturacağını belirtirken, Cenevre'de iki ülke yetkilileri tarafından yürütülen müzakere süreci de alışılmadık şekilde gizli bir şekilde devam ediyor.
Sovyetler Birliği'nin son Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov ve dönemin ABD Başkanı George Bush tarafından imzalanan START1 uyarınca tarafların nükleer savaş başlıklarını en az dörtte bir oranında düşürerek, 6 bine indirmesi öngörülmüştü.
Washington ile Moskova arasında 2002 yılında imzalanan Moskova Antlaşması uyarınca da her iki ülkenin nükleer savaş başlıklarını 2012 yılına kadar 1700-2200'e kadar düşürmesi kararlaştırılmıştı.
Moskova Antlaşması'nda sadece füzelere takılı savaş başlıkları sayılırken, Rusya yeni antlaşmaya her iki ülkenin depolarındaki savaş başlıklarının da dahil edilmesi şartını koşuyor. Rusya, savaş başlıklarının yanı sıra füze, stratejik bombardıman uçakları ve denizaltıların sayılarının da düşürülmesi konusunda ısrar ediyor.