”Rusya ile çözülmemiş konu kalmayacak”

Bakan Yıldız, Türkiye ile Rusya arasında KEK toplantıları kapsamında yapılacak görüşmeleri değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye ile Rusya arasındaki Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantıları kapsamında yapılacak görüşmelerde, başta enerji olmak üzere tarım, ulaştırma, turizm gibi ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin temel taşlarını oluşturan alanlarda çözüme ulaşmamış herhangi bir konu kalmayacağını bildirdi.

Enerji Bakanı Yıldız ve Rusya Federasyonu Başbakan Yardımcısı Igor Seçin'in eş başkanlığındaki "Türkiye-Rusya 10. Dönem Karma Ekonomik Komisyonu Toplantısı", Ankara Rixos otelinde başladı.

Bakan Yıldız, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Seçin ve beraberindeki Rus heyetini Türkiye'de görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Türkiye ve Rusya Federasyonu arasında 2004 yılında dostluğun ve çok boyutlu ortaklığın derinleştirilmesine ilişkin ortak bir deklarasyon imzalandığını hatırlatan Bakan Yıldız, bu hedefe ulaşma yönündeki karşılıklı iradenin iki ülkenin devlet yetkilileri tarafından çeşitli vesilelerle ifade edildiğini söyledi.

Kendilerinin de enerjiden tarıma kadar ikili ticaretten, ulaştırmaya, ticari ve ekonomik ilişkilerin bütün alanlarında heyetler arasındaki görüşmeler trafiğini yakından takip ettiklerini anlatan Yıldız, "hedefimiz, küresel ekonomik kriz sonrası tüm dünyada yeni bir yapılanma ve yeni döneme girilirken bu süreçte ekonomik ve ticari ilişkilerimizdeki mevcut seviye ile yetinmeden değişik platformlarda, farklı alanlarda işbirliğimizi geliştirmek ve stratejik işbirliğini oluşturmaktır" dedi.

Yıldız, iki ülke arasındaki ilişkilerin belirli kalıplar ve sınırlar içinde kalmadan, çok boyutlu bir ortaklık içerisinde hızla geliştiğini ifade etti.

Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev'in önümüzdeki hafta Türkiye'yi ziyaret edeceğini ve Cumhurbaşkanı ve Başbakanla görüşmeler yapacağını hatırlatan Bakan Yıldız, bugünkü toplantının bu açıdan da önem taşıdığını söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin tarihinin en başarılı dönemlerden birini yaşadığını belirten Yıldız, bu ilişkilere tanıklık yapmanın da kendisini ayrıca heyecanlandırdığını söyledi.

"Çözüme ulaşmamış bir konu kalmayacak"

Türkiye ile Rusya arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin bir bütün olarak tüm sorunlarıyla detaylı şekilde ele alınacak olmasının memnuniyet verici olduğunu dile getiren Bakan Yıldız, şöyle devam etti:

"İnanıyorum ki iki gün boyunca, başta enerji olmak üzere tarım, ulaştırma, turizm, kültür eğitim, sanayi, ikili ekonomik ve ticari ilişkilerimizin hemen hemen hepsinin temel taşlarını oluşturan alanlarda yapacağımız görüşmelerde çözüme ulaşmamış herhangi bir konu kalmayacaktır. Ülkeler arasında, turizm, müteahhitlik hizmetleri, karşılıklı yatırımlar gibi muazzam büyüklüklere ulaşan ekonomik faaliyetlerin yanı sıra sadece ticaretimizde ulaştığımız bir nokta bile çok şey ifade etmektedir. Türkiye-Rusya, dış ticaret mekanizmasında maksimum seviyededir, bu daha da gelişecektir. Önümüzdeki 3-4 yıl içinde oransal olarak da çok ciddi şekilde ticaret hacminde bir artış sağlanacaktır. Her ülke arasında da dünyada örnek olacak bir stratejik işbirliği hacmine ulaşılacaktır"'

Bu çerçevede iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yıl içinde 100 milyar dolara ulaşmasını hedeflediklerini bildiren Yıldız, bu yolda ilerlerken dengeli bir yapının da işlemesinin önemine işaret etti.

KEK görüşmeler kapsamında 7 başlıkta oluşturulacak ekiplerle iki ülkenin yararına, çıkarlarına katkı koyacak birçok anlaşma sağlanacağını anlatan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,  "önümüzdeki hafta Medvedev'in gelişiyle beraber bu anlaşmalar taçlandırılacaktır, imza altına alınacaktır" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin

Rusya Başbakan Yardımcısı Igor Seçin de, Türkiye'nin Rusya'nın en önemli ticaret partnerlerinde biri olduğuna dikkati çekti.

KEK toplantısının, Medvedev'in ziyareti öncesinde ön hazırlık çalışması olduğunu anlatan Seçin, ekipler arasındaki çalışmaların sağlıklı ve zamanında yapılmasının önemini vurguladı.

İki ülke arasındaki konularda enerji alanının başta geldiğine dikkati çeken Seçin, bu kapsamda iki ülke arasında, nükleer enerji, gaz sevkiyatı, Samsun-Ceyhan boru hattı, petrol ve petrol ürünleri ihracatı, elektrikte işbirliği gibi birçok konunun olduğunu kaydetti.

Bunun yanı sıra nakliye konusunun da önemli olduğunu belirten Seçin, "toplantıda vatandaşların vizesiz seyahatine ilişkin çalışmalar da olacaktır" diye konuştu.

Rus şirketlerin Türk partnerlerle yaptıkları çalışmalara da önem verdiklerini vurgulayan Seçin, "Rosneft ve Transneft bu çalışmaları yapanların başında geliyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir