'Rusya ile rakip değil, birbirini tamamlayan ülkeyiz'

Türkiye ve Rusya’nın, birbirinin rakibi olan iki ülke asla olamayacağını kaydeden Bakan Zeybekci, “Çünkü, Türkiye ile Rusya dünyada belki birbirini tamamlama kabiliyeti en yüksek olan iki ülke” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yeşim ARDIÇ

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Sergey Panov’un ev sahipliğinde büyükelçilikte düzenlenen milli gün resepsiyonunda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye ve Rusya arasında yaşanan problemlerin çok büyük oranda halledildiğini düşündüğünü belirterek, “Doğal zenginlikleri, altyapısı ve teknolojik farklılıkları itibarıyla birbirini bu kadar iyi tamamlayan ve aynı zamanda da komşu olan iki ülke büyük bir fırsat demektir” dedi.

Rusya Federasyonu’nun 27’nci kuruluş yıl dönümünü tebrik eden Zeybekci, Türk hükümeti, devleti ve ülkesi adına iyi dileklerini iletti. Türkiye ve Rusya’nın, birbirinin rakibi olan iki ülke asla olamayacağını kaydeden Bakan Zeybekci, “Çünkü, Türkiye ile Rusya dünyada belki birbirini tamamlama kabiliyeti en yüksek olan iki ülke. Doğal zenginlikleri, altyapısı ve teknolojik farklılıkları itibarıyla birbirini bu kadar iyi tamamlayan ve aynı zamanda da komşu olan iki ülke büyük bir fırsat demektir bizim için” diye konuştu.

Bu büyük fırsatın değerlendirilmesi yolunda, zaman zaman problem ve sıkıntıların yaşandığını belirten Zeybekci, “Bu sıkıntıların veya problemlerin en üzücüsü, bizi Türk halkını derinden yaralayanı çok değerli Büyükelçimiz Andrey Karlov’dur. Büyükelçinin şahsına yapılan bir saldırı değildir, hem Rusya’ya hem Türkiye’ye yapılan bir saldırıdır. Türk halkı onu asla unutmayacaktır, iyi dileklerle anacaktır” ifadelerini kullandı.

“Karlov adı Türkiye-Rusya ilişkilerinde yaşayacak”

Davete katılımları için konuklara teşekkür eden Rusya Büyükelçiliği’nin Ankara Maslahatgüzarı Panov, iki ülke ilişkilerinin her geçen gün bir çok konuda derinleşerek ilerleme kaydettiğini söyledi. 2015’in Kasım ayında meydana gelen talihsiz olayı hatırlatan Panov, iki ülke ortaklığının geçen yıl da talihsiz başka bir trajik olayla, Büyükelçi Andrey Karlov’a düzenlenen terör saldırısıyla sınandığını belirtti. Karlov’un adının hem Ankara’da, hem de Moskova’da caddelere verildiğini belirten Panov, yakın zamanda büyükelçilikte bir Karlov anıtının yer alacağını söyledi.

İki ülkenin siyaset, ekonomi ve enerji alanındaki iş birliği adımlarına dikkati çeken Panov, 2019’un karşılıklı kültür ve turizm yılı ilan edilmesinin planlandığını söyledi.

"Yasakların kazananı yoktur"

İki ülke arasında yaşanan problemlerin çok büyük oranda halledildiğini düşündüğünü dile getiren Zeybekci, “Problemlerin aşılmasında her iki ülkenin özellikle Dışişleri ve Ekonomi Bakanlıkları temsilcileri, Sayın Erdoğan ve Putin’in liderliğinde büyük gayret gösterdiler. Bu sebepten dolayı da son dönemde en çok gittiğim ülke Rusya oldu. En sonunda Rusya ve Türkiye olarak birbirimize şunu söyledik; ‘Yasakların kazananı yoktur, her iki taraf da kaybeder.’ Belki birisi biraz az, birisi biraz fazla kaybeder ama her ikisi de kaybeder. Fakat serbesti ve liberalizmin olduğu, yasakların olmadığı ortamda her iki taraf da kazanır. Biz kazanmayı seçtik. Yaşasın Türkiye-Rusya dostluğu” dedi.