Rusya ve Çin ikili ticaretlerini ruble ve yuanla yapacak

Rusya ve Çin ikili ticarette ulusal paralarını daha fazla kullanma konusunda anlaştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA - Rusya Başbakanı Vladimir Putin, Moskova ve Pekin'in ikili ticarette ulusal para birimlerini daha fazla kullanma konusunda anlaşmaya vardığını söyledi.

Putin, Rusya'nın ikinci büyük kenti St. Petersburg'da Çin Başbakanı Wen Jiabao ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, Rusya'nın, ikili ticarette Çin yuanının kullanılmasına gelecek aydan itibaren izin vereceğini belirtti.

Bunun daha iyi ticaret koşullarının oluşturulmasında atılan ciddi bir adım olduğunu ve iki ülke ekonomilerini daha fazla güçlendirmenin sonucu olduğunu ifade eden Putin, "Önceki anlaşmalarımızda karşılıklı anlaşmalar çoğunlukla ABD dolarıydı ama şimdi artık karşılıklı para birimleri gündemde. Çin'de kasım ayının başından beri ruble değiştirilebiliyor ve Rusya'da da yuan ile ticaret gelecek aydan itibaren başlayacak" dedi.

Putin, Çin ve Rusya arasındaki ikili ticaret hacminin bu yıl sonunda muhtemelen kriz öncesi rakamları yakalayacağını belirterek, iki ülkenin ocak-eylül ayları arasındaki ticaret hacminin geçen yıla kıyasla yüzde 56 oranında artarak 42 milyar dolara yükseldiğini söyledi.

Çin de Rusya gibi Amerikan Doları'na bağımlılığını azaltmak için dış piyasalarda yuanın kullanımını artırmaya çalışıyor.

Görüşmenin ardından Rus Atomstroyexport şirketi, Çin'in Tianwan nükleer tesisinde iki reaktör daha inşa edilmesini öngören anlaşmaya imza attı.