”Rusya'ya yapılan hazır giyim ihracatında hedef 5 milyar dolar”

İHKİB Yönetim Kurulu Başkanı Tanrıverdi, ihracatın, 5 yıl içinde 260 milyon dolardan 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

MOSKOVA - İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Rusya'ya yapılan hazır giyim ihracatını, 5 yıl içinde 260 milyon dolardan 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon ihracatçı Birlikleri (İTKİB), Rusya'da faaliyet gösteren sektör firmaları için Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde ruble ile ticaret konusunda gelinen son durumu anlatmak amacıyla bir toplantı gerçekleştirdi.

Toplantıda konuşan Tanrıverdi, Türkiye'nin geçen yıl Rusya'ya hazır giyim ve konfeksiyonda 860 milyon dolar, tekstilde ise 804 milyon dolarlık ihracat yaptığını, bu rakama Rusya ile ticaretin önemli bir kısmını oluşturan bavul ihracatının dahil olmadığını ifade etti.

Tanrıverdi, yaşanan global ekonomik krizden dolayı Rusya pazarının da önemli ölçüde daraldığına işaret ederek, 2009'un ilk 6 ayında Rusya'ya yapılan tekstil ihracatında yüzde 51'lik bir düşüş yaşandığını kaydetti.

Rusya'nın, hazır giyim ve konfeksiyon ile ilgili ithalat yapan ilk 10 ülke içinde dokuzuncu sırada yer aldığına dikkati çeken Tanrıverdi, şöyle konuştu:

"Rusya'nın 2008 yılında konfeksiyon ithalatı 13 milyar 834 milyon dolar. Ülkenin 45 milyar dolar civarında konfeksiyon pazarı var. Türk konfeksiyon sektörü bunun sadece yüzde 10'unu ele geçirebilse, 4,5 milyar dolarlık ihracat hacmine ulaşırız. Türkiye'nin hazır giyim ihracatı da 10 milyar dolar olarak düşünüldüğünde, bu rakam üçte bir oranında artışa denk geliyor. Genel olarak da Rus piyasasına baktığımızda bu yüzde 10'u çok rahatlıkla yakalayabileceğimizi görüyoruz. Hazır giyimde 5 yıl içerisinde Rusya ile ihracatımızı, 260 milyon dolardan 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Firmalarımız fason üretimden markalaşmaya doğru ciddi adımlar atıyor. Ruble ile ticaret yaygınlaşırsa bu hedefimize daha kolay ulaşabiliriz. Biz niye ruble ile ticareti istedik? Krizin çıktığı dönemde ruble değer kaybetti. Bir çok Türk firması parasını alamadığını söyledi. 'Yüzde 60-70'i de olsa almaya razıyız' dediler. Kriz çıktığı zaman Ruslardan yaklaşık 300 milyon doları deri sektöründen olmak üzere 1,3 milyar dolarımızı tahsil edemedik. Para ödemek istemeyen şirketler ise, 'Biz dolar bulamıyoruz. Elimizde ruble var, dolara dönemiyoruz' bahanesini kullandılar. Biz bu psikolojiyi ortadan kaldırmak için ticaret yapmak isteyene 'ruble ile çalış' diyoruz. Kriz dönemlerinde insanlar dövizle borçlanmaktan uzak duruyorlar. Lokal parayla borçlanmak isteyecekler diye düşündük."

"Kayıt dışı alım satımlar en büyük engellerden biri"

Tanrıverdi, Türkiye'ye gelecek Ruble'nin de Merkez Bankasında toplanarak Türkiye'nin petrol ve doğal gaz alımlarında kullanılmasını istediklerini, ancak Merkez Bankası'nın böyle bir uygulamayı gerçekleştirmek istemediğini söyledi.

Yaklaşık 5-6 bankanın ruble ile efektif olarak çalışmaya başladığını belirten Tanrıverdi, ruble ile büyük miktarlarda ticaret yapılmasa dahi uygulamanın 2 yıl olarak öngörülen kriz sürecinden çıkış için çok büyük bir ticaret stratejisi olduğunu vurguladı.

İHKİB Başkanı Tanrıverdi, Rusya para biriminin rezerv para olma konusunda Rus yetkililerin ciddi açıklamaları olduğunu, Türkiye'nin bu durumu tanıyan "ilk" ülke olarak çeşitli avantajlara sahip olabileceğini vurguladı. Bu sistem çalıştığı anda vadeli alımların da yapılabileceğine dikkati çeken Tanrıverdi, "Finansın bu enstrümanlarını kullanarak ciddi pazar paylarını tekrar elde edebileceğimizi düşünüyorum" dedi.

Türkye'nin en ciddi pazarlarından birinin Rusya olacağına inandıklarını dile getiren Tanrıverdi, kayıt dışı alım satımların bunun önündeki en büyük engellerden biri olduğunu ifade etti.

Rusya ile gerçekleştirilen uluslararası ihalelerde daha önce teminat mektubu verilemediğini anımsatan Tanrıverdi, son düzenlemelerle beraber bu çalışmaların da gerçekleşebileceğini söyledi.

Hikmet Tanrıverdi, ruble ile ticaretin yaygınlaşması amacıyla yaklaşık 5 bin firmaya "ruble kabul ediyorum" yazılı afiş ve broşürlerin dağıtıldığını, Rusya'daki şirketler için de gelecek aylarda yoğun bir tanıtım organizasyonuna başlayacaklarını bildirdi.

"Problemlere ses çıkarmayan insanlar çoktu"

Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Halil Akıncı ise Rusya ve Türkiye arasındaki "gümrük meselesi"nin kendilerini çok uğraştırdığını belirterek, şöyle devam etti:

"Problemlere ses çıkarmayan insanlar da çoktu. Firmalar şikayetlerini bize iletmiyordu. Uygulamanın sağlıklı bir şekilde devam etmesi için bilgi akışı gerekiyor. Sektör temsilcilikleri çıkarlarına sahip çıksın. Bizden keramet beklemeyin. Siz isminizi, sorun çıkan gümrük isimlerini söylemezseniz biz bu soyut sorunlarla başa çıkamayız. Rusya'yla ticaret konusunda kötümser olmayalım. Bugün ticaret hacmi 40 milyar dolara yaklaşıyor. Rusya bizim komşumuz. Bu toplum tüketecek. Türkiye'nin malları da tüketime yönelik. Yurt dışına geç açıldığımız için güç pazarlarda yer elde edebildik. Devlet fena destek vermiyor. Ama her şeyden önce sektör içi bir dayanışmanın olması gerekiyor. Gümrük konusunda dayanışma gerekiyor."

"Garanti, 418 milyon Rublelik işleme aracılık etti"

 

Garanti Bankası Merkezi Operasyondan Sorumlu Koordinatörü İlker Yavaş da, ruble ile ticaretin önünün açılması için gerçekleştirilen düzenlemeler konusunda katılımcılara bilgi vererek, bu düzenlemeler sonucunda sadece ruble ile değil diğer bütün para birimleriyle de ticaretin gerçekleştirilebileceğini ve "kendi işlemlerimde kullanacağım dövizleri belirleyebilirim" ilkesinin geldiğini kaydetti.

Garanti Bankası'nın, 4 aylık bir süreçte gelen-giden toplam 1,35 milyar rublelik para transferine aracılık ettiğini ifade eden Yavaş, aynı süreçte şube gişelerinde 418 milyon rublelik nakit işlemi gerçekleştirdiklerinin anlattı.

Yavaş, şubeleri için rubleyi tanıyan para sayma makineleri ithal ettiklerini, bankanın toplam 736 şubesinde ruble ile işlem yapıldığını bildirdi.

İlker Yavaş, ruble ile yapılabilecek işlemleri şöyle sıraladı:

"Vadeli ve vadesiz mevduat hesabı açılabilmekte, spot şekilde döviz kredisi kullandırılabilmekte, teminat mektubu ve harici garanti verilebilmektedir. Swift ile her türlü para transferine aracılık edilmektedir. Ruble karşılığında diğer döviz cinslerine yönelik arbitraj yapılabilmektedir. Ruble işlemleri konusunda internet şubesi alo Garanti, paramatik kanallarından vadesiz ruble hesabı açılabilmekte, hesap kapama talebinde bulunulabilmektedir. Ruble ile gerçekleştirilen ihracatların bedelleri ruble üzerinden tahsil edilebilmekte ve bu dövizlere alış yapılarak döviz alım belgesine bağlanabilmektedir."

İlker Yavaş, ruble ile Türk Lirası arasındaki kur farkının ne boyutlarda olacağı sorusu üzerine ise, "Ruble bankalar için yeni bir döviz... Zamanla kurlar oturacaktır ve farklar küçülecektir" dedi.

Collection Premiere Moscow fuarı

Moskova'da, Krasnaya Presnaya Expocentr'da düzenlenen bay–bayan ve çocuk hazır giyim ve aksesuarlarının yer aldığı Collection Premiere Moscow fuarına İTKİB öncülüğünde 33 Türk firması da katıldı.

Türk firmaları 754 metre karelik alanda ürünlerini Rus alıcı firmalara tanıttı.

Aralarında İtalya, Fransa ve ABD'nin de bulunduğu toplam 31 ülkenin katıldığı fuarı, Moskova Ticaret Başmüşaviri Atila Kızılaslan, İHKİB Başkani Hikmet Tanriverdi, İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği (İDMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Lemi Tolunay, İHKİB Başkan Yardımcısı ve Fuarlar Komitesi Başkanı Kemalettin Güneş, İTKİB Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Bayazıt ile İTKİB Moskova Temsilcisi Sabahattin Yavuz ziyaret ederek katılımcı firma temsilcileriyle görüştüler.