Rusya'yla bavul ticaretinin anahtarı 'çocuk bezi' oldu

Rusya ile vizelerin kalkması, bavul ticareti için yeni başlangıç oldu. Laleli, Osmanbey ve Merter iş dünyası, mayısta bavul ticaretinin yaklaşık yüzde 20 artmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gamze ŞENER

İSTANBUL - Rusya'yla bavul ticareti, vizelerin kalkması ile bir yandan canlanmaya bir yandan da şekil değiştirmeye hazırlanıyor.

Bavul ticaretinin kalbindeki işadamları, önümüzdeki birkaç ay içinde bavul ticaretinde yaklaşık yüzde 20'lik bir artış olacağını belirtirken, sistemin önümüzdeki dönemde daha kurumsal bir yapıya bürünebileceği görüşünü savundu. Rusya'ya ürünlerin girişinde geçen yıl getirilen gümrük engelinin ise kapılarda tüm ürünlerin 'bebek bezi' olarak deklare edilmesi sayesinde aşıldığı öğrenildi.

Deri Tanıtım Grubu Başkanı Lemi Tolunay konuyla ilgili şu bilgileri verdi:

"Rusya resmi rakamlarından vergilendirmede yapılan düzenlemeler ile ilgili aydınlatıcı bilgi alamıyoruz. Gümrüklerde kota getirildiği duyumu alıyoruz, paniğe girip engel çıktığını düşünürken hiçbir sorun yaşanmadığını, mal akışının daha da arttığını görüyoruz. Son dönemde Rusya'ya Türkiye'den götürülen ürünlerin gümrükte hangi ürün olursa olsun 'bebek bezi' olarak deklare edildiğinin duyumunu alıyoruz. Çünkü Rusya bebek bezi ithalatında hiçbir vergi ve kota uygulamıyor."

Rus tekstilciler yeni vizyonu görüşmeye geliyor

Merter Sanayici İşadamları Derneği (MESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akdoğan, vizelerin kalkmasının canlılığı da beraberinde getirdiğini belirterek, "Turizm mevsiminin açılması ile bu canlılık devam edecek. Bavul ticareti, sadece perakende sektörünü değil, pek çok sektörü de kapsıyor" dedi.

Rusya ile ticareti geliştirmek ve gümrük alanındaki sorunları ele almak adına yeni görüşmeler yapma hazırlığında olduklarını kaydeden Akdoğan, "Yaklaşık 2 hafta sonra Rusya'daki tekstil sektörünün temsilcileri ile Adapazarı'nda, bir 'akıl erme toplantısı' yapacağız. Gümrüklerle birlikte gelişen yeni vizyonu konuşacağız. Bavul ticareti de görüşeceğimiz konular arasında" açıklamasını yaptı.

Söz konusu toplantı Türkiye İhracatçılar Meclisi, İTKİB ve Gümrük Müsteşarlığı himayesinde gerçekleşecek. Türkiye'de yeni vizyonun ortak akıl çalıştırmak üzerine kurulu olduğunu savunan Akdoğan, bavul ticaretinin de bu anlamda reel ticarete dönüşmeye başladığının altını çizdi.

"Daha global düşünmenin ve hareket etmenin sonucu olarak şirketler ve ticaret de daha çok kurumsallaşmaya başladı" yorumunu yapan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü, "Türkiye'nin 2023 ihracat hedefine ulaşabilmesi ve dünyanın en büyük ekonomileri arasına girebilmesi için değişmesi şart. Rusya'nın da ticari konulardaki beklentileri daha kurumsal bir ortam oluşabilmesi."

Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) Yönetim Kurulu Üyesi Bayram Karataş da "Vizelerin kalkması ile bavul ticaretinde muhakkak bir hareketlenme olacak. Yaklaşık yüzde 20 artış bekliyoruz" diyerek, süreç için acele edilmemesi gerektiğini belirtti.

Öncelikle Rus müşterilerin ve turistlerin durumdan haberdar olması gerektiğini savunan Karataş, "Bu hem Rus müşteriler hem bizim için büyük bir kolaylık olacak. Yaz sezonu ile etkilerini görmeye başlarız. Şu an orada Paskalya Bayramı var. Ondan sonra gelişmelerin hızlanacağını söyleyebiliriz. Biz canlılığı başlatmak ve hızlandırmak adına şimdiden Rus müşterilerimize vizelerin kalktığını söylüyoruz, bilgilendiriyoruz" dedi.

İhtiyaçları olmayan ürünleri bile alıyorlar

Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ulvi Orhan ise vizelerin kalkmasının mutlaka bavul ticareti hacmini artıracağını vurgulayarak şöyle devam etti:

"Biz bunu daha önce Suriye örneğinde de gördük. Suriye'ye vizeler kalkınca insanlar, normalde ihtiyacı yokken bile gelip, alışveriş yapmaya başladı. Bu bir rahatlık sağlıyor ve bavul ticaretine de yansımaları oluyor. Uzun dönemde turizme de katkı sağlayacağını düşünüyorum. Muhtemelen şimdiye kadar gelen kişilerin vizesi vardı. Bu anlamda gerçek gözlemi önümüzdeki aydan itibaren yapabiliriz. Tahminime göre de normale göre bavul ticareti yüzde 15 artar."

Küçük şirketlere de fırsat çıkacak

Türk-Rus İş Konseyi Başkanı Erman Ilıcak: Vizelerin kalkmasının mutlaka artı etkileri olacaktır. Daha önce vizelerin kalktığı tüm ülkelerde ticaret çok hızlı bir şekilde gelişti. Rusya ile da aynı şey olacak. Çünkü Rusya ile vize her zaman bir problem ve engeldi. Etkilerinin pozitif olacağı kesin ancak kısa vadede görmek çok mümkün değil. Başta turizm ve perakende olmak üzere pek çok sektöre olumlu etkileri olacağını düşünüyorum. 2018 Dünya Futbol Şampiyonası‘nın Rusya'da yapılması da Türk müteahhitler için ekstra fayda sağlayacak. Çünkü Rusya ulaşım ve altyapısını yenilemek zorunda. Yeni başlayacak projeler için hem büyük hem de küçük firmalar için pek çok getirisi olacağını tahmin ediyorum.

Rus turist alışverişi canlandıracak

AMPD Başkanı Mehmet Nane: Rusya ile vizelerin kalkması ve perakende sektörünün gelişimine sadece bavul ticareti olarak bakmak doğru bir yaklaşım olmaz. Bavul ticaretinin yanı sıra tüm sektörler olumlu etkilenir. Rusya, turizm açısından Türkiye için öneme sahip ülkeler arasında üçüncü sırada geliyor. Turistlerin hem buraya geldiklerinde tüketmesi hem de buradan alıp yanında götürmesi bir canlanma getirecektir. Harcamaları artacak dolayısıyla döviz girdileri de artış gösterecektir.

Yaz aylarında patlar

Deri Tanıtım Grubu Başkanı Lemi Tolunay: Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan olaylar turizmi çok etkiledi. Bu da beraberinde bavul ticaretini baskıladı. Ancak bu sıkıntıların aşılması ile yaz aylarında bavul ticaretinin çok iyi geçeceğini öngörüyorum.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir