Sabancı, çimentoya 200 milyon dolar yatırım yapacak

Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, ciro beklentilerinin bu yıl 1 milyar doların üzerinde olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Çimento Grup Başkanı Mehmet Göçmen, yeni rekabet koşullarına uyum sağlamak ve karbon ekonomisinde bir adım önde olmak için 5 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı düşündüklerini bildirdi.

Çimsa Genel Müdürü Mehmet Hacıkamiloğlu ve Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal'ın katılımıyla yıllık basın bilgilendirme toplantısı düzenleyen Göçmen, Sabancı Çimento Grubu bünyesindeki Aksansa ve Çimsa'nın toplam klinker üretim kapasitesinin 11,5 milyon ton, çimento üretim kapasitesinin ise 15,4 milyon ton olduğunu, iki şirketin Türkiye'nin çimento talebinin yüzde 19'unu karşıladığını söyledi.

Çimentonun sermaye ve karbon yoğun bir iş olduğunun altını çizen Göçmen, genellikle gelişmekte olan ülkelerde tüketimi daha fazla olan ürün olan çimento pazarının geçen sene gelişmiş pazarlarda büyük daralma yaşadığını, gelişmekte olan pazarların büyümesiyle dünya genelinde çimento tüketiminin aşağı yukarı sabit kaldığını kaydetti.

Türkiye'de pazarın Marmara ve Ege bölgelerinin küçüldüğünü, Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz'in büyüdüğünü anlatan Göçmen, "Bütün bunların ortalaması ise sıfır oldu. Çimento Türkiye'de genellikle yüzde 55-60 oranında konut ağırlıklıdır. Geçen yıl konut biraz azaldı, yüzde 50'lere geriledi, altyapı ve enerji yatırımları daha fazla ön plana çıktı" diye konuştu.

Göçmen, Türkiye'nin en önemli sorununun istihdam olduğuna dikkati çekerek, "Düşen istihdam ya da işsizlik oranlarının artışı, ekonomilerin toparlanmasıyla tekrar yerli yerine gelemiyor. Türkiye kıt kaynaklarını istihdam yoğun sektörlere yoğunlaştırmalı. Bunların başında inşaat sektörü geliyor. Türkiye'nin muhakkak sektörel tercihlerine bir daha bakması lazım" şeklinde konuştu.

"Uyum ve rekabete 5 yılda 200 milyon dolar"

Dünyanın şu anda hiçbir zaman olmadığı kadar belirsizlikler içinde olduğunu ve bu  belirsizlik, dalgalanma, volatilitenin uzun süre devam edecek gibi göründüğünü belirten Göçmen, şöyle devam etti:

"Dünyanın daha çok birbirine bağlı olması, siyasi ve iktisadi belirsizlik ile çevre duyarlılığı bundan sonra iş yapış biçimlerimizi, stratejilerimizi belirleyecek. İş performansımızın bütün rakiplerimizden daha üstün olması lazım. Biz bir şekliyle çevreye ve sürdürülebilirliğe yatırım yapmalıyız. Ayrıca müşteriye daha yakın olmak için değer zinciri ve müşteri odaklılığa yatırım yapmalıyız ve yapıyoruz. Geleceğin rekabet ortamında sürdürülebilirlik ve uyum konuları ön plana çıkacaktır. Yarının rekabet ortamında ve karbon ekonomisinde bir adım önde olmak için önümüzdeki 5 yılda 200 milyon dolarlık yatırım yapmayı düşünüyoruz. Sadece uyum ve rekabet gücümüzü pekiştirmek için..."

Ciro beklentisi 1 milyar dolar

Mehmet Göçmen, soruları yanıtlarken, bu sene Türkiye'nin batı bölgelerinde işlerin daha iyiye gitmesini beklediklerini ve ilk 2 ayın bunu doğruladığını vurguladı.

2010 yılında olumlu bir pazar yaşamayı öngördüklerini belirten Göçmen, "İki pazarda da kötü sürpriz beklemiyoruz. Çünkü daha az kırılgan dış pazarlarımız var" dedi.

Cirodaki beklentilerinin bu yıl 1 milyar doların üzerinde olduğunu dile getiren Göçmen, çimentoda iç pazar 40-45 milyon ton civarında olacaksa bunun yüzde 20'sini satmayı düşündüklerini, Çimsa ve Akçansa'nın toplamda 14 milyon tonun üzerinde çimento ve klinker satışı yapmasını, bunun 8-9 milyon tonunu iç pazarda, geri kalanını da dış pazarda satmayı öngördüklerini bildirdi.

Göçmen, yeni şirket satın almalara ilişkin bir soru üzerine "Türkiye'deki rekabet hukuku bizim yeni bir şirket almamızı engelliyor. Pazarda yüzde 20'yi biz karşılıyoruz. Rekabet hukuku 'yüzde 25'in üzerine çıkamazsın' diyor. Biz büyüyeceksek coğrafya değiştirmemiz lazım. Ama Türkiye'deki ev ödevimizi iyi yapmak kaydıyla... Ülke riski, alınabilir ülke riski olmalı, öngörülebilen bir ülke, büyüme potansiyeli olan bir ülke olmalı. Bizim mevcut çimento networkümüzle irtibat kurabilecek, sinerji yaratabilecek mesafelerde olmalı" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir