Sabancı'nın perakendede cirosu 4,2 milyar liraya dayandı
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Dinçer, 2009 yılında üç şirketlerine toplam 180 milyon lira yatırım yaptıklarını belirtti
İSTANBUL - Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Sabancı Perakende Grubu olarak 2009 yılında üç şirketlerine toplam 180 milyon lira yatırım yaptıklarını belirterek, "Üç şirketin toplam cirosu 4,2 milyar liraya geldi" dedi.
Dinçer, Teknosa'nın 2009 yılı sonuçları ve 2010 yılı hedeflerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, 2009'un zor bir yıl olduğuna işaret ederek, 2010 yılına umutla bakmak, yatırım yapmak, istihdam yaratmak, ekonomik büyümeye katkıda bulunmak istediklerini söyledi.
Haluk Dinçer, "Bunun için ülkemizdeki toplumsal gerginliklerin, siyasi uzlaşmazlıkların, yaşanan acıların ve kutuplaşmaların artık bitmesini istiyoruz. Türkiye'nin bu zor ekonomik dönemde her zamankinden daha fazla toplumsal ve siyasi huzura ihtiyacı olduğunu görüyoruz" diye konuştu.
2010 yılında Türkiye'nin arkasında global ekonominin itici gücünün de bulunmayacağını ifade eden Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetin orta vadeli programı hiç de iddialı hedefler içermiyor. 2010, 2011 ve 2012 için hedeflenen yüzde 3,5, yüzde 4 ve yüzde 5 büyüme hedeflerimi mutlaka aşmak zorundayız. Artık Türkiye'nin gündeminde ekonomiyi görmek istiyoruz. Yüksek ekonomik büyüme nasıl sağlanacak, yatırımlar nasıl canlandırılacak, işsizlikle nasıl mücadele edilecek, bunları duymak istiyoruz."
Bir soru üzerine, Türkiye'nin çok ciddi bir potansiyeli bulunduğuna işaret eden Dinçer, "Türkiye'nin daha hızlı büyümesi için yatırım ortamının çok daha iyileşmesi lazım. Şu an Türkiye'de yatırım ortamının iyi olduğunu söylemek oldukça güç" dedi.
"14 bin kişiye istihdam"
Sabancı'nın ana iş kollarından birinin perakende olduğuna işaret eden Dinçer, "Sabancı perakende grubu olarak üç şirketimizde toplam 180 milyon lira yatırım yaptık. 200'ü aşkın yeni satış noktasını devreye alarak 1.100 noktaya ulaştık, 14 bin kişiyi istihdam eder hale geldik. Ekonomideki daralmaya rağmen üç şirketin toplam cirosu 4,2 milyar liraya geldi" şeklinde konuştu.
Haluk Dinçer, Teknosa'da 2009 yılını hedeflerin üzerinde bir karlılıkla kapattıklarını bildirdi.
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Dinçer, 3 perakende şirketleri arasında bu yıl Teknosa'nın büyüme başarısının diğer şirketlerinin önünde olduğunu kaydetti.
Zincir mağazalara ilişkin yasa tasarısına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta Dinçer, bunun yeni bir tasarı olmadığına işaret ederek, "Anlıyorum ki biz modern perakendeciliğin Türkiye'ye olan katkılarını iyi anlatamamışız. Hükümetin birkaç hafta önceki gündemine bu yasayı almasını bir talihsizlik olarak değerlendiriyorum ama biz de daha iyi anlatmalıyız" diye konuştu.
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane
Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane ise 2009 yılında ekonomik kriz nedeniyle sektörün yüzde 13 seviyesinde daraldığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Büyük dalgalar, büyük kaptanlar oluşturur. Teknosa 2009 yılını sektörden ve ülke ekonomisinden çok farklı geçirdi. Dışarıda kar vardı ama bizim evimizde güneş vardı. 2008 yılında yüzde 12 olan pazar payımızı, 2009'da yüzde 16 seviyesine çıkardık. Sektör yüzde 13 küçülürken, Teknosa yüzde 15 civarında büyüdü."
Teknoloji marketlerinde yapılan her 100 liralık satışın 2008 yılında yüzde 44'ünün Teknosa'da gerçekleştiğini, bu oranı 2009 yılında yüzde 50'ye çıkardıklarını söyleyen Nane, teknik destek, teslimat ve kurulum gibi alanlarda hayata geçirdikleri yeni uygulamalar hakkında bilgi verdi.
Nane, farklılığı insan kaynaklarına ve altyapıya yatırım konusunda yaratabileceklerine inandıklarını kaydederek, 2009 yılında bini aşkın yeni kişiyi işe aldıklarını, toplam 3 bin 500 çalışanları bulunduğunu ifade etti.
"Yüzde 7,5 büyümeyle, 7,5 milyar liralık pazar"
2010 yılı hedeflerine de değinen Nane, ürünlerin form değiştirmeye ve daha teknolojik olmaya başladığını belirterek, şöyle konuştu:
"Bu dünyada talep kriz ortamında ertelense bile, bu değişime ayak uydurabilmek için ekonominin düzlüğe çıktığı ortamlarda büyüme fırsatını kaçırmıyor. İşte 2010 yılında da bizim öngörümüz, yüzde 13 düşen bir 2009 pazarının yüzde 7,5 civarında büyüyerek, beyaz eşya hariç 7,5 milyar lira boyutlarına gelmesi. Bu ortamda Teknosa'nın pazar hedefi yüzde 16'yı yüzde 18'e taşımak. 2009 sonunda 65 ilde yer alırken, Türkiye'nin 81 ilinde yer almak. Ciro artışı hedefimiz yüzde 20. Bin yeni çalışanı bünyemize katmayı düşünüyoruz. Satış alanımızı net 20 bin metrekare artışla 105 bin metrekareye çıkarmayı hedefliyoruz. Bu yaklaşık 30-35 arasında mağazaya denk gelecek. Hedefimiz net, KDV dahil milyar dolarlık şirket olmak. Geçen sene milyar liralık şirket olmuştuk. KDV dahil milyar doları bu sene vurmayı hedefliyoruz."
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Teknosa Genel Müdürü Mehmet Nane, altyapı ve mağaza içi ürünler hariç olmak üzere sadece 2010 yılında açacakları 30-35 mağazaya yapacakları yatırımların 10 milyon dolar civarında olacağını kaydetti.
Nane, yurt dışı yatırımlarına ilişkin olarak, Romanya'da bir girişimleri bulunduğunu, bunun dışında uygun fırsat çıkması halinde çevre ülke pazarlarına girmeyi planladıklarını bildirdi.
İnternet satışlarına yönelik bir soru üzerine Nane, "Teknosa internet satışlarında sektörde 2. konumdadır. Teknosa mağazacılıkta yüzde 15'in üzerinde büyüdü, internet mağazacılığında ise yüzde 42 büyüdü. İnternete yatırımımız devam ediyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde internetin satışını bünyemizde yüzde 10'lara kadar çıkarmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.