Sadeyağını Urfa’daki 4 bin köylü üretiyor

Faruk Güllüoğlu, baklava için çok önemli olan sadeyağ için Şanlıurfalı 4 bin köylüye yıllık 8 milyon lira ödeme yapıyor. Şirket, gelecek dönemde Orta Amerika’daki Wal-Mart’lara ürün göndermeye başlayabilir

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI-İSTANBUL

Faruk Güllüoğlu, baklava üretiminde en önemli ve hassas malzemelerden olan sadeyağın tedarikiyle Şanlıurfa’ya 8 milyon liralık değer sağlıyor. Urfa’da köylerden yıllık 200 tondan fazla sadeyağ satın alan Faruk Güllüoğlu, hem bölge ekonomisine hem de yöresel hayvancılığın ayakta kalmasına katkıda bulunuyor. Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, Urfa’da gerçekleştirdikleri sadeyağ alımıyla 4 bin insana gelir kapısı olduklarını söyledi. Önümüzdeki dönem için sadeyağın tanıtılarak, yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütülecek. Öte yandan Faruk Güllüoğlu’nun 5 ürününün Orta Amerika’da 7- 8 ülkedeki Wal- Mart’ta satışa sunulması için görüşmeler sürüyor. 

Safyağdaki gelişmeleri tanıtmak için Şanlıurfa’da toplantı düzenleyen Faruk Güllüoğlu, sadece baklava üretim sürecinde yarattığı ekonomik değer ile dikkat çekiyor. Geçmişi 144 yıl geriye giden ve bugün Türkiye genelinde halen 62, yurtdışında 4 mağazayla faaliyet gösteren Faruk Güllüoğlu, malzeme tedarikinde binlerce kişinin gelir kaynağı haline geldi. Faruk Güllüoğlu, Şanlıurfa’da köylerden yıllık 200 tondan fazla sadeyağ satın alıyor. 

4 bin kişiye gelir kapısı 

Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, Urfa’da gerçekleştirdikleri sadeyağ alımıyla 4 bin insana gelir kapısı olduklarını söyledi. Urfa’da kayıtlı olarak yaklaşık 600 ton nitelikli sadeyağ üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Faruk Güllü, bu üretimin üçte birini Faruk Güllüoğlu olarak satın aldıklarına işaret etti. Güllü, şu bilgileri verdi: “20 litre sütten 1 kg tereyağ çıkıyor. 1 kg tereyağdan 700 gr sadeyağ elde ediliyor. Buna göre yaklaşık 25 litre sütten 1 kg sadeyağ çıkarılmış oluyor. Şu anda 200 tondan fazla sadeyağ alıyoruz. Bu da 5 milyon litre koyun sütü kullandığı anlamına geliyor. Sütler ve yağlar Urfa’dan yaklaşık 200 köyden toplanıyor. Bunun maddi büyüklüğü 8 milyon lira.” Sadeyağ, tereyağ tekrar ısıtılmasının ardından, üstte oluşan tortunun süzülmesiyle ediliyor. Önümüzdeki dönemde coğrafi işaret olarak kullanılmaya başlayacak sadeyağın, ilerleyen dönemlerde patentinin alınıp daha bilinir hale getirilmesi hedefl eniyor. Sadeyağda yaşanan sıkıntı ve gitgide azalan küçükbaş hayvancılık sorunu temelinde 3 sorun olduğunu dile getiren Faruk Güllü, “Maalesef mera alanları tarım alanına dönüştürülüyor. İzinsiz mera alanı kullanımı yüzünden koyunlar otlatılamıyor. Otlayamayan koyunlar için de yem masrafı yüksek oluyor. Çünkü yemler pahalı. Küçükbaş hayvancılığa verilen koyun başı 70 TL bürokrasi nedeniyle alınamıyor ve bu teşvik sistemi düzgün işletilemiyor. Şu anda Urfa’da bu işi yapan yaklaşık 15 kişi var ve bu konu çok sektörleşen bir durum değil. Daha çok köylü ile bunu üreticiye satan tüccar arasında geçen bir ticaret” açıklamasında bulundu. 

Meksika’dan talep geldi 

Meksika’daki Wal- Mart yöneticilerinin Faruk Gülloğlu ürünlerini denediğini aktaran Güllü, “Baklava, fıstık ezmesi, çikolata kaplı fıstık ezmesi ve yan ürünlerinden oluşan 5 kalem üründe satınalma için araştırma yapıyorlar. Ramazan ayından sonra onları Türkiye’de ağırlayacağız. İlk etapta 7- 8 ülkede 40 farklı noktada satışa başlamak istiyorlar” dedi.

Üretim alanını bin 500 metrekare artırdı

Faruk Güllüoğlu, ramazanı büyük satış hedefiyle karşılıyor. Şirket, ramazan ayında Türkiye’deki 62 mağazasında 185 bin kg baklava ve 40 bin kg güllaç üretip satmayı hedefl iyor. Faruk Güllüoğlu geçen yıl ramazan ayında 147 bin kg baklava ve 32 bin kg güllaç satışı gerçekleştirmişti. Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Güllü, ramazan ayında talebi karşılayabilmek için Merter’deki üretim alanını bin 500 metrekare büyüttüklerini belirtti. Güllü, “Geçen yıl olağanüstü bir taleple karşılaşarak ramazan ayında 52 mağazamızda 147 bin kg satış gerçekleştirmiştik. Sadece Arife günü 3 bin tepsi baklava satışıyla günlük bazda da Türkiye rekoru kırdık. Merter tesislerimizde sadece Arife günü için 70 kişilik ekip 24 saat çalışarak 3 bin tepsi taze ve el açması baklava üretti. Bu talebin bu yıl büyüyerek devam etmesini bekliyoruz. Bu yılki hedefimiz sayıları 62’ye ulaşan yurt içi mağazalarımızda 185 bin kg baklava satışına ulaşmak. Bu yüzde 26’lık artış anlamına geliyor. Talebi karşılayabilmek için Merter’deki üretim alanımızı büyüttük” dedi. Ramazan hazırlıkları arasında en önemli konulardan birinin de Faruk Güllüoğlu cafe & restoranlarında iftar ve sahur mönüleri olduğunu dile getiren Güllü, “Bu yıl 27 mağazamızda iftar, 11 mağazamızda da sahur hizmeti vereceğiz. Sahurda açık büfe hizmetimizde cuma ve cumartesi günleri oturacak yer bulunmuyor” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir