Sağanak, şehit mezarlarını ortaya çıkardı
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ÇANAKKALE - Gelibolu Yarımadası'nda sağanak yağışın ardından 97 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan askerlere ait olduğu öne sürülen kemikler ortaya çıktı.
Geçen hafta kent genelinde etkili olan yağış, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı sınırları içinde yer alan Eceabat ilçesine bağlı Kocadere köyündeki Çaylar Deresi mevkisinde erozyona neden oldu.
Toprağın altından 97 yıl önce yaşanan Çanakkale Savaşları sırasında şehit olan Türk askerlerine ait olduğu öne sürülen bazı kemik parçaları ortaya çıktı.
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, AA muhabirine, ülke genelinde yaşanılan kış koşulları nedeniyle, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'nda sıklıkla yaşadıkları bir durumla karşı karşıya olduklarını söyledi.
Aşırı yağışların toprağı aşındırması sonucu, Çanakkale Savaşları'nda defnedilmiş şehitlerin kemiklerinin ortaya çıktığını dile getiren Hacıalioğlu, şöyle konuştu:
"Kocadere köyünün kuzeyinde son yağışlardan sonra böyle bir manzarayla karşılaştık. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanlığı ile yaptığımız, mevcut şehitliklerin sınırlarının belirlenmesi konusundaki projeye, ortaya çıkan bu yeni yeri de dahil ettik. Bu alanın sınırlarını belirleyip, en kısa zamanda bir şehitliğimizi daha ihya etmiş olacağız. Şehit kemiklerine elimizle dahi dokunmadan bulundukları yerde üzerlerini kapatacağız ve şehitlerimizin huzurlu bir şekilde yatmalarını sağlayacağız."
Kemiklerin savaş sırasında şehit olan askerlere ait olması çok daha muhtemeldir
ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burhan Sayılır ise kemiklerin çıktığı bölgenin, Bigalı-Kocadere hattından Conkbayırı ve Anafartalar'a uzanan yolların bulunduğu yer olduğunu bildirdi.
"Kemikler, cephe gerisine düşen top mermisinden ya da cephe gerisine gönderilen yaralılardan yolda şehit olanlara ait olabilir" diyen Sayılır, şu bilgileri verdi:
"Kemiklerin bulunduğu alan, 57. Alay'ın ilk gün cepheye yürüdüğü, Çanakkale Kara Savaşları törenlerinde her yıl düzenlenen 57. Alay Yürüyüşü'nün yapıldığı yola da oldukça yakındır. Bu bölgede yerleşim yeri olmadığını bildiğimiz için burada çıkan kemiklerin herhangi bir köy mezarlığına değil savaş sırasında şehit olan askerlere ait olması çok daha muhtemeldir. Gelibolu Yarımadası'nda bu tür görüntülerle sık sık karşılaşılmaktadır. Bu kemiklerin bir an önce alınıp uygun yere defnedilmesi gerekmektedir. Kısa süre önce böyle bir görüntü Ağadere Hastane Şehitliği bölgesinde de ortaya çıkmıştı."