”Sağlık çalışanları mağdur durumda”

Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının birçok ilde ek ödemeden daha düşük döner sermaye aldığını bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarının, döner sermayeden pay aldıkları gerekçesiyle ek ödemeden yararlandırılmadığını belirterek, sağlık çalışanlarının birçok ilde ek ödemeden daha düşük döner sermaye almaları nedeniyle mağdur olduklarını savundu. Edinilen bilgiye göre, sendika, sağlık alanında çalışan kamu görevlilerinin ek ödemeden yararlandırılmaması nedeniyle yaşanan sıkıntıları toplu görüşmelerde gündeme getirmek üzere bir rapor hazırladı. Raporda, döner sermaye gelirleri nedeniyle ek ödeme adı altında yapılan iyileştirmeden sağlık personelinin yararlandırılamadığına işaret edilerek, "Sağlık çalışanları birçok ilde ek ödemeden daha düşük döner sermaye almaları nedeniyle mağdur" denildi. Sağlık çalışanlarının 2006 yılında yürürlüğe konulan denge tazminatı ile son olarak yürürlüğe giren ek ödeme zamlarından yararlanamadığına dikkat çekilen raporda, bu nedenle sağlık çalışanlarının son 3 yılda toplam 283 YTL kayba uğradıkları öne sürüldü.Sağlık çalışanlarının maaşlarında son 3 yılda yeterli iyileştirmeler yapılmadığı değerlendirmesinde bulunulan raporda, şunlar kaydedildi:

"Tüm memurlardan haftada 5 saat fazla çalışan sağlıkçılar zamma gelince en düşük zam oranını almakta. Eşit işe eşit ücret prensibi sağlık çalışanlarına 'çok çalışmaya, az zam' şeklinde yansımıştır. Birçok ilde çalışanların döner sermayeleri, ek ödemenin altında kalmaktadır. Sağlık çalışanlarına 283 YTL ödenmesi gereken ek ödemenin altında birçok kurumda döner sermaye alanlar vardır. Örneğin, Kırklareli'nde 81,45, Yozgat'ta 62,85 YTL döner sermayeden pay alan hemşireler vardır. Ebelerde bu miktar 46, memurlarda 58, hizmetlilerde 37 YTL'ye kadar düşmektedir. Doktorların ek ödemeden almaları gereken para 331 YTL iken, Ankara'da sağlık ocağında görevli bir tabip 267 YTL, Yozgat'ta 277 YTL, Sakarya'da 122 YTL döner sermaye almaktadır. Tabipler içerisinde 77 YTL döner sermaye alanlar bile var. Sağlık çalışanlarının çok fazla döner sermaye aldıkları yönündeki yaygın kanaat de doğru değil."

"Döner sermaye oranları arttırılmalı"

Döner sermaye ile ek ödeme arasındaki farkın yıl sonunda verilmesi nedeniyle çalışanların mağdur oldukları belirtilerek, bu farkın her ay ödenmesi talep edilen raporda, ayrıca sağlık çalışanlarının yıllık izin, hastalık izni ve şua izinlerinde döner sermaye alamadıkları, bu kayıpların ek ödeme yapılarak telafi edilmesi gerektiği belirtildi. Sağlık çalışanlarının diğer devlet memurlarından daha fazla iş yoğunluğu, iş riski ile görev yaptıkları vurgulanan raporda, "Bazı bulaşıcı hastalıklardan çalışanların hayatını kaybetmesi, hastanelerde her geçen gün şiddet olayları yaşanması, günlük 1 saat fazla çalışma vb. nedenler sağlık çalışanlarının diğer memurlardan ayrı tutulmasını zorunlu kılmaktadır. Bu nedenle ek ödemede mağdur edilen çalışanların döner sermaye oranları arttırılmalı ve bu gelirler emekliliğe yansıtılmalı, nöbet ücretleri yükseltilmelidir" denildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de sağlık çalışanlarına zam vermekten ısrarla kaçınıldığını öne sürdü. İyileştirmeler yapılırken sağlıkçıların aldığı döner sermayelerin bahane gösterildiğini savunan Kahveci, şunları kaydetti:

"Halbuki birçok sağlık çalışanı ek ödemenin altında döner sermaye alıyor. Aradaki farkı ancak yıl sonunda ödeniyor. Çalışanlar mağdur oluyor. Sağlık çalışanları can güvenliğinden yoksun, bulaşıcı hastalık riskine karşı çalışıyorlar. Üstelik diğer memurlardan her gün 1 saatte fazla çalışıyorlar. Sağlık çalışanlarının ek ödeme verilmiyorsa döner sermaye oranları yükseltilmeli, nöbet ücretlerinde artış sağlanmalıdır. Sağlık çalışanlarını her zam döneminde kenara itmeye kimsenin hakkı yok."