Sağlık denetimlerinde objektiflik yok

TSE Başkanı Şentürk, Sağlık kuruluşlarının denetlenmesi için sağlık hizmetlerini akredite edecek bağımsız belgelendirme sistemi oluşturacaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık kuruluşları için standartlar koyduğunu, hem denetlediğini, hem de cezalandırdığını belirterek, bunun objektifliği ortadan kaldırdığını söyledi. Şentürk, Sağlık Bakanlığı ile “Sağlık Hizmetleri Yönetim Sistemi Belgelendirmesi Projesi” üzerinde çalıştıklarını, bununla sağlık kuruluşlarını denetleyecek ve akredite edecek bağımsız bir sistem oluşturulacağını bildirdi.

TSE Başkanı Hulusi Şentürk yaptığı açıklamada, sağlık kuruluşlarına standart getirecek bir çalışma yaptıklarını kaydetti. Standardın müşteri memnuniyetinden, bilişim altyapısına, hastanede kullanılan alet ve ekipmanların kalibrasyonundan, kullanılan yöntemlerin uluslar arası kabul edilebilir olmasına kadar sağlık hizmetinin her aşamasını ilgilendiren sağlık yönetim sistemi üzerinde çalıştıklarını vurgulayan Şentürk, şu bilgileri verdi:

“Sağlık Bakanlığı kendisine göre kriterler belirliyor ama bunu standart olarak yayınlama yetkisine sahip olmadığı için belgelendirmesi, akredite edilebilmesi mümkün değil. Uluslararası geçerliliği olan belgelendirmeye konu olamıyor.Uluslar arası ihaleye girebilmek için uluslar arası kabul edilmiş belgeye sahip olması gerekiyor. Her ülkenin kendine göre standardı var ama bizde yok.”

Milyonlarca dolar yurtdışına gidiyor

Akredistasyon belgesi için ABD’li CSI’ın kullanıldığını ve milyonlarca doların yurtdışına gittiğini belirten Şentürk, bu projeyle yurtdışına giden milyonca doların Türkiye’de kalmasını istediklerini söyledi

Hastanelerin denetimlerden de rahatsız olduğunu ifade eden Hulusi Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sağlık kuruluşlarının denetlenmesi kuralıda koyanında denetimi yapanında sağlık bakanlığınca yapılıyor olmasından rahatsız oluyor, bu yüzden denetimler objektif olmuyor. Oluşturulucak denetim sistemiyle standartlar başka bir kurum ya da TSE tarafından kontrol edilebilir böylelikle standartlar uluslar arası düzeye çıkarılacak.”

Şu anki sistem keyfi kullanılabilir

“Niye Bakanlık hem kanun koyuyor, standartları koyuyor, denetliyor, puanlıyor, cezalandırıyor hepsi bir elde. Denetimin objektifliği kalmıyor. Bunu TSE ya da tarafsız kuruluşlar denetleyebilir; yeter ki denetimin standartları objektif olarak ortaya konsun. Tarafsız kuruluşlar da o kriterlere göre gelip denetlesin.Şu an keyfiliğe müsaade eden bir sistem var. Keyfi uygulanıyor demiyorum ama istenirse çok keyfi kullanılabilir. Bu noktada özel sağlık sektöründe itirazlar var.”

Bu konularda ilginizi çekebilir