Sağlık sektörü göz ardı edilmemeli
DİYARBAKIR'DAN / Mahir SOLMAZ
Doğu ve Güneydoğu Sanayici ve İş Adamları Dernekleri Federasyonu'nun (DOGÜNSİFED) hazırladığı ve Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında yürüttüğü "Diyarbakır Yatırım Fizibiliteleri Projesi" ile ilgili oalrak geçtiğimiz günlerde bir ortak akıl toplantısı düzenlendi. Toplantıya Diyarbakır iş dünyasının sivil toplum örgütü temsilcileri ve konunun uzmanları katıldı.
Toplantının amacı, Diyarbakır'da yapılabilecek yatırımların neler olabileceği ve buna yönelik 10 sektör belirlenmesi, bu 10 sektöre özel detaylı iş planının hazırlanması için görüş alışverişinde bulunmaktı. DOGÜNSİFED Danışma Kurulu Başkanı Şeyhmus Akbaş toplantıya başkanlık ederken, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası adına ise başkan yardımcısı Diyadin Gezer katılım sağladı.
Toplantıda; tarım, hayvancılık, sanayi sektörünün farklı alanları, turizm ve tekstil gibi konuların Diyarbakır'ın rekabet avantajının yüksek olduğu alanlar olduğu kararına varıldı.
Ancak bölgede dikkatlerden kaçmaması gereken bir sektör var. Hükümet, kalkınmada öncelikli illerin dışında sağlık yatırımlarının gelişmeye başladığı Doğu ve Güneydoğu illerine yönelik olarak da özel teşvik düzenlemesi getirmeli diye düşünüyorum.
Diyarbakır sağlık sektöründe ciddi yatırımlar aldı. Bu hareket, bölge için büyük bir avantaja dönüştürülmeli. Çevre illerden çok sayıda hasta Diyarbakır hastanelerini tercih ediyor. Sağlıkta başarı çıtası gün geçtikçe yükseliyor. İşte bu durum göz önüne alınarak, Diyarbakır'ın sağlık sektöründe Ortadoğu'ya hitap edecek bir merkez haline gelmesi sağlanabilir.
Özel sektör sağlık yatırımları gün geçtikçe artıyor. Kamuya ait kurumlara bakış açısı ise değiştirilmeli ve buralar siyaset merkezi olmaktan çıkarılıp hizmet merkezlerine dönüştürülmeli. Eğer genel anlamada bakış açısı bu olursa, elbette her kesim tarafından sağlık sektöründe önümüz aydınlık. Tıpkı geç bulduğumuz turizm sektörü gibi.
DOGÜNSİFED ve Karacadağ Kalkınma Ajansı işbirliğiyle gerçekleştirilen proje sonucunda hazırlanacak 10 adet detaylı fizibilite planı kitapçıklar haline getirilip, bölge ve ulusal ölçekte işadamlarının ilgisine sunulacak. Bu alanda çalışma yapacak uzmanlar sağlık sektörü ile ilgili de bir çalışma yaparlarsa, sağlık sektörü için Diyarbakır'ın fırsatlar şehri olduğu herkesçe görülecektir.