Sağlıkta kamu özel işbirliği komisyonda kabul edildi

Toplam yatırım tutarı 18 milyar lira olan 43 bin 193 yatak yapımı planlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Canan SAKARYA
 
ANKARA - Şehir hastaneleri projesinin yasal altyapısını oluşturan Sağlıkta Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınmasına ilişkin  kanun tasarısı Plan Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, bu modelle 43 bin 193  yatak yapımının planlandığını, toplam yatırım tutarının ise 18 milyar 250 milyon lira olduğunu kaydetti.  
Meclis Plan Bütçe Komisyonunun yaklaşık bir aydır gündeminde bulunan ve muhalefetin klasik yöntemlere göre daha pahalıya mal olacağı ve  kamuya yük getireceği gerekçesiyle eleştirdiği Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınmasına ilişkin kanun tasarısı komisyonda kabul edildi.  Sağlık Bakanı Müezzinoğlu, kamu özel ortaklığı modeliyle  43 bin 193 yatak yapımının 37 tesiste planlandığını kaydetti.  Kanun tasarısına göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, kamu özel ortaklığıyla, Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde sağlık tesisi yaptırabilecek ve bu tesisleri sabit yatırım dönemi hariç 30 yıla kadar kiralayabilecek. Tasarıya göre, Sağlık Bakanlığı ve bağlı kuruluşları, ön fizibilite raporu, temel standartlar ile ihale dokümanı ve sözleşme hükümleri çerçevesinde, Maliye Bakanlığı'nca yüklenici lehine bedelsiz olarak tesis edilecek bağımsız ve sürekli nitelikteki üst hakkı sözleşmesinde belirtilen şartlarla Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmazlar üzerinde, sözleşmede belirlenecek bedel karşılığında tesis yaptırabilecek.
 
5 yılla sınırlandı 
Komisyonda kabul edilen bir önergeyle, hizmet alımı yoluyla gördürülecek hizmetlerin en fazla 5 yıl süreyle gördürülmesi ve ihale sonucunda idare ile imzalanacak sözleşmenin tarafı olmak üzere yüklenici tarafından kurulacak özel amaçlı şirketin anonim şirket olması şartı getirildi. Tasarıya göre hastane yerleşkeleri, sağlık tesisi ve ticari hizmet alanlarından oluşacak. Yapım işlerinin ihalesi, Yüksek Planlama Kurulu'ndan yetkilendirme kararı alındıktan sonra gerçekleştirilecek. Bakanlık ve bağlı kuruluşları, öngörülecek proje ve belirlenecek esaslar doğrultusunda kullanımlarında bulunan tesislerin yenilenmesi işlerini, tesislerdeki belli hizmetlerin sunulması veya hizmet alanlarının işletilmesi veya bedelinin ödenmesi karşılığında yaptırabilecek.
    
Kamu İhale Kanunu kapsamında olacak 
Kamu özel ortaklığıyla yapılacak iş ve işlemler, Devlet ihale Kanunu ve Kamu ihale Kanunu'na tabi olmayacak. Açık veya belli istekliler arasında yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen olayların ortaya çıkması sebebiyle ivedi ihale zorunluluğu, işin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin belirlenememesi, yaklaşık maliyeti 50 bin liraya kadar olan mamul, malzeme veya hizmet alımının 6 katına kadar olan işlerde pazarlık usulüyle ihale yapılabilecek.
 
En az yüzde 20 yerli malı kullanılacak 
Yaptırılacak işlerdeki sabit yatırım içerisinde yer alan tıbbi donanımın en az yüzde 20'si yerli malı olacak. Sözleşme özel hukuk hükümlerine tabi olacak ve süresi, tesisin özelliklerine ve fizibilite raporuna bağlı olarak sözleşmede belirtilen sabit yatırım dönemi hariç 30 yılı geçmemek üzere idarece belirlenecek.
    
Performans puanı tutmazsa sözleşme feshedilecek 
Yüklenicinin işletme döneminde sözleşmede belirtilen performans puanının altında kalması halinde idare tarafından sözleşme feshedilecek. Bu hallerde de finans sağlayıcıların idare ile anlaşarak yüklenicinin ortaklık yapısında değişikliğe gitme hakkı saklı olacak. Sözleşmenin feshi halinde, Maliye Bakanlığı'nca Hazine'nin özel mülkiyetindeki taşınmaz üzerinde yüklenici lehine tesis edilen hak herhangi bir yargı kararı aranmaksızın iptal edilecek ve tapu idaresince resen terkin olunacak.Taşınmaz üzerindeki tüm yapı ve tesisler sağlam ve işler durumda Hazine'ye geçecek. 
    
Hazine garantisi veriliyor         
Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun'da değişiklik yapan tasarıya göre,  genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri ile özel bütçeli idareler tarafından yap-işlet-devret modeliyle gerçekleştirilmesi planlanan ve tutarı asgari 1 milyar lira olması öngörülen yatırım ve hizmetlere ilişkin uygulama sözleşmeleriyle Sağlık Bakanlığı'nca Kamu Özel İşbirliği Modeli ile Tesis Yaptırılması, Yenilenmesi ve Hizmet Alınması Hakkında Kanun ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname hükümlerine göre yap-kirala-devret modeliyle gerçekleştirilen ve tutarı asgari 500 milyon lira olan yatırım ve hizmetlere ilişkin sözleşmelerde, sözleşmelerin süresinden önce feshedilerek, tesisin ilgili idareler tarafından devralınması hükmünün bulunması halinde, söz konusu yatırım ve hizmetler için yurt dışından sağlanan finansman ve bu finansmana ilişkin mali yükümlülüklerle varsa finansmanın teminine yönelik türev ürünlerden kaynaklanan yükümlülükler de dahil olmak üzere, Hazine Müsteşarlığı tarafından üstlenilmesine karar vermeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Müsteşarlık tarafından gerçekleştirilen üstlenim tutarları devlet dış borcu olarak kaydedilecek. Dış borcun tahsisi yapılabilen idareler dışında kalan idarelerin yürüttüğü projelerden kaynaklanan borç üstlenimlerinde, ilgili idare Hazine Müsteşarlığı'na üstlenilen tutarda borçlandırılacak.
 
Başlamış işler etkilenmeyecek 
Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ilana çıkılarak ihale süreci başlatılmış işler, mevcut ihale şartnamelerine göre sonuçlandırılacak.  Ayrıca, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ihale süreci tamamlanmış olan veya devam eden işlere ait şartnamelerdeki, yüklenici tarafından yapılacak sağlık yerleşkesinin dışındaki taşınmazların ticari alan olarak işletilmek üzere yükleniciye verilebileceğine dair hükümler uygulanmayacak.