Şahenk: Bölgesel banka için ortam uygun

Doğuş Holding BBVA ile bölgesel banka olma hedefi koydu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, BBVA bölgesel banka olma hedefleri bulunduğunu belirterek, "BBVA'nın henüz var olmadığı piyasalara gidiyoruz" dedi.

Şahenk, Ata Yatırım tarafından düzenlenen Yatırımcı Konferansı kapsamındaki panelde, 2005'te yaptıkları kurumsal girişimle GE ve Doğuş ortaklığının doğduğunu hatırlatarak, "Doğuş olarak biz Garanti'yi satmak istiyorduk ama eşit ortaklık peşindeydik. GE'den daha iyi teklifler de oldu ama biz GE'yi seçtik. Biz, bize eşit hisse verebilecek bir ortağın peşindeydik" dedi.

Küresel kriz nedeniyle GE'nin bazı varlıklarından çıkmak zorunda kalmasının, 2010 yılında BBVA ile ortaklığa yol açtığını kaydeden Şahenk, şunları anlattı:

"Biz tam da bilmeden GE'nin hisselerini aldık. Bu da bize çok büyük getiri getirdi 2010'da BBVA açısından. BBVA ile ilişkimiz aslında GE'nin satış talebiyle başlayan bir ilişkiydi. Biz de kendi hisselerimizden satmak istedik ve bugün eşit ortağız. Bu ortaklık daha gerçekçi. GE, bizim kurumumuza ve yetkinliklerimize saygı gösterdi, hep bize güvendi, verimliliğimizi artırdı.

BBVA ile farklı bir ilişkimiz var. Biz bir bölgesel banka olma hedefine gidiyoruz ve yeni ortam bunun için daha uygun. BBVA'nın henüz var olmadığı piyasalara gidiyoruz. GE ile gerçek kurum olmayı öğrendik. BBVA ile Akdenizli olma duygularımızı birleştirdik. Doğuş, Garanti, BBVA olarak gayet iyi bir iklimi yakaladık."

Turizmde en az medya sektörü kadar büyüyecek

Şahenk, otomotiv ve medya gruplarının sahip olduğu gibi bir büyüklüğe turizm alanında da ulaşmayı hedeflediklerini dile getirerek, BBVA'in Garanti'yi daha iyi tanımak istediğini, özellikle teknoloji tarafında BBVA'e çok şey katabileceklerini kaydetti.

Ferit Şahenk, "Artık Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da ilerideki 10-15 senelik yeniden yapılanma içinde Garanti Bankası'na büyük fırsatlar gelecek. Bunu da en iyi şekilde İspanyol dostlarımızla değerlendireceğiz. Sadece bankacılıkta değil, inşaatta da fırsatlar çıkacak. Tarımla ilgili yeni bir projeye başlıyoruz. Bu anlamda Ortadoğu'da ve Kuzey Afrika'da yeniden yapılanma olacak. Bütün Türk şirketlerine büyük fırsatlar var" şeklinde konuştu.

SPK'nın amacı yatırımcıyı korumak

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da, Türkiye'deki sermaye piyasalarının, Türkiye ekonomisinin dinamikleri ve ebadıyla kıyaslandığında, ürün ve ebat açısından çok gelişmiş olmadığını belirterek, "Bizim işimiz yatırımcıları korumak kollamak. Öyle görünüyor ki bizim misyonumuz temel olarak Türkiye'de sermaye piyasalarını geliştirmek. Bu iki yıl, bir işadamı gibi firmalarla görüştüm, onları halka açılmaya teşvik etmeye çalıştım" diye konuştu.

Türkiye ve ekonomisinin son 8-10 yıldır çok sağlıklı bir oranda büyüdüğünü kaydeden Akgiray, bu gelişime sermaye piyasası da eklendiğinde, Türkiye ekonomisinin gelişiminin çok daha hızlı olacağını söyledi.

Akgiray, sermaye piyasasını sağlıklı ve düzenlenmiş bir iklimde geliştirmeye çalıştıklarını ifade ederek, düzenlemelerin oyuncuları rahatsız etmeyecek ve yatırımcıyı koruyacak şekilde olması gerektiğini belirtti.

Düzenleme çerçevesinin güncel olduğunu dile getiren Akgiray, "Bu yıl seçim sonrası parlamentonun gündemine yeni bir SPK Yasası gelmesini ümit ediyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir