Sahte ABD Büyükelçiliği olayında Türkler de var

Batı Afrika ülkesi Gana'da 10 yıldır sahte bir Amerikan Büyükelçiliği eliyle yasal olmayan Amerikan vizesi veren bir suç örgütünün bu yaz çökertildiği açıklandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD dışişleri bakanlığının açıklamasına göre sahte büyükelçilik Gana vatandaşları ve Türklerin yönettiği bir suç şebekesi tarafından işletiliyordu.

Bakanlık Cuma gecesi yaptığı yazılı açıklamada, "(Büyükelçilik) ABD tarafından değil, Ganalı ve Türk suç şebekeleri ile, muhaceret ve ceza hukuku uzmanı Ganalı bir avukat tarafından çalıştırılıyordu" dedi. Sahte elçilik kentte bakımsız, pembe boyalı, iki katlı ve önünde Amerikan bayrağı çekili bir binada faaliyet gösteriyordu ve içeride Başkan Barack Obama'nın bir portresi asılıydı.

İngilizce ve Hollandaca konuşabilen Türklerin Amerikan konsolosluk görevlisi rolü oynadıkları olayla ilgili soruşturma sırasında ayrıca bir de sahte Hollanda büyükelçiliği ortaya
çıkarıldı. Çete, yasadışı yollardan ele geçirilmiş ancak gerçek olan Amerikan vizeleri ve doğum belgelerinin tanesini 6,000 dolardan satmış.

Güvenlik güçlerinin yaptığı baskınlarda, hem gerçek hem de sahte olmak üzere Güney Afrika ve Schengen vizeleri ve 10 ülkeye ait 150 kadar pasaport ele geçirildi. Çetenin gerçek vizeleri nasıl ele geçirdiği açıklanmadı. Bakanlık suç örgütünün verdiği vizeleri kullanarak ABD'ye ve başka ülkelere giren kişilerin sayısı hakkında da bir açıklama yapmadı. Ancak örgütün hiçbir engelle karşılaşmadan yaygın olarak rüşvet dağıttığı belirtildi.

Açıklamada şöyle denildi: Operasyonu yürüten çete üyeleri  yapılan işlemleri görmezden gelen rüşvetçi memurlara para vererek faaliyetlerini yürütmüşler ve aynı biçimde üzerine sahte
bilgilerin girildiği ancak gerçek olan belgeleri de elde edebilmişlerdir." Gana'da batılı ülkelere giriş vizeleri çok rağbet görüyor. Bu ülkelerdeki yabancı büyükelçilikler, vize piyasasının, örgütlü suç şebekeleri için gözde bir hedef olduğunu söylüyorlar. Gana polis yetkilileri bir açıklama yapmadılar ancak olayla ilgili olarak bazı kişilerin gözaltına alındığı bildiriliyor.


Bu konularda ilginizi çekebilir