Sait Faik Hikâye Armağanı'nı Sine Ergün aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Yazar Sait Faik Abasıyanık anısına her yıl bir öykücüye verilen ve Darüşşafaka Cemiyeti ile İş Bankası Kültür Yayınları işbirliğiyle düzenlenen 59. Sait Faik Hikâye Armağanı, Bazen Hayat adlı eseriyle Sine Ergün'e verildi.
Doğan Hızlan'ın başkanlığında toplanan Jale Parla, Metin Celâl, Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Beşir Özmen ve Murat Gülsoy'dan oluşan Sait Faik Hikâye Armağanı jürisi, ödül gerekçesini şöyle açıkladı: “Yalın bir dille güncel kent yaşamından kesitleri anlatırken insanlık durumlarının tekinsizliğini resmetmekteki ustalığı nedeniyle, 59. Sait Faik Hikâye Armağanı, Sine Ergün'ün Bazen Hayat adlı kitabına oy birliğiyle verilmiştir.”
Bu yıl 150'inci yılını kutlayan Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Başkanı Talha Çamaş duygularını şu sözlerle ifade etti: “Geçen yıldan beri Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle düzenlediğimiz Sait Faik Hikaye Armağanı'na yazarların ilgisi her geçen yıl artıyor. Bu yıl Armağanımıza, 40 yazar başvurdu. Jürimizin titizlikle yaptığı çalışmalar neticesinde “Bazen Hayat" isimli öyküsüyle Sine Ergün, 59. Sait Faik Hikaye Armağanı'nın sahibi oldu. Kadınların yaşı söylenmez derler ama Sine Hanım, henüz 31 yaşında… Bu özelliğiyle de muhtemelen Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan en genç yazar unvanının da sahibi oldu.”
Ödülü jüri başkanı Doğan Hızlan'ın elinden alan Sine Ergün ilk kez küçük yaşlarda ablasının kütüphanesinde tanıştığı Sait Faik eserlerinin yaşamında çok önemli bir yeri olduğunu belirterek, kişisel yazarlık yolculuğunda Sait Faik'in en değerli rehberi olmaya devam ettiğini vurguladı.  
Sine Ergün
Cağaloğlu Anadolu Lisesi'nin ardından Bilkent Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler Bölümü'nü bitiren 1982 doğumlu Sine Ergün,  Oluşum Drama Enstitüsü'nde Yaratıcı Drama Liderliği eğitimi aldı. Öykü, şiir, deneme ve çevirileri Notos, Kitap-lık, Sıcak Nal, Özgür Edebiyat, Sözcükler, Sınır, Ğ ve Patika dergileri ile çeşitli derlemelerde yer aldı. Yurt içi ve yurt dışı sergilere, sanatçı programlarına katıldı. İlk öykü kitabı Burası Tekin Değil'i (2010) Bazen Hayat (2012) izledi.
Sait Faik Hikâye Armağanı
1955'te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964'ten itibaren Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik'in vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek “Sait Faik ve Makbule Abasıyanık Hikâye Mükâfatı”nı veriyor.
Her yıl yazarın ölüm yıldönümü olan Mayıs ayında verilen Armağanla ilgili olarak 2012'den itibaren Darüşşafaka Cemiyeti, Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile işbirliği içindedir.