Saldırıların yönetimi Suriye tarafından

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATAY - Başbakan Erdoğan, Reyhanlı'daki bombalı saldırılara ilişkin, "Bu işin yönetimi Suriye tarafından, onun da belgeleri, bilgileri şu anda elimizde mevcut" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hatay'dan ayrılırken Reyhanlı'daki temaslarını Anadolu Ajansı ve TRT'ye değerlendirdi.

Olayın sonrası ve öncesinde Reyhanlı üzerinde ciddi spekülasyonların, istismara yönelik çok ciddi adımların atıldığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu tabii Suriye'deki gelişmelerin uzantılarıydı. Buna da Türkiye'de özellikle aşırı uçlar payanda oldu, gerekli desteği verdiler. Bunu da zaten şu ana kadar istihbari bilgilerle bizler gördük. Ardından 11'inde olan hadise bunun uzantısıydı.

Biliyorsunuz bu olay, Suriye organizeli ama uzantıları ülkemizde, ülkemizdeki uzantıları bu işin aktif rolünü oynadı. Ama işin yönetimi Suriye tarafından, onun da belgeleri, bilgileri şu anda elimizde mevcut ve süreç devam ettikçe yargıda bunlar daha da netleşecek ve bunları da en kısa zamanda öyle zannediyorum ki bunlar deşifre olur, ortaya çıkar."

Milletimizin birliğine kast edenler emellerine kavuşamayacaklar

"Bugün vatandaşın arasında dolaşırken, görüşürken, konuşurken onlar da bu istismarın farkındalar" diyen Erdoğan, halka açık yapılan toplantıdaki coşku ve heyecanın görüldüğünü söyledi. Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Halkımızın birliğini, beraberliğini hazmedemeyen çevreler var. Şehitlerin ailelerini ziyaret ettiğimizde ve hepsinin söylediği hükümetimize, devletimize olan güvendir. Fakat yaraları var. Bunu da görmezden gelemeyiz. Devlet olarak elimizden gelen bütün imkanları seferber etmiş durumdayız. Gerek şehit ailelerine gerek yaralılarımıza bütün desteklerimizi verdik, veriyoruz, vereceğiz. İlk etapta 7,5 trilyon gönderdik.

Bundan 5'er trilyon şehit ailelerine verildi, ardından yine aynı şekilde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın bir desteği oldu. Maliye Bakanlığının vergileri ve beyannameleri erteleme süreci söz konusu. Aynı şekilde Sosyal Güvenlik Kurumumuzun böyle bir ertelemesi söz konusu. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın verdiği destekler var. KOSGEB'in destekleri var. Bunlar esnaf ve sanatkarlara verilen desteklerledir. Bu konularla esnaf ve sanatkarlarımızın ve diğer vatandaşlarımızın yanındayız, yanında olacağımızı gösterdik.

Şehitlerimizle ilgili tazminatlar noktasında çok daha önce Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı vasıtasıyla çıkardığımız bir yasa var, kanun var. Bu kanunun gereği de neyse aynen uygulayacağız. Hepsi olur, geçer ama bir gerçek var ki biz bu işin arkasındayız, takipçisiyiz, sonuna kadar bu işi kovalayacağız. Ülkemiz üzerinde oynanan oyunların kaynaklarına şu anda nüfuz etme gayreti içindeyiz.

Ona göre de bunun bedelini kendilerine ağır ödeteceğiz. Ben tekrar şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar, ailelerine sabırlar diliyorum. Milletimizin birliğine, beraberliğine kast edenler emellerine kavuşamayacaklardır bunu da açıkça söylüyorum."