SAMİB, kümelenerek büyümesini sürdürüyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SAKARYA'DAN / Hasan COŞKUN

adapazari@dunya.com

Sakarya Makine İmalatçıları Birliği (SAMİB), kuruluşunun birinci yılında kümelenerek büyümesini sürdürüyor. Sakarya'daki makine imalatçılarını bir çatı altında toplamayı hedefleyen SAMİB, belirlediği hedefler ile Sakarya'yı makine üretim üssü yapmaya yönelik çalışmalarına yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu konuda yaptığı çalışmalarla önemli bir aşamaya gelen Birlik, aynı zamanda makine sektöründe kümelenmeyi gerçekleştirerek planlı ve sürdürülebilir bir büyümenin de temellerini atmış durumda.

SAMİB, şimdi hedeflerini gerçekleştirmek için yeni stratejiler belirliyor. Yeni bir atılım içerisinde. Gerçekleştirmeyi planladığı en önemli projelerinden biri Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi. Makine İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için ilk etapta belirlenen 830 bin metrekare alan, talepler doğrultusunda 2 milyon metrekareye kadar çıkarılabilecek. Bu konuda makine sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlara duyuru yaparak ön talep alan SAMİB'e 1 hafta içinde 64 firma başvuru yaptı ve sadece bu firmaların talep ettiği arsa 500 bin metrekare.

SAMİB, şu anda 60 üyesi ile çalışmalarını ve yapılanmasını sürdürüyor. Her geçen gün üye sayısı artıyor. Bu üyelerin kapasite kullanım oranı yüzde 66. Çalışan sayısı da ortalama 68 kişi. Yıllık 8.7 milyon liralık ciroya sahipler ve 1.1 milyon dolar da ihracatları var. Şimdi hedef daha fazla üretim, daha fazla ihracat ve istihdam. Bunun için ilk adımı birlik kurarak atan SAMİB, belirlediği yeni hedeflerini hayata geçirmeye çalışıyor.

Özellikle üniversite ile işbirliğine büyük önem veren SAMİB, bu konuda yapacağı ortak çalışmalarla makine sektörünün güçlü ve bilimsel bir altyapı ile gelişmesini hedefliyor. Başta Ar-Ge olmak üzere insan kaynakları ve ileri teknolojiler gibi birçok konuda ortak çalışmalar yapıp yeni projeler üretmek, Sakarya'dan markalar oluşturmak, ortak dış ticaret kurmak, ortak makine marketler ve Ar-Ge kurmak SAMİB'in kısa ve orta vadedeki hedefleri arasında yer alıyor. SAMİB, planladığı projeleri hayata geçirmek için başta Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası, Makina Mühendisleri Odası ve sivil toplum örgütleri olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile çeşitli başlıklarda görüşmeler yaparak birçok proje üzerinde çalışmalarını sürdürüyor.

Önümüzdeki süreçte bünyesine katacağı yeni üyelerle Sakarya'yı makine sektöründe bölgesel bir güç haline getirmeyi hedefliyor. Birbirini tamamlayan makine ve aksamlarını üreten işletmeleri bir çatı altında toplamakla oluşturduğu sinerji ve işbirliği ile kümelenme çalışmasına da güzel bir örnek oluşturan SAMİB'in hedeflediği projeleri hayata geçirmesi, Sakarya'yı makine sektöründe bölgenin lideri yapabilir. Ancak bu hedefin kısa sürede gerçekleşmesi için başta SAMİB üyeleri olmak üzere bütün kurum ve kuruluşların SAMİB'e destek olması gerekiyor. Bu çok uzak ve zor bir hedef değil…